M-Audio Project Mix I/O ve Sonar

M-AUDIO PROJECTMIX I/O

M-Audio ProjectMix, 18 giriş, 14 çıkışlı, 8 adet mikrofon preampli ve 8 adet motorize fader”a sahip, firewire bağlantılı, yüksek kontrol sağlayan bir ses kartıdır. Ev stüdyonuzda hem ses kartı hem de kontrol ünitesi olarak kullanabileceğiniz bu cihaz, projeniz üzerinde çalışırken fare kullanmadan ihtiyacınız olabilecek tam kontrolü sağlar.

Hassas motorize fader”ları ve adreslenebilir fonksiyon düğmeleri ile kullandığınız program üzerinde tam kontrol sağlayan M-Audio ProjectMix”in uyumlu çalıştığı programlar ise şöyle sıralanabilir:
PROTOOLS M POWERED
CUBASE
LOGIC
SONAR
ABLETON LIVE 5
Diğer kontrolörlerde olduğu gibi M-Audio Project Mix üzerinde bulunan kontrol düğmeleri her programda farklı özellikleri kullanmaya atanmış. örneğin beş “”aux”” düğmesi Protools programında “send” üzerinde 1″den 5″e kadar olan bölümündeki seviyeleri kontrol ederken, Sonar 8 Producer Edition”da “”aux”” düğmelerinin her biri “aux”” ve “send” üzerinde bulunan “pan” ve “EQ” gibi özellikleri kontrol ediyor. Konsolun sol ön tarafında cihazın arkasına dolaşmadan kolayca enstrüman bağlamanıza yardımcı olan bir giriş de bulunuyor. Sağ önde duran iki bağlantı ise kayıt esnasında hem enstrüman çalan kişiye, hem de kaydı yapan kişiye kulaklık kullanabilme şansı tanıyor.

 
M-Audio ProjectMix üzerinde bulunan beş “aux” düğmesinin her biri farklı programa atanmış. Cihazı çalıştırmadan önce hangi program ile kullanmak istiyorsanız o programın atanmış olduğu “aux” düğmesine basılı tutup cihazı açıyorsunuz. örneğin “aux” 4 tuşu Sonar programına atanmış. “Aux” 4 tuşuna basılı tutup cihazı çalıştırdığınız zaman LCD ekranında “Control Surface is in Sonar Mode” ibaresi çıkıyor ve Sonar ile çalışmaya hazır hale geliyor

M-Audio ProjectMix I/O yu açtıktan sonra, sıra Sonar 8 Producer Edition”ın içinde cihazınızı tanıtmaya geliyor. Sonar 8 Producer Edition”ı açtıktan sonra toolbar”da bulunan “options” sekmesi altındaki “Controllers/Surfaces”e tıklıyorsunuz. Burada bulunan “Add New Control Surface” ikonuna tıkladıktan sonra listede bulunan “Mackie Control”ü seçiyorsunuz.

Input ve Output port”ları için ise “ProjectMix Control Surface MIDI”yi seçip işlemi onaylıyorsunuz. Onaylamadan sonra ProjectMix”in fader”ları hareket edecektir. Bu işlemden sonra ProjectMix ve Sonar uyumlu bir şekilde çalışmaya hazırdır.

M-Audio ProjectMix I/O ve Sonar 8 Producer Edition
M-Audio ProjectMix”in en büyük avantajlarından biri de, miks yaparken fare kullanmayı size unutturması. Projeyi hazırlamak ya da audio ve MIDI editing yapmak için sınırlı özelliğe sahip olan fakat mix işleminde çok başarılı olan, projeniz üzerinde çalışırken size inanılmaz zaman kazandıracak bu cihaz, program üzerinde bulunan hemen hemen tüm parametrelere ulaşımı sağlıyor. M-Audio ProjectMix I/O”yu aldığınızda dikkat etmeniz gereken kurulum esnasında mutlaka M-Audio resmi sitesinden en son driver, firmware update ve programın en son versiyonunu indirmeniz olacaktır. Program kurulumunda benimde yaşadığım en büyük sıkıntı bilgisayarın ProjectMix”i tanımamış olmasıydı. Birden fazla konfigürasyon ve bilgisayarla denediğim halde çözemediğim sorunu en son güncellemeleri yaptıktan sonra çözebildim.
 

 
M-Audio ProjectMix I/O ile en kolay yapabileceğiniz işlemlerden bazıları kabaca şöyle; Seviye kontrolleri, pan pozisyonları, proje içerisinde yatay ve dikey “zoom in – “zoom out”, tek tuşla “track arming” ve kayıt işlemi, kanalları “solo” ve “mute” yapabilme, “setting markers”, “Fx send” seviyeleri kontrolü, LCD ekran üzerinde pan, volüm, efekt takibi, ve kanal enformasyonu, dokunmatik hassas “fader”lar ile otomasyon yazımı, kanal üzerinde bulunan plug-in ve soft synth”lerin parametrelerinin kontrolü ve bunun gibi daha birçok özellik.

Uyumlu ama sorunsuz değil!
Diğer programlarla olduğu gibi M-Audio ProjectMix I/O, Sonar 8 Producer Edition ile beraber ne kadar uyumlu çalışsa da yazılımdan ya da şirket politikasından kaynaklanan eksikleri de mevcut. Logic programında da test etmiş olduğum ProjectMix”in LCD ekranında tüm kanallara ait volüm, pan vb. enformasyonları aynı anda görebiliyorken, Sonar programında bu bilgileri sırayla “channel info” ve “flip” tuşlarını kullanarak ayrı ayrı görüyorsunuz. Bu da miks yaparken birden fazla işlem yapıp zaman kaybına yol açıyor. Aynı zamanda, konsol üzerinden kanal kaynaklarının seçimini yapmak da zahmetli ve zaman alan bir işlem. Farenizi kullanarak bu işlemi çok daha çabuk gerçekleştirebiliyorsunuz.
 

 
M-Audio ProjectMix I/O”nun bir diğer eksik tarafı da LCD ekran üzerinde volüm seviyelerini gösteren “volume meter”larının olmayışı. Bu eksiklik miks yaparken sadece konsola odaklanmak yerine seviyeleri takip edebilmek için sizi ekrana bakmak zorunda bırakıyor. Kullandıkça da aşılabilecek bu sorunu, Digidesign firması sadece Protools programı için ürettiği “Digi003 Console” modelinin dijital mikserinde her kanala LED ışıklı “volume meter” koyarak çözmüş.

M-Audio ProjectMix I/O”nun eksik yönlerinden bir diğeri ise kulaklık volüm seviyelerinin düşük olması. Bu da gürültülü bir ortamda kulaklıkla çalışırken dışarıdan gelen sesleri duymanıza yol açıyor. Dolayısıyla rahat ve verimli bir çalışma ortamından mahrum kalmanız mümkün. Bu sorun ne kadar kulaklık preamplisi kullanarak çözülebilse de ProjectMix”den beklentiniz azalıyor.

Sonar 8 Producer Edition ile M-Audio ProjectMix I/O’yu kullanırken farkına vardığım bir başka sorun ise program içinde herhangi bir CWP (Cakewalk project file) formatında projeyi açtıktan ve üzerinde çalıştıktan sonra programı ya da projeyi kapatırken fader”ların eski haline yani en aşağıya “-INF” pozisyonuna gelmeyişiydi. Bu sorunun yazılımla ilgili olabileceğini düşündüğümden M-Audio ProjectMix I/O”nun driver”larının güncellemelerini yaptığım halde sorun çözülmedi. Logic programında test ettiğim zaman buna benzer bir sorunla karşılaşmadım. Bu sorun projeniz üzerinde çalışmada ya da sonrasında problem teşkil etmese de yeni kullanıcılara tavsiyem sürekli güncellemeleri takip etmeleri olacaktır.
 

 
Fiyat bölü performans açısından başarılı…
M-Audio ProjectMix I/O”yu satın almayı düşünenler için fiyat karşılığı performansının ve birden fazla programla uyumlu olmasının büyük avantajlar sağladığını söylemek isterim. Piyasada benzeri bugüne kadar çıkmış olan “Mackie Control Universal”, “Yamaha O1X”, “Digi002”, “Digi003” gibi donanımların fiyatları ProjectMix ile karşılaştırıldığında cebinize dost olamıyor. Her şeyin bir arada olduğu M-Audio ProjectMix I/O tüm ihtiyaçlarınızı karşılamakla beraber, ödediğiniz paranın karşılığını size sahip olduğu özellikler ve kullanım kolaylığı ile geri veriyor. Digidesign markasının ürettiği Digi002 ve Digi003″ün tersine birden fazla programla uyumlu çalışması ise size hâlihazırda alışık olduğunuz ve sürekli kullandığınız programınızın dışındaki programları keşfetmeye ve öğrenmeye de teşvik ediyor.

Programın Sonar 8 Producer Edition ile uyumsuz olduğu ya da eksik kaldığı konularda ise M-Audio firmasından sorunları çözebilecek program yamalarını ve güncellemeleri sabırsızlıkla bekliyoruz. M-Audio ProjectMix I/O”yu Türkiye”de satın alabilmek için “www.compel.com.tr“, hakkında daha fazla detay ve bilgi için “www.m-audio.com” sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Exit mobile version