MacBook Pro ile Oyunun Kuralları Kısmen Değişiyor

M1 Pro ve M1 Max çiplere sahip MacBook Pro, iddialı performans, pil ömrü ve güçlü ekranıyla öne çıkıyor…

Merakla beklenen yeni MacBook Pro geçtiğimiz aylarda piyasaya çıktı. Tasarımda ilginç değişikliklerle gelen yeni model, Mac için tasarlanan ilk profesyonel çipler olan yepyeni M1 Pro ve M1 Max ile performansta sıra dışı argümanlar vadediyor. 14 inç ve 16 inç modellerle sunulan MacBook Pro ister pille ister prize takılı olarak çalışırken olağanüstü bir işlem, grafik ve yapay öğrenme performansı gösteriyor.

Yeni MacBook Pro’da ayrıca büyüleyici bir Liquid Retina XDR ekran, gelişmiş bağlantı noktası seçenekleri, 1080p FaceTime HD kamera ve bir dizüstü bilgisayardaki en iyi ses sistemi yer alıyor. Her şeyiyle M1 Pro ve M1 Max çiplerin tüm avantajlarından yarar sağlayacak şekilde gelişen macOS Monterey ile de birleşince kullanıcı deneyimi tek kelimeyle rakipsiz hale geliyor.

Bir dizüstü bilgisayarla yapılabileceklerin sınırlarını zorlayan MacBook Pro; geliştiriciler, fotoğrafçılar, film yapımcıları, 3D sanatçıları, bilim insanları, müzik prodüktörleri ve dünyanın en iyi dizüstü bilgisayarına sahip olmak isteyen herkes için tasarlandı.

İki Yeni “Profesyonel” Çip

M1 Pro ve M1 Max çipler, Mac’te Apple silicon çipe geçiş sürecinde atılan büyük bir adımı temsil ediyor. M1 Pro ve M1 Max çipe sahip MacBook Pro, system-on-a-chip (SoC) mimarisini ilk kez profesyonel sistemlere getiriyor. Hızlı birleşik bellek ve daha yüksek bellek bant genişliğiyle ideal performansı sağlayan yeni MacBook Pro, güç verimliliğinin yanı sıra watt başına yüksek performans veriyor.

M1 Pro, M1 mimarisini yepyeni bir seviyeye taşıyor. Sekiz adet yüksek performans çekirdeği ve iki adet yüksek verimlilik çekirdeğiyle toplam 10 adede kadar güçlü CPU çekirdeğine ve 16 adede kadar çekirdekle yapılandırılabilen GPU’ya sahip M1 Pro, M1 çipe kıyasla yüzde 70’e kadar daha hızlı CPU performansı ve 2 kata kadar daha hızlı GPU performansı sergiliyor.

M1 Pro ayrıca 200 Gbps’e kadar bellek bant genişliği sağlıyor. M1 çiptekinin yaklaşık 3 katı olan bu bant genişliğiyle birlikte 32 GB’a kadar hızlı birleşik bellek desteği sunuyor.

Güç Verimliliği Ve Pil Ömrü

MacBook Pro, hareket halindeyken profesyonel iş akışlarıyla uğraşmaktan günlük işleri halletmeye kadar her alanda, ister pille çalışırken ister prize takılıyken iddialı güç verimliliğiyle çığır açan performans sunuyor. Olağanüstü pil ömrü sayesinde kullanıcılar tek şarjla çok daha fazla işlem yapabiliyorlar.

• 14 inç model ekstra yedi saat ile 17 saate kadar, 16 inç model ise ekstra 10 saat ile inanılmaz bir şekilde 21 saate kadar video oynatma imkanı sunuyor. Bu, bugüne kadar bir Mac dizüstü bilgisayardaki en uzun pil ömrü.
• Xcode ile çalışan geliştiriciler 4 kata kadar daha fazla kod derleyebiliyorlar.
• Fotoğrafçılar hareket halindeyken Adobe Lightroom Classic’te 2 kata kadar daha uzun pil ömrüyle görselleri düzenleyebiliyorlar.

Prize takılı olmadığında performans kaybı yaşayan diğer profesyonel dizüstü bilgisayarların aksine, MacBook Pro hem prize takılıyken hem de pili kullanırken aynı seviyede performans sergiliyor. Sistem performansı, pille çalışma performansı ve pil ömrünün benzersiz birleşimiyle MacBook Pro, diğer tüm dizüstü bilgisayarlara göre fark yaratıyor.

MacBook Pro Bilgisayarının Performansı

14 inç ve 16 inç MacBook Pro modelleri geliştirilirken performans ve kullanışlılık özelliklerine odaklanıldı. Yepyeni alüminyum kasa, iç alanı optimize ederek daha fazla performans ve özellik veriyor. Kasa, gelişmiş bir termal sistemin çevresine işlendi. Bu termal sistem, fan hızı düşük olduğunda bile bir önceki nesle göre yüzde 50 daha fazla hava akımı sağlayabiliyor. MacBook Pro, termal tasarımıyla kesintisiz ve muhteşem bir performans sunarken serin ve sessiz kalmayı da sürdürüyor. Apple çipin verimliliği sayesinde, kullanıcıların her gün yaptığı günlük işlerin çoğunda fanların çalışmasına gerek bile kalmıyor.

Yeni MacBook Pro ayrıca iki kez anodize olan siyah bir yuvaya yerleşen Magic Keyboard ile geliyor. Bu yuva, tuşlardaki arkadan aydınlatmalı simgeleri şık bir şekilde öne çıkarıyor. Magic Keyboard’da tam boy bir işlev tuşu sırası da yer alıyor. Touch Bar’ın yerini alan fiziksel işlev tuşları ve daha geniş bir Escape tuşu, profesyonel kullanıcıların çok sevdikleri ve yakından tanıdıkları mekanik tuşa basma hissini geri getiriyor. Yeni klavyeye, profesyonel uygulamalar için mükemmel olan, sektörün en iyisi Force Touch trackpad eşlik ediyor.

Cihazın Ekran Özellikleri

MacBook Pro Liquid Retina XDR ekranla geliyor. iPad Pro’da kullanılan mini LED teknolojisinden yararlanan Liquid Retina XDR ekran, 1000 nite kadar sürekli, tam ekran parlaklık, 1600 nit maksimum parlaklık ve 1.000.000:1 kontrast oranı sunuyor.

Extreme Dynamic Range özelliği; gölgelerde ve ışıklı alanlarda ince ayrıntılar, daha koyu siyahlar ve her zamankinden canlı renklerle HDR içeriklere hayat veriyor. Muhteşem P3 geniş renk yelpazesi ve bir milyar renk desteğiyle daha akıcı gradyanlar elde ediliyor. Bu yeni ekranla Mac’e gelen ProMotion teknolojisi, 120 Hz’e kadar uyarlanır yenileme hızı ile sunuyor. ProMotion, kullanıcının ekranındaki içeriğin hareketine göre yenileme hızını otomatik olarak değiştiriyor ve böylece pil ömrünü koruyor. Bu sayede işlemler daha akıcı ve daha da hızlı hale geliyor.

Her iki model de bir önceki nesle göre daha büyük ekranla geliyor. 16 inç model, 7,7 milyon piksel içeren geniş 16,2 inç ekranıyla; bir Mac bilgisayardaki en fazla sayıda piksele sahip. 14 inç model de kullanıcılara öncekinden daha fazla alan sağlıyor. 14,2′ alanı ve 5,9 milyon pikselle, önceki 16′ MacBook Pro modeline göre fazla piksel veriyor. Daha da ince kenarlara sahip olan ekran, kameranın çevresine kadar genişleyerek kullanıcılara içerikleri için daha da fazla alan veriyor. Kullanıcılar yeni ekranda ister film izlerken ister 8K videoları sınıflandırırken muhteşem bir sinematik izleme deneyimi yaşıyor.

Gelişmiş Bağlantılar

Yeni MacBook Pro, Mac dizüstü bilgisayarda bulunan en gelişmiş ve çok yönlü bağlantı imkanını veriyor. İki modelde yüksek hızlı çevre birimlerini bağlamak için üç adet Thunderbolt 4 bağlantı noktası var. SDXC kart yuvası medya dosyalarına hızlı erişim sağlarken; HDMI bağlantı noktası ekranlara ve televizyonlara kolay bağlantı imkanı veriyor. Gelişen kulaklık jakı ise yüksek empedanslı kulaklıklara destek veriyor. MagSafe 3 sürümüyle MacBook Pro’ya geri dönen MagSafe; güncellenen tasarımıyla sisteme her zamankinden daha fazla güç sağlanmasını destekliyor.

MacBook Pro’yu koruyan MagSafe 3 sayesinde şarj kablosu hızlı ve kolay bir şekilde takılabiliyor. Mac’e ilk kez gelen hızlı şarj özelliği ise; yalnızca 30 dakikada yüzde 50 şarj seviyesine ulaşılmasına imkan veriyor. Kullanıcılar M1 Pro ile aynı anda iki adede kadar Pro Display XDR; M1 Max ile üç adede kadar Pro Display XDR ve bir 4K TV bağlayabiliyorlar. MacBook Pro kablosuz bağlantı için Wi-Fi 6 ve Bluetooth 5.0 desteği veriyor.

Kamera ve Ses

Yeni MacBook Pro’da 1080p FaceTime HD kamera yer alıyor. Kamera sistemi; M1 Pro ve M1 Max çiplerdeki güçlü görüntü sinyali işlemcisinden (ISP) ve Neural Engine’dan yararlanarak video kalitesini bilişimsel video ile artırıyor. Böylece kullanıcılar daha doğal cilt tonlarıyla daha net görünüyorlar.

MacBook Pro, daha da düşük gürültü tabanına sahip olan, sektör lideri, stüdyo kalitesindeki mikrofonlarıyla; daha net görüşmeler ve ses kayıtları yapılmasını sağlıyor. Daha net bir ses aralığı sunan iki adet tweeter ve dört adet force-cancelling özellikli woofer’dan oluşan yüksek kaliteli altı hoparlörlü ses sistemi; yüzde 80 daha fazla bas veriyor. Uzamsal ses desteği de veren ses sistemi; çok yönlü ve üç boyutlu bir dinleme deneyimi yaratıyor.

Şaşırtan Yenilikler ve Eksiklikler

Apple, MacBook Pro ile tasarımda sınıfta kalsa da donanımda sıra dışı özellikler sunmayı bildi. Yine de bazı yönlerinin hayal kırıklığı yarattığı yönündeki eleştirilerden kaçamadı, bu arada sürprizler de yaptı. Örneğin önceki modelde olmayan MagSafe, yeni MacBook Pro’da geri geldi…

1- Touch Bar’ı sevmiştik…

Ama yok oldu… Yeni MacBook Pro, Touch Bar bölümünün de sonu oldu. Öncül modelde yer alan bu renkli ve inovatif kısım, en yeni Pro’da artık yok. Fena değildi ama çok da gerekli değildi sanki…

2- MagSafe geri geldi

Apple’ın meşhur bağlantı konusu bu kez eksi hanelerle değil, bir artıyla gündemde. Yani portlar azalmadı, arttı. USB Type-C’ye net bir geçiş yapan şirket, MagSafe 3 ismiyle yeni bir özellik sundu.
Dahası da var, ek olarak 3 adet Thunderbolt 4 girişi geldi. Bir adet HDMI bağlantı noktası, bir adet SDXC kart okuyucu, bir adet de kablolu kulaklık girişine yer verilen model; böylelikle daha fazla bağlantı desteği sundu.

3- Eski klavye tasarımına dönüldü

Apple, yaklaşık 20 sene önce kullandığı ‘siyah’ klavye tasarımına dönüş yaptı. Dahası genel tasarım 2004 model PowerBook’a benzedi. Haksız da sayılmaz. Ek olarak sert köşeler yerine yumuşak köşeler geldi.
Bu da 2004 PowerBook’a benzerliği artıran bir başka yönü oldu.

Apple, geliştiricileri bu kez düşünmedi!

Apple, MacBook Pro’nun muazzam ekranı ile sizi sıra dışı boyuta davet ediyor. Ancak bir şeyi sanki ihmal ediyor; videografi, kreatif işler ve fotoğraf sanatçıları için harikulade bir ekranla karşı karşıyayız, peki ya geliştiriciler…

Geliştiriciler, bu kadar iyi bir ekrana ihtiyaç duymaz. Ancak yine de güncel ve yüksek donanımlı bir MacBook Pro deneyimi için; mükemmel ekrana ihtiyaç duyan diğer profesyoneller kadar para harcamak zorundalar. Hatta burada Apple sanki bir şeyi eksik yaptı…

Daha düşük özellikte bir ekran sunarak fiyatı aşağı çekerdi. Böylelikle geliştiricilere ‘büyük bir iyilik’ yapardı. Geliştiriciler şimdi de bu çarpıcı Mac’i satın alacak elbette… Ama gereksiz derecede yüksek profilli bir ekranla birlikte bunu yapacaklar. Ayrıca bu kadar iyi bir ekrana ihtiyaçları olmadan kullanmaları gerekecek. Muhtemelen görüntü ayarlarını da hafifletecekler…

MacBook Pro Fiyatları

Yeni 13 inç MacBook Pro modeli 17.499 TL’den; 14 inç olan model 28.999 TL’den; 16 inç MacBook Pro modeli ise 35.499 TL’den başlayan fiyatlarla satışa çıktı.

Exit mobile version