Mac Bilgisayarınızda Olması Gereken Ücretsiz Uygulamalar

MacBook modelleri macOS Big Sur işletim sistemi ve pek çok uygulama ile gelseler de 3. parti uygulamalar ile hayatınızı daha da kolaylaştırmanız mümkün.

Bir Mac bilgisayardan tam anlamıyla verim almak için Apple’ın yerleşik olarak sunduğu uygulamaların ve Mac App Store’daki en çok indirilenler listesinin üst sıralarının ötesini keşfetmek gerekiyor. Pek çok üretkenlik, iş akışı ve işletim sistemi özelleştirme uygulaması uzun süredir mevcut olsa da ilk kez Mac kullananların bunları bulması pek kolay olmayabiliyor. Yeni Mac bilgisayar sahiplerinin cihazlarından maksimum verimi almasını sağlayacak uygulamalardan bazılarını yazının devamında bulabilirsiniz.

İşte o uygulamalar:

  1. Simplenote
  2. Handbrake
  3. Google Drive
  4. VLC Medya Oynatıcı
  5. Alfred 4
  6. Amphetamine
  7. AppCleaner
  8. CheatSheet
  9. Evernote
  10. FileZilla
  11. Itsycal
  12. Repeater
  13. SimpleMind Lite
  14. Spark
  15. The Unarchiver
  16. Thor
  17. Transmission
  18. Dashlane

İşte Mac Bilgisayarınızda Olması Gereken Ücretsiz Uygulamalar

Simplenote

Listemizin ikinci sırasında Simplenote var. Türkçeye çevirdiğinizde basit not anlamına gelse de hiç de öyle basit bir uygulama denemez. Oldukça gelişmiş özelliklere sahip ve en önemlisi çok kullanışlı. Tüm notlarınızı ayrıntılı bir şekilde tutabiliyor ve yüzlerce not arasından aradığınız şeyi kolayca bulmanıza olanak tanıyor.

Handbrake

Video içerik üreten ya da videolarla uğraşan biriyseniz mutlaka cihazınızda Handbrake yüklü olmalı. Video dosyalarınızı farklı formatlara kolayca dönüştürebiliyor ve isterseniz altyazı dahi ekleyebiliyorsunuz. Ayrıca büyük boyutlu video dosyalarını da küçültebiliyorsunuz.

Google Drive

Listenin dördüncü sırasında Google Drive var. iPhone’dan iPad’e Android cihazlardan Windows PC’lere kadar tüm cihazlarınız arasında kolay senkronizasyon ve erişim ihtiyacı duyuyorsanız gerçekten en iyi seçeneklerden biri ve hem ücretsiz hem de ücretli katmanlara sahip. Cihazlar arasında sık sık geçiş yapıyorsanız ve bağlantı hızınız iyiyse gerçekten büyük kolaylık sağlıyor.

VLC Medya Oynatıcı

Apple’ın QuickTime’ı ile geçinemiyorsanız, huyu suyu güzel bir video oynatıcısı olarak VLC Player’ı deneyebilirsiniz. Ücretsiz ve başarılı bir alternatif olan VLC Player tüm popüler video uzantılarını destekliyor. Altyazılarla filmlerinizi oynatmanızı sağlıyor ve kullanıcı dostu arayüzü sayesinde rahat bir deneyim elde etmiş oluyorsunuz. VLC Player’ın tek kusuru bazen huysuzluk çıkarıp, stabil olmayan bir uygulama tepkileri vermesi. VLC Player’ı Mac için en iyi medya oynatıcısı kabul edebiliriz.

Alfred 4

Alfred’i Mac’inizdeki Spotlight arama çubuğunun aşka gelmiş hali olarak hayal edebilirsiniz. Uygulamalarınızı Launchpad veya Dock’a ulaşmadan açmak, internette hızlı aramalar yapmak ve yer imlerinizi, siz o an başka bir uygulamayı kullanırken ulaşabilmek gibi güçlü özellikleri var. Alfred 4’ün yetenekleri bunlarla sınırlı değil. Masaüstü iş akışınızda otomatikleştirmeyi hayal edebileceğiniz hemen her şeyi, klavye kısayollarını ve komutları özelleştirmenizi sağlıyor. En sık kullanılan 10 Mac uygulamasından biri Alfred 4’tür. Alfred, 2011 yılından beri onlarca teknoloji sitesi tarafından en iyi Mac uygulaması ödülüne defalarca kez layık görüldü. Alfred’i kısıtlı sürüm özellikleriyle ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

Amphetamine

Bazen Mac’iniz ile saatler süren download/upload işlemleri yapmanız veya bir uygulamayı arka planda çalıştırmanız gerekir. Böyle durumlarda Mac’inizin uyku moduna geçmesini ve kendini kapatmasını engellemek için ücretsiz bir macOS uygulaması olan Amphetamine’den faydalanabilirsiniz. Amphetamine, Mac kullanıcılarının menü çubuğunda yaşıyor ve Mac’inizin enerji ayarlarını tek tıkla yeniden ayarlamanızı sağlıyor. Bileni, tanıyanı için artık modası geçen ve 2013’te fişi çekilmiş Caffeine uygulamasının yerine Amphetamine harika bir alternatiftir.

AppCleaner

Mac’inizden daima kusursuz ve ilk günkü performansını mı bekliyorsunuz? O halde fazlalık uygulamaları hakkıyla silmeyi öğrenmelisiniz… Kullanmadığınız programları Uygulamalar klasöründen silseniz bile, uygulamaya ait geçici dosyalar yıllarca diskinizde yer kaplamaya devam eder. AppCleaner, bir uygulamayı silerken arkada bıraktığı tüm dosyaları, onunla birlikte silmenize yardımcı olur. TrashMe uygulamasının ücretsiz alternatifi olarak kabul edebileceğimiz AppCleaner, bağış sistemiyle çalışıyor. Bağışta bulunmak istemiyorsanız ise kısıtlamalar getirmiyor.

CheatSheet

Klavye kısayolları kullanmayan birinin rutinine göre en az %35 zaman tasarrufu sağlayan bir uygulamadan bahsedeceğiz sizlere… Klavye kısayollarına alışmak ve kısayolları öğrenmek adeta bir eğitim süreci. Her programın ayrı kısayollarını akılda tutmak epey pratik yapmayı gerektiriyor. CheatSheet bu süreci sizler için kolaylaştırıyor. CMD tuşuna basılı tuttuğunuzda transparan bir ekran üstünde, size kullandığınız uygulamanın tüm kısayol tuşlarını açıklamalarıyla gösteriyor. Klavye kısayollarını öğrenmenin ve ezberlemenin bundan daha pratik bir yolu yok. CheatSheet’i tamamen ücretsiz indirebilirsiniz.

Evernote

Apple, son birkaç yılda Notlar uygulaması için epey dirsek çürüttü. Evet; Notlar artık çok güçlü fakat hala Evernote’un eşsiz özelliklerinden epey bir uzakta… Ödüllü uygulama Evernote’u hayatınızın her alanında kullanabilirsiniz. Kişisel notlarınızı, karalamalarınızı, fikirlerinizi, toplantı notlarınızı, iş belgelerinizi, kitaplardan yaptığınız alıntıları ve daha birçok şeye kadar Evernote’u kullanabilirsiniz. Notların kategoriler ve etiketlerle kolayca yönetilebilirliği, OCR teknolojisinin sınırsız nimetleri, zahmetsiz not alma ve derleme özellikleri, gelişmiş arama motoru ve WebClipper’ı ile Evernote her Mac kullanıcısının hayatına seviye atlatacak bir uygulama.

FileZilla

İnternet siteniz varsa veya web geliştirmeyle uğraşıyorsanız, Mac’inizde daima emrinize amade bir FTP yazılımı olmalı. FileZilla, macOS platformu için en basit, en kullanışlı ve en kararlı FTP yazılımı olarak listedeki yerini alıyor.

Itsycal

Menü çubuğunuzda; daima elinizin altında, yeri geldiğinde etkinliklerden sizi haberdar edecek sadık bir hizmetkara ne dersiniz? O halde Mac’in menü çubuğunda yaşatabileceğiniz hızlı bir takvim yardımcısı olan Itsycal ile tanışın! Itsycal’ı günlük etkinliklerinizi takip etmenin yanı sıra, ayın kaçıncı gününün hangi güne denk geldiğini bir bakışta çözebiliyorsunuz. Bu arada Mac’inizdeki tüm takvimlerden etkinliklerinizi bu faydalı uygulama sayesinde tek bakışta görüntüleyebiliyorsunuz. Anlayacağınız, iş ve kişisel hayat için ayrı takvimler kullandığınızda da Itsycal size hizmet etmeye devam ediyor.
Itsycal’ı faydalı bir Mac uygulamasına dönüştüren en önemli özelliğiyse ayın gününü gösterecek şekilde ayarlayabiliyor olmanız. Mac’in sadece saatini kullanırken ayın günü ve bugünü göstermesi için de Itsycal’dan faydalanabilirsiniz

Repeater

Bazen karşınıza öyle işler gelir ki, tek yapmanız gereken pilli robot gibi aynı hareketleri tekrarlamaktır. Böyle durumlarda tüm işi sizin yerinize yapabilecek ücretsiz bir robota ne dersiniz?

Repeater, ekran üstündeki fare tıklamalarınızı kaydetmenize ve istediğiniz zaman, istediğiniz kadar tekrarlamanızı sağlıyor. Önemsiz işlerden kendinizi sıyırmak ve zaman kazanmak istiyorsanız, Repeater’dan iyisi yok. Hem oluşturduğunuz bir tıklama düzenini kaydedip, daha sonradan tekrar canlandırabiliyorsunuz. Dahası, tüm bunlara Repeater ile birlikte tamamen ücretsiz sahip oluyorsunuz.

SimpleMind Lite

App Store’daki onlarca ücretli uygulamanın aksine, SimpleMind Lite ile akış haritalarınızı ücretsiz hazırlayabilirsiniz. SimpleMind bir akış haritası uygulamasından bekleyebileceğinizden fazlasına sahip. Baloncukları kolayca sınıflandırma, yeniden sıralama, renklendirme, her baloncuğa ayrı notlar ekleme gibi kapsamlı bir akış haritası oluştururken ihtiyaç duyacağınız her şey SimpleMind’da var.

Lite sürümünün dolu özellikleri sizin işlerinizi ayarlayabilmeniz açısından oldukça yeterli bir sürüm olacaktır. Bu uygulamanın Pro sürümü de mevcuttur. Eğer çok fazla bir özellik aramıyorsanız, sizin için Lite sürümünün fazlasıyla yeteceğini düşünüyoruz.

Spark

Apple Mail’in alternatifi olarak sizlere önerebileceğimiz uygulamalardan bir tanesi de Spark’tır. Spark Mac ve iOS için en iyi mail uygulaması olarak nitelendirilebilir. Akıllı filtreleri, hızlı yanıtlama, yeni mail adresleri ekleme ve özelleştirme kolaylığı hatta Apple Mail’de bir işkenceye dönüşen mail imzalarını kolayca HTML olarak düzenleyebilme imkanına sahip olacağınız Spark, herkesin gönlüne taht kurmuş durumda.

Gün içinde yüzlerce mail okumanız ve yanıtlamanız gerekiyorsa hantal Apple Mail deneyiminden sonra Spark’ı beğeneceğinize düşünüyoruz. Bu arada Spark’ın iOS uygulaması da en az Mac uygulaması kadar başarılı…

Ayrıca Apple Spark’ı App Store’un En İyi Uygulamaları ödülüne layık görerek, bahsettiğimiz uygulamanın ne kadar iyi bir uygulama ve kullanışlı bir uygulama olduğunu sizlere gösteriyor.

The Unarchiver

RAR arşiv dosyalarını açmak ve oluşturmak için Windows’ta winRAR ne ise The Unarchiver da Mac için tamamen aynı görevi gören bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. App Store’da birçok alternatif var fakat bunlar ya reklamlı ya da faydasıyla kıyaslandığında oldukça yüksek fiyatlarla satın alınıma sunuluyor.
Bu kalabalığın ortasından sıyrılan The Unarchiver, yaz sıcağında kavrulan her Mac kullanıcısının buz gibi ücretsiz limonatası oluyor. The Unarchiver tamamen reklamsız ve ücretsiz. Üstelik gelişmiş özellikleriyle .RAR dosyası ihtiyaçlarınızı tamamen karşılıyor.

Thor

Thor gibi basit uygulama sayesinde, kullandığınız uygulamalara bir kısayol tuşu atayarak açabiliyorsunuz. Mesela WhatsApp’ı açmak için ALT + W, Spotify’ı açmak için ALT + S ya da Chrome’u açmak için ALT + C kısayol tuşunu kullanmak şeklinde düşünebilirsiniz. Uygulamalar arasında sürekli mekik dokuyorsanız, klavye kısayolları tam sizlikse Thor’u denemeden geçmeyin. Bu basit ama faydalı uygulamanın hiçbir kısıtlama ve reklam olmaksızın tümüyle ücretsiz olduğunu da unutmayın.

Transmission

Film, oyun ve uygulama gibi birçok yazılımı bazı platformlarda bulamıyorsanız, o zaman herkesin düşüneceği gibi siz de hemen torrente başvurarak dosyayı bilgisayarınıza indirirsiniz. Linux ve Windows’ta en çok kullanılan yazılımlardan birisi olan uTorrent, maalesef Mac’ta yer almıyor. Bu da doğal olarak sizi başka bir torrent uygulamasını indirmeye sevk ediyor. Neyse ki, açık kaynağa gönül verenlerin geliştirdiği basit, sade ve işlevsel bir alternatif olarak Transmission bizlerle! Transmission boyutundan büyük işler başaran ve torrente yolu düşenler için en iyi BitTorent istemcisi. Transmission’a eliniz alıştıktan sonra, bir daha asla yeni bir BitTorrent istemcisine alışmak zorunda kalmayacaksınız.

Dashlane

Pek çok mobil ve bilgisayar platformunda yer alan bu yazılım sayesinde internet siteleri ve uygulamalarda şifrenizi hiçbir zaman unutmayacaksınız. Ücretsiz versiyonu 50 şifreye kadar kayıt imkânı sağlıyor.

Exit mobile version