Mercedes-Benz Yeni Elektrikli Araba Üretiyor

Mercedes-Benz, merakla beklenen Mercedes-Benz Vision EQXX konsept otomobili için geri sayıma geçti.

Mercedes-Benz, 2030 yılına kadar tam elektrikli araca geçmeyi planlıyor. Otomotiv devi, elektrikli araçta da  yeteneklerini göstermek için özellikle yeni bir aracı piyasaya sürecek.

Buna göre Mercedes-Benz, Vision EQXX olarak bilinen konseptle ilgili bir gönderme yaptı. Ar-Ge şefi Markus Schaefer, üstelik LinkedIn gönderisiyle açıklamanın 3 Ocak 2022’de gerçekleşeceğini doğruladı. Bununla birlikte yeni araç 5 Ocak’ta Las Vegas, Nevada’da başlayan Tüketici Elektroniği Fuarı’nda ortaya çıkacak.

En Uzun Menzilli Araç

Schaefer ayrıca konsept hakkında birkaç yeni ayrıntı da verdi. Otomobil tek bir şarjla 1.000 kilometre (yaklaşık 621 mil) gidecek. Bu da 520 millik Lucid Air’den yaklaşık 100 mil daha fazlası demek oluyor. Bununla birlikte, Lucid orta boy bir sedan olsa da, Mercedes, coupe tarzı bir otomobil üretecek.

Formula 1’den Yararlandı

Mercedes,  otomobilin verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için çeşitli bölümlerinin hepsinden yararlandı. Bu, araba tarafından kullanılan yazılıma kadar her detaya yansıdı. Schaefer’e göre, otomobil otoyol hızında her 62 mil için tek haneli bir kilovat saat tüketecek.

Bir seri üretim araç için en düşük dereceye sahip olan Mercedes EQS’nin 0,20 Cd derecesinin altında bir sürtünme katsayısına sahip şık bir gövde yer alıyor.

Pil için benzersiz bir hücre tasarımı da var. Schaefer’e göre, pil hücrelerinin enerji yoğunluğu EQS’ye kıyasla %20 daha yüksek. Mercedes, Vision EQXX’in pil enerji yoğunluğunu, Mercedes EV’ye oranla yüzde 20 daha artırmaya hazırlanıyor.

Ayrıca yüksek verimli elektrik motorları olduğunu da biliyoruz. Bunların, Mercedes’in yılın başlarında satın aldığı İngiliz elektrik motoru uzmanı Yasa tarafından geliştirildiği düşünülüyor. Şirket, yüksek güç ve düşük ağırlık özellikleri sunan eksenel akılı motorlarıyla tanınır. Mercedes’in F1 takımı da bu konuda hem sürüş performansı hem de enerji geri kazanımı konusunda yardımcı oldu.

Mercedes’in Vision EQXX’in bir üretim versiyonunu piyasaya sürmesi beklenmese de, geliştirmede öğrenilen dersler, otomobil üreticisinin gelecekteki EV’lerine fayda sağlayacaktır. Mercedes, 2022 ile 2030 yılları arasında elektrikli araç geliştirmeye 40 milyar avrodan (yaklaşık 45 milyar dolar) fazla harcayacağını söyledi.

Exit mobile version