Doğa ve maceraya bayılanlar için outdoor önerilerini sizler için derledik. İlkbahar ayları ile birlikte doğa sizi çağırıyor! Gerek küçük tatiller, gerekse büyük kentlerde trafikten hava kirliliğine birçok faktörün beraberinde getirdiği kaçış arzusu insanları doğaya yöneltiyor. Doğaya kaçış, macera ve deneyim odaklı bir kavram şüphesiz. Sağlıklı yaşam için spor ihtiyacı da buna eklenince her geçen ‘bahar’ daha fazla kişi tarafından tercih ediliyor.
Doğa dendiğinde akla ilk gelen kelime outdoor. Outdoor bambaşka bir his, öncelikle kendi psikolojik yapınızla ilgili bir kavram, biraz çılgın olmalısınız; sonuçta zorlu yerleri aşmaya programlısınız outdoor sırasında ve buralarda yeni keşiflerde bulunmak da önemli bir zihinsel ihtiyacı karşılıyor. Gördüğünüz manzaraları, bir kayalıktan diğerine atlarken yaşadıklarınızı belgelemek isteyebiliyorsunuz.
Outdoor Nedir?
Zorlu bir maceranın tam kalbidir outdoor. Dışarıda olmak, havayı içinize çekerken biraz nefes nefese kalmaktır. Çünkü yorucudur da. Dağ, tepe, bayır demeden yeni yerler görmek, sınırları zorlamaktır. Outdoor farklı bir duygudur ve inanın her anında heyecan katsayısını yukarıda tutmak isteyenler için idealdir.
Antalya’da Green Kanyon, Bolu’da Yeşilgöl, Abant, Batı Karadeniz’de Ilgaz Dağları, Doğu Karadeniz’in hemen her yerindeki dağlık noktalar, İç Anadolu’da gizemli Nemrut Dağı, Kapadokya Bölgesi, Doğu Anadolu’nun keşfedilmeyi bekleyen hemen her yer outdoor mekanınız olabilir.
Bolu il sınırları içindeki Abant, outdoor fotoğrafı için doğal ve kolay bir fotoğraf sahası özelliği taşımaktadır. Sizi pek zorlamayan bir bölgeyle başlayabilirsiniz böylece.
Trekking
Doğa yürüyüşü olarak adlandırabileceğimiz trekking, kırlarda yürümekten çok daha fazlası esasında. Doğayla iç içe mesafeleri yürüyerek katettiğiniz, çoğunlukla rehberler eşliğinde gerçekleştirilen bir aktivite şeklinde tanımlamak mümkün trekking’i. Trekking ve çadırla konaklamayı genel aktiviteler olduğu için detaylıca ele alacağız. Bunun yanı sıra yamaç paraşütü, paintball, rafting gibi bolca macera dolu seçeneğiniz de mevcut…
Trekking’lerin olmazsa olmazı ise akıllı saat ve bileklikler. İşte birkaç öneri.
Fitbit Charge 5
Akıllı bileklik dendiğinde öne çıkan markalardan biri de Fitbit. Fitbit’in bu modeli kompakt tasarımına karşın oldukça iyi teknoloji argümanları sunuyor. Silikon bantla gelen modelde diğer birçok alternatife göre daha stilize bir görünümle sizi karşılıyor. Adımlarınızı ve kat ettiğiniz mesafeyi göstermek gibi temel özelliklere ek olarak AMOLED ekran özelliği ile geliyor. Uzun bir pil ömrüne sahip olan akıllı bileklikte 7 günün üzerinde şarj dayanıklılığı çok iyi.
Casio PRO-TREK PRG-250BD
Casio’nun çarpıcı tasarımlı kol saati, segmentindeki çoğu modelden daha iyi bir ekrana sahip. 200 metre su geçirmezlik özelliği ise bambaşka bir seviye. Gel-Git göstergesi, rakım ölçümü, pusula, ay-durum göstergesi gibi sıra dışı yeteneklerle geliyor. Dijital ekranının pilin yanı sıra güneş enerjisiyle de çalıştığını belirtelim.
Çadırlar ve Doğada Konaklama
Hafta sonu veya daha uzun süreli doğa serüvenlerinin öne çıkan merak konularından biri de konaklama ile ilgili. Doğadasınız, bolca yeşillik, oksijen ve aksiyon…
Peki Dinlenme ve Gece Konaklaması?
Doğayla birlikte tatil yapma eğilimi son yıllarda zirve yapmış durumda. Çadırla konaklamalı turlar da oldukça arttı. Çoğu kişinin şüpheyle yaklaştığı bu alternatif aslında sanıldığı kadar endişe verici değil. Çadıra istemediğiniz misafirler giremez, ayrıca doğada size zarar verebilecek çok az canlı vardır. Onlar da tehdit içeren bir şeyler yapmıyorsanız (üzerlerine taş atmak gibi) size zarar vermez.
Çadırlarları kendiniz edinebileceğiniz gibi seyahat acenteleri sağlayabiliyor. Bir çadır sahibi olmak isterseniz sonrasında dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.
Çadırı kuru halde muhafaza etmek gerekir, yani ıslak şekilde saklamayın. Kuruması için açın. Güneş altında uzun süre bırakmayın. Yıkamanız gerekirse deterjan kullanmamalısınız, geçirgen özellik kazanmasına yol açabilir. Her kamp öncesinde çadırı açıp kontrol edin. Çadırın altından böcek girebileceği yönünde yanlış bir kanı var, bu yanlış; çünkü çadırların altı da tamamen kapalıdır.
Uyku tulumu, mat, kap-kacak, ufak bir ocak, küçük bir fener diğer gereklilikleriniz.
Tchibo Kıskaçlı LED Lamba
Dışarısı karanlık olduğu zaman, bu lamba ışık saçmaya başlar: LED ışık kamplar için idealdir. IPX4’e göre su sıçratmasına karşı korumalı olan lamba sabit entegre, pille çalışan LED’e sahiptir ve çevresine üç aydınlık kademesinde, sıcak beyaz renkte bir ışık yayar – çok parlak, parlak ve kısık. Üstelik az yer kaplar.
Forclaz Kafa Lambası
Bu kafa lambası az teknik zeminde yürüdüğünüzde ya da bivak yaptığınızda kullanmanız için tasarlandı. ONNIGHT 100 modelinin gelişmiş hali olan TREK 100 USB kafa lambası %50 daha güçlü, USB ile şarj edilir, basit, çok işlevli ve rahat. Ayrıca esnek yüzeyi darbelere ve su sıçramalarına karşı korur.
Tchibo Katlanabilen Su Kabı
İçme suyu için uygun olan katlanabilen su kabı, her yerde suya erişmenizi mümkün kılar. Maksimum on litrelik dolum miktarı ile uyandıktan sonra diş fırçalamaktan serinlemeye kadar her şey için idealdir.
Outdoor Fotoğrafçılık
Dışarıda fotoğraf çekmek. Ancak dışarısı bu aşamada bir nehrin azgın sularında yüzmeye çalışmak mı olur yoksa 8999 metrelik Everest’in zirvesi mi o size kalmış. Amaç ise outdoor maceranızda çevreyi ve gördüklerinizi fotoğraflamak olarak özetlenebilir. 3 unsurda hazırlık yapılmalı outdoor fotoğraf öncesinde…
1- Güç Unsuru
Outdoor fotoğrafı çekebilmek için öncelikle bazı fiziksel ve kondisyonel motivasyonun üzerinizde hazırda bulunması gerekir. Dikkatli olmak, temel fotoğrafçılık bilgisi gibi gerekli unsurlara ek olarak doğa şartlarında harcanacak fazla eforla paralel şekilde kondisyon da çok önemlidir.
2- Doğa Koşulları
Havalar hızla ısınıyor, zorlu maceralar için en formda mevsimlerdeyiz. Ancak bizi sıkmayacak bazı zırhlara ihtiyacımız olacak. Termal içlikler, kalın çoraplardan bahsetmiyoruz ama pantolon giyilmesi, hava raporlarını takip ederek kendinizi ona göre programlamak önemli.
3- Hangi Cihaz, Hangi Ekipmanlar?
Ve fotoğraf çekmek istiyorsunuz. Fotoğraf makinesi gerekli ama hangisi? GPS özellikli fotoğraf makinelerinin önemi bu noktada yüksektir. Dahili ya da harici GPS teknolojisinin yanınızda olması zorlu anlarda yönünüzü bulmanıza yarayabilir. Ayrıca su sıçramalarına dayanıklı fotoğraf makineleri de önem taşır.
Nikon Aculon Dürbün
Pratik ve kolay taşınabilir dürbün modeli Nikon Aculon, ergonomik tasarımı ile dikkat çekiyor. Uzak mesafeleri görüntülemek istediğinizde ideal.
Ricoh WG-6
Bir süperstar! İzolasyon ve dayanıklılık şampiyonu! 14 metrenin üzerinden düşmesi halinde bile yoluna devam edebilen cihaz, sakar kimseler için olduğu kadar limitleri üstlerde yaşayanlara da hitap ediyor. Suyun altında yaklaşık 20 metre derinlikte kullanıma uygun. Ayrıca 2.1 metreden düşmeye ve 100 kg basınca dayanıklı bir tank adeta. 20 MP fotoğraf, 4x zoom, 3 inç ekran ve 4K video dikkat çeken özellikleri.
Zhiyun Smooth-4
Akıllı telefonumla fotoğraf çekeceğim diyenlerdenseniz işte ihtiyacınız olan aksesuar. Entegre kontrol paneli bulunan bu gimbal, düzgün ve dengeli çekimleri garanti ediyor. Kontrol panelinden odak kontrolü imkanı da sunan ürün, outdoor meraklıları için iyi bir seçim.
Fujifilm FinePix XP150
Fujifilm, zor sevenler için mütemadiyen kompakt fotoğraf makineleri geliştiren bir marka. Uzun yıllardır yenilenen bir serinin en son modeli ise FinePix XP150 model koduyla sahne alıyor. Dayanıklı bir fotoğraf aygıtı olarak özetleyebileceğimiz XP 150, yüksekten düşmesi halinde canlı kalabiliyor. Taşınabilirliği maksimum düzeyde yaşatan ve WiFi desteği de bulunan XP150 ile 14 megapiksel fotoğraf çekip yüksek çözünürlükte video kaydı gerçekleştirebilirsiniz.
Yorum Yap