Manga Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı?

Manga nedir? Ne zaman ve nasıl ortaya çıkmıştır? Bu ve bunun gibi sorular üzerinden hareketle merak edilenlere ışık tuttuk.

Manga Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı?

Japonya’da ortaya çıktığı bilinen manga nedir? Yeni bir kültür çevresinde gelişen yeni bir çizim stili nasıl dünyaya yayıldı da en çok okunan çizgi romanların başında gelmeye başladı? Japonya’nın anime ve manga kültürünü yeni keşfeden biri olarak bu tür sorulara cevap aramanız olasıdır.

Bugün dünyada en çok izlenen ve okunan çizgi yapımların arasında anime ve manga geliyor. Bu kültür hakkında daha yeni bilgi sahibi olmaya başlayan birisinin mutlaka bilmesi gerekenlerden yola çıkarak bütün değinilmesi gereken konulara bu yazıda değiniyoruz.

Manga Nedir?

Manga, Japonya’da çizilip yayımlanan çeşitli çizgi romanlar için kullanılan bir terimdir. Dünyada yaygın olarak piyasaya sürülen renkli çizgi romanlardan farklı olarak Japon mangalarının neredeyse hepsi siyah beyazdır. Renkli mangalar sadece belirli amaçlar doğrultusunda okur kitlesi ile buluşturulur.

Bu mangalar, tahmin edilebileceği üzere soldan sağa değil, sağdan sola okunur. Japonya’da mangalar genelde haftalık yayın periyodu izlenerek yayımlanır. Büyük bir kısmı manga dergilerinde yer alır. Yalnızca ülke ya da dünya çapında popüler olan mangalar cilt hâline getirilerek yayımlanır.

Mangaların büyük bir kısmı birden fazla ciltten oluşur. Yeni bir seriye başlarken bunu aklınızda bulundurmanız gerekiyor çünkü bunlar genellikle belirli bir zaman çizelgesine göre hazırlanır. Dolayısıyla manga serisini sırasıyla okumak gerekiyor.

Manga ve Anime Arasındaki Fark Nedir?

Anime de Japonya’da ortaya çıkmıştır ama çizgi roman formatında değil de animasyon formatındadır. Dragon Ball, Death Note, Phoenix 2772, Cobra, Ninja Scroll ve Corpse Princess gibi animeler buna örnek olarak verilebilir.

Birçok anime aynı zamanda bir manga serisinden uyarlamadır. Bu yapımların hem manga hem de anime versiyonu dünya çapında büyük bir popülarite kazandı. Dragon Ball gibi animeler, önceden bu kültür hakkında hiçbir bilgisi olmayan bir kişinin bile bu animelere yönelmesini sağladı.

Bir manga serisi eğer yeterince popülerse Dragon Ball gibi anime olarak uyarlanabilir. Bazen tam aksi de olabilir. Bir anime çok popüler ise onun manga sürümü de piyasaya sürülebilir.

Durum ne olursa olsun, iki tür birbiriyle karıştırılamaz. Manga bu stille basılan çizgi romanlara, anime ise animasyonlara verilen bir isimdir.

Anime dünyasına adım atmak isterseniz en çok izlenen animeler listemize göz atabilirsiniz.

Exit mobile version