Microsoft Activision Blizzard Oyun Şirketini Satın Aldı

Microsoft, Call of Duty şirketi Activision Blizzard'ı yaklaşık 70 milyar dolara satın alma planını doğruladı.

Bir duyuruda Microsoft, Activision Blizzard oyun şirketini resmen satın aldığını duyurdu. Anlaşmanın 68,7 milyar dolarlık şaşırtıcı bir anlaşma olduğu bildirildi. Sektörü sarsan bu satın alma, Microsoft’a ve dolayısıyla Xbox markasına; Call of Duty serisi de dahil olmak üzere sektörün en büyük para kazandıran oyunlarından bazılarının mülkiyetini verecek. Söylemeye gerek yok. Eğer onaylanırsa, Microsoft’un Bethesda’nın geçen yılki satın alımını gölgede bırakacak. Ayrıca tarihteki en büyük oyun satın alımı olarak ortaya çıkacak.

Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın almasıyla hedefi, oyun işinin tüm platformlarda “büyümesini hızlandırmak”. Ayrıca “metaverse için yapı taşları sağlamak”. Microsoft, Candy Crush, Diablo, Overwatch, Warcraft ve daha fazlası dahil olmak üzere; yukarıda belirtilen Call of Duty’nin yanı sıra; satın alma gerçekleştikten sonra sahip olacağı belirli franchise’lara dikkat çekti. Klasik Activision franchise’ları artık Crash Bandicoot, Guitar Hero ve Spyro the Dragon gibi Xbox şemsiyesi altına girecek.

Birçok Activision Blizzard Oyunları Xbox Platformuna Gelecek

Xbox, Bethesda’yı satın aldığında, bunun ana nedenlerinden biri Xbox Game Pass’i desteklemekti. Ayrıca aynısı Activision Blizzard’ın satın alınması için de geçerli. Microsoft, Activision Blizzard oyunlarını ilk gün Xbox Game Pass oyunları olarak başlatmayı planladığını söyledi. Bu, gelecekteki Call of Duty oyunlarının ve Diablo 4 ve Overwatch 2 gibi oyunların; anlaşmanın geçerli olduğu varsayılarak Game Pass’te birinci günde mevcut olacağı anlamına geliyor.

Microsoft ayrıca daha önce yayınlanmış Call of Duty oyunlarını Xbox Game Pass ve PC Game Pass’e de eklemeyi planlıyor. Belirli başlıklardan bahsedilmedi. Ancak bunun temel olarak Activision Blizzard tarafından yayınlanan ve Xbox One ve Xbox Series X konsollarında oynanabilen tüm oyunları içereceğini hayal etmek gerekiyor. Bu, Xbox Game Pass abonelerinin, Call of Duty serisinin neredeyse tamamının hattın bir noktasında hizmete girmesini beklemesi gerektiği anlamına gelir.

Bunun Call of Duty gibi markalar için diğer platformlarda ne anlama gelebileceği sorusu devam ediyor. Xbox’ın gelecekteki Call of Duty oyunlarını Xbox konsolu münhasır hale getirmesi çok büyük olurdu. Ancak bu aynı zamanda masada bir ton para bırakacaktı. Bethesda oyunları ileriye doğru Xbox’a özel olacak ve bu nedenle, bu yazının yazıldığı sırada nasıl çalışacağına dair belirli ayrıntılar paylaşılmamış olsa da, Activision tarafından yayınlanan oyunlar için de geçerli olması tamamen mümkün.

Bunun Activision Blizzard’ın sorunlu kültürü ve işyeri sorunları için ne anlama geldiğine gelince, görünüşe göre CEO Bobby Kotick anlaşma gerçekleşene kadar görevde kalacak ve ardından Activision Blizzard Xbox Başkanı Phil Spencer’a rapor verecek.

Exit mobile version