Mac’te Backup Zamanı!

Time Machine ile Mac’inizi yedekleme

Uygulamalar, müzikler, fotoğraflar, e-postalar, belgeler ve sistem dosyaları da dahil tüm dosyalarınızı otomatik olarak yedeklemek için Mac’inizin yerleşik yedekleme özelliği olan Time Machine’i kullanabilirsiniz. Orijinal dosyaların Mac’inizden silinmesi veya Mac’inizdeki sabit diskin ya da SSD’nin silinmesi veya değiştirilmesi durumunda, yedeklemeniz varsa dosyaları yedeklemenizden geri yükleyebilirsiniz.

Time Machine ile yedekleme oluşturmak için tek ihtiyacınız olan harici bir depolama aygıtı. Aygıtı bağlayıp yedekleme diskiniz olarak seçtikten sonra Time Machine, otomatik olarak son 24 saat için saatlik, son bir ay için günlük, tüm önceki aylar için haftalık yedeklemeler yapar. Yedekleme diskiniz dolduğunda en eski yedeklemeler silinir.

Harici bir sürücüyü Mac’inize doğrudan bağladığınızda Time Machine’le yedekleme yapmak için bu sürücüyü kullanmak isteyip istemediğiniz sorulabilir. Yedekleme Diskini Şifrele seçeneğini belirleyin (önerilir) ve ardından Yedekleme Diski Olarak Kullan’ı tıklayın.

Seçtiğiniz disk Time Machine’in gerektirdiği şekilde biçimlendirilmemişse ilk önce diski silmeniz istenir. Devam etmek için Sil’i tıklayın. Bunu yaptığınızda yedekleme diskindeki tüm bilgiler silinir.

Bir yedekleme diski seçmenizin ardından Time Machine, otomatik olarak ve ek bir işlem yapmanızı gerektirmeden derhal düzenli yedeklemeler yapmaya başlar. Sahip olduğunuz dosya sayısına bağlı olarak ilk yedekleme biraz uzun sürebilir ancak yedekleme sırasında Mac’inizi kullanmaya devam edebilirsiniz. Time Machine yalnızca önceki yedeklemeden sonra değişen dosyaları yedekler, dolayısıyla gelecekteki yedeklemeler daha kısa sürer.

iCloud Drive’ı ayarlama

iCloud Drive’da sakladığınız belgeler tüm aygıtlarınızda güncel kalır ve bu belgelere iPhone, iPad, iPod touch, Mac veya PC’nizden ve iCloud.com sayfasından erişebilirsiniz.

Mac Masaüstü ve Belgeler klasörünüzdeki dosyaları iCloud Drive’a eklemek istiyorsanız Mac’inizi macOS Sierra veya sonraki bir sürüme güncelleyip ardından Masaüstü ve Belgeler’i açın. Mac’inizde, Masaüstünüzdeki ve Belgeler klasörünüzdeki dosyaları Finder’da, iCloud’un altında bulabilirsiniz. İkinci bir Mac Masaüstü eklerseniz, ikinci Mac’inizdeki dosyalar otomatik olarak birinci Mac’inizdeki dosyalarla birleştirilmez. iCloud Drive’da Masaüstü ve Belgeler klasörlerinize gidin, ardından ikinci Mac’inizle aynı ada sahip bir klasör arayın.

iCloud Drive’ı ayarladıktan sonra, iCloud’da sakladığınız tüm belgeler otomatik olarak iCloud Drive’a taşınır. iPhone, iPad, iPod touch’ınızda ve iCloud.com’da dosyalarınız Pages, Numbers ve Keynote uygulamalarının yanı sıra Dosyalar uygulamasında da tutulur. Dosyalarınızı bu uygulamalarda göremiyorsanız dosyalar iCloud Drive’ın açık olmadığı bir aygıtta olabilir.

 Mac’inizi bir yedeklemeden geri yükleme

Mac’inizin yedeklemesini oluşturmak için Time Machine’i kullandıysanız dosyalarınızı bu yedeklemeden geri yükleyebilirsiniz. Bu işlemi orijinal dosyalar Mac’inizden silindikten sonra veya onarım gibi bir işlem sırasında Mac’inizdeki sabit disk ya da SSD silindiğinde veya değiştirildiğinde yapmak isteyebilirsiniz.

Time Machine yedeklemesinden geri yüklediğinizde, tüm dosyalarınızı veya hem Mac işletim sistemini (macOS) hem de dosyalarınızı geri yüklemeyi tercih edebilirsiniz.

Hem macOS’i hem de dosyalarınızı geri yükleme

Bu adımlar sabit diskinizi siler ve hem yedeklemeyi oluşturduğunuzda kullandığınız belirli macOS sürümünü hem de dosyalarınızı geri yüklemek için yedeklemenizi kullanır.

Bu yazı, Macline dergisinin, Haziran ayı sayısından alınmıştır.


 

Exit mobile version