Lensle Uyumak Zararlı mı?

Lensle uyumak tehlikeli mi, zararları neler? Lensle uyunursa ne yapılmalıdır? Merak edilenleri yanıtladık.

Lensle uyumak zararlı mı? Bu hem estetik amaçlı lens kullanan hem de kontak lens kullanan kişilerin cevabını merak ettiği bir sorudur. Lens kullanan çoğu kişi gibi siz de en az bir kez lensleri çıkarmadan uyumuş olabilirsiniz.

Bu doğru ise sabah muhtemelen gözlerinizin her zamankinden biraz daha fazla kuru hissetmişsinizdir. Peki, lensle uyumanın zararları sadece bundan mı ibarettir? Gelin, öğrenelim.

Lensle Uyumak Göze Zarar Verir mi?

Lensleri çıkarmadan uyumak güvenli değildir. Uzmanlara göre lensleri çıkarmadan uyumak, göz enfeksiyonu riskini arttırır. Nasıl bir lens taktığınızın hiçbir önemi yoktur. Yumuşak, sert, estetik ve numaralı lenslerden hangisini kullanıyor olursanız olun, lensleri çıkarmadan uyumak tehlikelidir. Araştırmacılar, uzun süreli kullanım için tasarlanan lenslerle uyumayı bile önermiyor.

Lens takılıyken uyumak, göz enfeksiyonu riski ile karşı karşıya bırakmanın yanı sıra kalıcı kornea sorununa ve görme kaybına yol açabilir. Bu elbette ki daha ileri seviyede geçerli olabilecek bir durumdur. Başka bir deyişle lensi eğer uyurken bile çıkarmaz ve bu şekilde günlerce kullanırsanız bu sorunu yaşayabilirsiniz.

Gözler her gün türlü türlü bakterinin hedefi konumundadır ama gözyaşının sağladığı koruma sayesinde enfeksiyon riski düşüyor. Gözler gün içinde sayısız kez kırpılır, bu durumda gözyaşı da düzenli olarak yenilenir. Düzenli oksijen alımında ise korneanın güvenliği sağlanır.

Lensle Uyumak Göze Zarar Verir mi?

Lens takıldığında korneanın üzerini kaplar. Gözyaşının çoğunu da engeller. Bu da korneanın mikroplara karşı savunmasını zorlaştırır. Lens takılıyken uyurken gözlerinizi kırpmadığınız için gözyaşı da doğal olarak daha az alınır.

Lensler ile uyumak ya da uzun bir süre boyunca lens takmak, oksijen alımını da büyük ölçüde azaltır. Yumuşak lensler, korneaya daha fazla oksijenin ulaşmasını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır ama sadece buna güvenerek uyurken lens takmamalısınız. Yumuşak lens de kullansanız enfeksiyon riski olacaktır.

Lensle Uyudum, Ne Yapmalıyım?

Lensle uyumak istemeseniz de onları çıkarmadan yanlışlıkla uykuya dalabilirsiniz. Uyandığınızda yapmanız gereken ilk iş onları çıkarmak olmalıdır. Lenslerin sıkıştığını hissediyorsanız onları sakın çekmeyin. Bunun yerine göz damlası kullanın. Çıkarılması kolaylaşana kadar göz kırpmaya devam edin.

Lenslerinizi çıkardıktan sonra bir ya da iki gün lens kullanmaktan kaçının. Bu süre içerisinde nasıl hissettiğinize dikkat edin. Enfeksiyon belirtilerinden (göz kızarıklığı, gözlerde ağrı, ışığa duyarlılık, şişme, bulanık görme, gözlerde kaşıntı ya da yanma) birini bile fark ederseniz lensleri kullanmayı bırakın ve lenslerinizi de alıp bir uzman ile görüşün.

Exit mobile version