Mebbis Kurum Standartları

mebbis

MEB gelişen teknoloji ve son derece dinamik neslin sorunlarına çare bulmak ve mevcut düzeni geliştirmek adına bir çok yenilik getiriyor. Bu yenilikler çağdaş bir nesil hazırlamak için hepimizin iyiliğinedir. Yarının mimarları olan eğitim öğretim sorumluları bu sebepten sık sık kurum bazında değerlendirilmelidirler. Aynı zamanda kurumlar da geniş çerçevede incelenmelidir. Bu hayati konu sadece eğitim öğretim görenleri değil herkesi ilgilendirir. Çünkü uzun vadede o eğitim öğretim ile şekillenen insanlar bizi yönetir ya da hayatımıza bir noktadan dahil olurlar. İşte bu yüzden Mebbis Kurum Standartları oluşmuştur.
 
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yeni sunulan bir uygulama olarak Kurum Standartları devreye girdi. Genel olarak amacı; eğitimi yönetmek, öğretim süreçlerini desteklemek, destekleri tek çatıda toplamak, temel analizleri hizmete dönüştürmek olarak sıralanabilir. Sistem için belirlenmiş olan birtakım minimum yeterlilikler bulunuyor. Bu yeterlilikler standartlar ve alt standartlar olarak ikiye ayrılıyor. Bu kurum standartları E Okul desteğiyle Mebbis veri tabanı üzerinde bir modül olarak geliştiriliyor. Her yıl okul yöneticisi, öğretmenler, öğrenciler ve veliler veri girişinde bulunuyor. Bu uygulama ilk olarak 2010-2011 yıllarında yurt genelinde uygulanmıştır. Sistem eğitim ve öğretimin değişken ve hareketli yapısından dolayı her yıl güncelleniyor. Üç standart ve bu standartların altındaki dokuz standarttan oluşuyor.

Mebbis Kurum Standartları Neyi Amaçlar?

Mebbis Kurum Standartları hangi alanda ne yönlerin güçlü ve ne yönlerin zayıf olduğunu tespit etmek hususunda oldukça önemlidir. İhtiyaçların neler olduğunu ve hangi ihtiyaçların öncelikli olduğu belirlenir. Kurumların nitelikleri ölçülür. İl ve ilçe düzeylerinde bir takım geliştirme ve düzenleme planları Mebbis Kurum Standartları ölçütüne göre belirlenir. Ülke düzeyinde eğitim nitelikleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından izlenir ve kontrol altında tutulur. Kaybaklar etkin ve verimli şekillerde bu sayede dağıtılır. Kısaca; Kurum Standartları’ nın hedefi okullardaki minimum standartları ölçüt kabul ederek güçlü ve zayıf yanlarımızı belirlemektir. Eğitimde fırsat eşitliği sağlamaktır. İyileştirici çalışmaları başlatmak ve yenilenmektir.

Mebbis Kurum Standartları İçeriğinde Neler Vardır?

Üç düzeyde incelenebilen Mebbis Kurum Standartları içeriği çocuklarımızı ve bizleri büyük ölçüde etkiliyor. Gelin bu standartlara göz atalım.
l Eğitim Yönetimi: Okuldaki veri tabanlı stratejik planlama bu sayede oluşturulur. Eğitim ve öğretim yönetilir. Eğitim ve öğretime herkesin eşit koşullarla erişimi sağlanır. Eğitim öğretime devam ve izleme gerçekleştirilir.
l Öğrenme ve Öğretim Süreçleri: Eğitim öğretim ortamında çocuk haklarının ne kadar korunduğu denetlenir. Çocukların bireysel özelliklerine göre gösterdiği gelişim desteklenir. Aynı şekilde bireysel ihtiyaçlarına ve özelliklerine uygun bir eğitim hayatı yaşatılır.
l Destek Hizmetler: Okuldaki ve okulun çevresindeki güvenlik sağlanır. Sağlık, beslenme ve temizlik denetlenir. Denetlemelere uygun önlemler alınır. Yardım gereken çocuklar korunur. Tüm veri toplama işlemi bittikten sonra sonuçlar rapor haline getirilir. Okul, il, ilçe ve bakanlık olarak yetkililere bu raporlar sunulur.

Exit mobile version