Mars’ta ilk helikopter uçuşu gerçekleşiyor!

Dünya ile Mars arasında bağlantı

NASA’nın en son Mars gezgini olan Perseverance bu hafta sahneye çıktığında, robotun gemide küçük bir kaçak yolcusu daha olacak: kutu şeklinde küçük bir helikopter. 

Eğer helikopter Mars arazisinin üzerinde başarılı bir şekilde havada kalmayı başarırsa, insan yapımı bir araç ilk kez başka bir gezegende uçmuş olacak – ve gelecekte Güneş Sistemini keşfetmek için yepyeni bir yol açılmış diyebileceğiz.

Bu gezegenler arası deney, Mars’ı keşfetmek için mevcut sınırlı seçeneklerin ötesinde yeni bir bakış açısı sağlamayı umuyor. Mars yörüngeleri, bir uzay aracının zemine yaklaşabileceği yüksek çözünürlüklü görüntüleri alamazlar. İnişler yalnızca sabit bir konumdan bilgi alabilirken, geziciler sadece ileriye doğru gidebilir ve ileride ne olduğu hakkında sınırlı bilgi içerir. Ancak bir helikopter, diğer uzay araçları için keşif yaparak veya erişilmesi zor alanlara ulaşarak bir izci gibi davranabilir.

Bu keşif yeteneği, insanlar Mars yüzeyine ulaşırsa süper yardımcı olabilir. NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı’ndaki Mars helikopteri proje yöneticisi MiMi Aung, “İleriye doğru uçup ardından insanları için gezginleri bilgilendirmek için yüksek çözünürlüklü görüntüler elde etmek gerçekten çok daha iyi olacak” diyor. “Uçabilmek keşfe tamamen yeni bir boyut kazandıracak.” diye de eklediler. 

Exit mobile version