Meta, şubat ayının başlarında yapay zeka destekli görüntü oluşturma araçları kullanılarak hazırlanan fotoğrafların kendine ait sosyal medya platformlarında (Instagram vb.) işaretleneceğini duyurmuştu.
Mayıs ayından bu yana şirketin Instagram, Facebook ve Threads gibi uygulamalarında bazı fotoğraflar “Made with AI” yani “Yapay zeka ile yapıldı” etiketi ile işaretlenmeye devam ediliyor.
Yeni sistem, yapay zeka kullanılarak oluşturulan görüntüler ile gerçek görüntülerin ayırt edilmesini sağlamakta kullanıcılara büyük kolaylık sağlıyor fakat aracın gerçek fotoğrafları da yapay zekayla yapılmış gibi işaretlediğinin ortaya çıkması ile pek çok fotoğrafçı Meta’ya yönelik eleştiride bulunmaya başladı.
Birçok Gerçek Fotoğraf Yapay Zeka ile Oluşturulmuş Gösteriliyor
TechCrunch tarafından aktarılan bilgilere göre yapay zeka aracılığı ile oluşturulmamasına rağmen etiketlenen çok sayıda fotoğraf var. Kolkata Knight Riders’ın kupa ile çekilmiş fotoğrafı, bunlara bir örnek.
Made with AI etiketi sosyal medya platformunun sadece web sürümünde değil, mobil uygulamasında da görülebiliyor.
Fotoğrafçılar, fotoğraflarının yanlışlıkla “Made with AI” etiketi ile işaretlenmesinden şikâyetçi. Bir fotoğrafı bir araçla düzenlemenin etiketle sonuçlanmaması gerektiğini düşünenlerin sayısı bir hayli fazla.
Meta, etiketlerin bir görüntüde yapay zekanın ne ölçüde kullanıldığını dikkate alacak şekilde yeni etiket sistemini gözden geçirdiğini söyledi. Bir Meta sözcüsü, şirketin amacının insanlara yapay zeka ile oluşturulmuş içeriği gördüğünde bunu bilmelerini sağlamak olduğunu ancak kullanıcılardan gelen geri bildirimlerin de dikkate alındığını ifade etti.
Gerçek fotoğraflar yapay zeka ile oluşturulmuş gibi gösterilirken yapay zeka ile oluşturulan çoğu görselin de hiç etiketlenmediği görüldü.
Yorum Yap