Mac bilgisayarınızda bildirimler nasıl ayarlanır? Günümüzde artık tüm cihazlarımızdan bildirim almaya alışkanlık kazandık. Telefon, tablet, akıllı saat ve evet, bilgisayarlarda da. Geçmişte, yalnızca bir şeyler ters gittiğinde bildirim almak daha yaygındı, ancak şimdi bu bildirimleri birçok uygulamadan ayarlarını gerçekleştirdiğimiz sürece alabiliyoruz. Bu nedenle bu yazımızda, sadece Mac’te bildirimlerin yapılandırılması hakkında bilmeniz gereken her şeyi ele alıyoruz. Haydi başlayalım.
Mac Bilgisayarınızdaki Bildirimler Hakkında
Daha önce de söylediğimiz gibi, Mac’ler her türden bildirim alabilir. Bunlar, bazı erişim izni veya bir hata uyarısı isteyen açılır pencereler olabilir. Ancak, yapılandırılabilen ve bilgisayarınıza indirdiğiniz uygulamalarla ilgili olan başka bildirimler de vardır.
Bildirimler Nerede Görünür?
Mac’inize gelen bildirimler ekranınızın sağ üst köşesinde varsayılan olarak görünmektedir. Bunların tasarımı afiş formundadır. Estetik olarak macOS sürümleri arasında bazı küçük değişiklikler olsa da sonuçta işlevsellik açısından aynıdır. Bildirim sesi açık olduğu sürece, bu alandan sesli bir şekilde bildirimler alacaksınız.
Bir bildirimi kaçırdıysanız ve tekrar görmek istiyorsanız sağ üst köşedeki hamburger simgesine tıklayarak sahip olduğunuz tüm bildirimlere buradan göz atabilirsiniz. Bildirim merkezine erişin. (Mac menü çubuğunda sağ üst köşede bulunan üç çizgili simgedir. Sadece üzerine basarak açıp, orada sahip olduğunuz tüm uyarıları görebileceksiniz. Sistemin en son sürümlerinde bunlar gruplandırılmış uygulamalar tarafından listelenir. Geri kalanını görüntülemek için bunlardan birine tıklamanız gerekecektir.
Ayrıca bildirim balonları olduğu unutulmamalıdır. Uygulamanın simgesinin sağ üst köşesinde yer alan bir baloncuk üzerinde kaç tane bildirim aldığınıza dair rakamlar görünmektedir. Bu numara, bekleyen bildirimlerin sayısını ifade eder. Örneğin; bir mesajlaşma uygulamasında, o uygulamadaki okunmamış mesajların sayısı olacaktır.
Bildirim Etkileşimi
Bildirimi görmenin ve varlığını öğrenmenin ötesinde, Mac bildirimleri başka eylemler gerçekleştirmenize olanak tanır. Bazıları diğerlerinde olmayan bazı yerleşik özelliklere sahiptir.
- Genişletin veya Daraltın: Bildirim gruplandırma özelliğinin öne çıkan işlevlerinden bir tanesi de “genişletin ve daraltın” özelliğidir. Bu işlev ile tüm bildirimleri gruplanmış olarak görmenize veya yeniden gruplandırmanıza izin verecektir.
- Ertele: Bu uyarıyı geçici olarak görmezden gelmek, ancak daha sonra veya hatta başka bir gün (uygulamaya bağlı olarak) görünmesini istiyorsanız çok kullanışlı bir seçenek.
- Cevap: Uygulamaya girmek zorunda kalmadan iletişime hızlı bir şekilde yanıt vermek için genellikle mesajlaşma uygulamalarında görünür.
Daha fazla ayrıntıya bakın: Bu olasılık ortaya çıkarsa, bildirim hakkında daha fazla bilgi vardır ve üzerine tıklayarak tüm verileri görebilirsiniz. - Bildirim ayarlarını değiştirin: Bu bölümü daha sonra göreceğiz, ancak bu bildirimlere göre uygulamaların sahip olduğu ayarlara hızlı bir erişimdir. Öne çıkan özellikler arasında, ekranda görünmeden gizlice alma, tam olarak görünmelerini ve hatta ses çıkarmalarını istiyorsanız, alaka düzeyi ve diğer yandan bunları tamamen devre dışı bırakma olasılığı vardır.
- Kurtulma: Bu işlev hakkında açıklanacak çok az şey var ki bu çok açık ve bildirimi bildirim panelinden siliyor. Elbette buradan çıkarılsalar bile her uygulamada balon şeklinde görünmeye devam edebilirler.
Hangi Uygulamaları Bilgilendirmek İstediğinizi Seçin
Uygulamaların bildirimlerini ayarlamak için “Sistem Tercihleri >Bildirim” bölümüne giderek buradan bütün bildirim ayarlarını yönetebilirsiniz. Bu ayarlar paneline şuradan erişebileceğinizi unutmayın. Apple menü (sol üst köşe), orada varsa yuvadan veya CMD + boşluk tuşuna basarak arama motorundan buraya ulaşabilirsiniz. Bu panelde, uygulamaların göründüğü bir sol kısım buluyoruz. Sağ kısım her birinin konfigürasyonunu seçebiliyor.
Belirli Bir Süre için Bağlantıları Kesin
“Rahatsız Etme” modu, muhtemelen bildiğiniz iPhone ve iPad’de olduğu gibi, Mac’te de mevcuttur. Daha önce bahsedilen aynı yolu izleyerek yapılandırmanın yolunu bulacaksınız (Sistem Tercihleri> Bildirimler). Bu mod, bildirimleri belirli bir süre için devre dışı bırakmanıza izin verir. Böylece herhangi bir şekilde bildirim almaz ve rahatsız olmazsınız. Bu modu özellikle toplantı sırasında kullanabilirsiniz.
Mac Bilgisayarınızdaki Bildirim Ayarlama Seçenekleri
XX: XX – XX: XX arası: ‘X’ ile belirtilmiş alanlar sizin belirleyeceğiniz bir saat aralığını göstermektedir. Bildirimler seçtiğimiz belirli bir süre boyunca otomatik olarak etkinleştirilecek şekilde programlanır.
- Ekran boştayken: Ekran aktif değilken bildirim almak istemiyorsanız, bu seçeneği etkinleştirmelisiniz.
- Ekran kilitlendiğinde: Önceki seçenek, ekranın karartıldığı veya kapatıldığı seçenektir. Ancak Mac’in kilitlenmediği durumları ifade eder. Bunun yerine, bilgisayar kilitliyken “Rahatsız Etme” modunu etkinleştirme durumunuz yer alıyor.
- “Rahatsız Etme” modu etkin olduğunda: Bu bölümde, herhangi bir kişiden çağrı alırsanız ve / veya 3 dakika veya daha kısa bir süre içinde aynı kişiden birkaç çağrı alırsanız etkili olmayacak şekilde yapılandırabileceğiniz bu modu seçebilirsiniz.
Her Uygulama Tarafından Desteklenen Yapılandırmalar
Aynı ayarlar panelinden ayrılmadan, kenar çubuğunda tüm uygulamaları kendi bildirim ve uyarı stillerini yapılandırmak için ilgili ayarlarıyla bulabilirsiniz.
- Bildirimlere izin ver: Bu sekme etkinleştirildiğinde bildirimler alabilir ve bunları yapılandırabilirsiniz, aksi takdirde seçeneklerin geri kalanı engellenir.
- Bildirim stili: Bildirimlerin nasıl görünmesini istediğinizi seçebilirsiniz. “Yok” tercihini seçerseniz, yalnızca bildirimler panelinde görünecektir, “Şeritler” koyarsanız, sağ üst kısımda bir başlık olarak görünecekler ve kendi başlarına kaybolacaklar. “Bildirimler” biçiminde kalacaklar onlarla etkileşime girmenizi bekleyen ekranda sabit görünecektir.
- Kilitli ekranda bildirimleri göster: Bu seçeneğin adından da anlaşılacağı gibi, etkinleştirilirse, kullanıcı bilgilerinizi girmemiş olsanız bile alınan bildirimleri görebileceksiniz.
- Bildirim merkezinde göster: Bildirimlerin doğrudan kaybolmasını ve hatta kendi panellerinde görünmemesini istiyorsanız, bu kutuyu devre dışı bırakmalısınız. Bu, ekrandaki başlık aracılığıyla bildirim almayı durdurduğunuz anlamına gelmez.
- Simgelerdeki balonlar: Önceki bir noktada açıkladığımız gibi, bu tür bildirimleri her uygulamanın dock simgesinde görünecek şekilde yapılandırmak mümkündür.
- Bildirim sesi: Bildirimlerinizde bir ses almak isteyip istemediğinizi seçebilmenin yanı sıra, her zaman mı yoksa yalnızca Mac’in kilidini açtığınızda ve kilitlendiği sırada bildirim aldığınızda çalmasını isteyip istemediğinizi de seçebilirsiniz. Ayrıca bu bölümde bildirimleri gruplamak isteyip istemediğinizi yapılandırırsınız.
Mac Bilgisayarınızda Bildirimleri Alamazsanız Ne Yapmalısınız?
Mac bilgisayarınızda bildirimleri alırken herhangi bir sorun yaşıyorsanız, tekrar düzgün çalıştıklarından emin olmak için aşağıdaki kontrolleri yapmanızı öneririz:
Etkinleştirildiklerini kontrol edin: Daha önce bahsettiğimiz ayarları gerçekleştirerek, uygulamalara bildirimlerin gelip gelmediğini kontrol edin.
Uygulamanın ayarlarını kontrol edin: Bu, bir tür kısıtlamayı etkinleştirmiş olabileceği için size sorun yaratır. Bunlara erişmek için genellikle hepsinde benzer bir rota izlenir, açık tutulur ve menü çubuğuna gidilerek adlarına ve ardından “Tercihler” veya “Ayarlar”a tıklanır. Buradan uygulamadaki bildirim ayarları kontrol edilir.
Bilgisayarı yeniden başlat: Arka planda bildirim alırken hata veren herhangi bir işlemi sonlandırmak için bilgisayarı yeniden başlatıp denemeniz önerilir.
İnternet bağlantısını kontrol edin: Çoğu uygulamanın çalışması ve bu nedenle bildirim göndermesi için bu tür bir bağlantı gerekir. Bağlandığınız halde bile alamıyorsunuz ve bunun nedeni bağlantının çok yavaş olması olabilir.