Masaüstü bilgisayar ya da laptop fanı çok ses çıkarıyor ve buna bir çözüm arıyorsanız muhtemelen bundan rahatsızsınızdır. Bilgisayarınızın fanı sanki kalkış yapacakmış gibi çok yüksek sesli bir şekilde çalışıyorsa burada yanlış bir şeyler vardır.
Bilgisayarınızın ya da dizüstü bilgisayarınızın fanından gelen gürültünün nasıl azaltılabileceğini öğrenmeli ve kısa süre içinde harekete geçmelisiniz. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız bu rehber size yardımcı olacaktır.
Bilgisayar Fanı Neden Yüksek Ses Çıkarır?
Bilgisayarın fanının yüksek sesli çalışmasının nedenleri arasında yüksek kaynak kullanımı, yetersiz depolama alanı, havalandırma deliklerinde toz ve kir birikmesi ve yüksek sıcaklık seviyeleri yer alır. Fanınızın biraz gürültülü çalışması normaldir fakat bu ses katlanılamayacak seviyede çıkıyorsa sebebini araştırmalısınız.
Bilgisayarlar zaman içinde yavaşlar. Günler geçtikçe ilk günkü performansının kalmadığını fark etmeye başlarsınız. Bu sadece bilgisayarlar için değil, akıllı telefon ve tablet gibi cihazlarda da geçerlidir. Tabii, bilgisayarınızın fanı aniden gürültü yapmaya başlarsa sorun daha da kötüleşmeden önce buna neyin sebep olduğunu bulmalısınız.
Bilgisayar / Laptop Fanı Çok Ses Çıkarıyor, Ne Yapılmalıdır?
- Bilgisayarı kapatın.
- Havalandırma deliklerini temizleyin.
- Fanı ve çevresini temizleyin.
- Portları temizleyin.
- Bilgisayarı yeniden başlatın.
- Bilgisayarı kötü amaçlı yazılımlara karşı taratın.
- Arka planda çalışan gereksiz uygulamaları kapatın.
- Gereksiz programları kaldırın.
- Depolama alanında yer açın.
Bilgisayarınızın fanından eğer çok ses geliyorsa takip etmeniz gereken adımlar bu şekildedir. Gelin, bunların nasıl uygulanacağını öğrenelim.
Bilgisayarı Kapatma
İlk olarak herhangi bir sorun yaşamamanız için bilgisayarınızı kapatın. Bilgisayarın açık olması, temizlik sürecinde istemediğiniz sorunlar yaşamanıza neden olabilir. Bunun önüne geçmek için bilgisayarı kapattıktan sonra temizliğe başlayın. Bu temizliği elektrikli süpürge ya da ıslak bezle yapmaktan kaçının.
Tabii, havalandırma deliklerinin temiz olmasına rağmen bilgisayarınız aşırı ısınmışsa bilgisayarı kapatıp bir süre boyunca dinlenmesine izin vermelisiniz. Aşırı sıcaklardan ötürü bilgisayarınız ısınmışsa fan da daha güçlü bir şekilde çalışabilir ve doğal olarak gürültü çıkarabilir. Diğer donanım parçalarının zarar görmemesi için bilgisayarı bir süre boyunca kapalı tutun.
Havalandırma Deliklerini Temizleme
Bilgisayar ister çalışsın ister çalışmasın, belirli bir sürenin sonunda tozlarla kaplanmış hâle gelebilir. Bilgisayarınızı eğer çok sık temizlemiyorsanız bu toz birikintisi karşısında bilgisayarınıza artık dışarıdan hava girmeyebilir.
Bu noktada atabileceğiniz en iyi adımlardan biri, havalandırma deliklerini temizlemek olacaktır. Bir dizüstü bilgisayar temizliyorsanız bilgisayarın yan tarafında bulunan havalandırma deliklerini kontrol edin.
Fanı ve Çevresini Temizleme
Masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız kasanın içini açıp fanın çevresinde küçük çaplı bir temizlik yapabilirsiniz. Tabii, bunları donanım tarafında yeterince iyi değilseniz yapmanızı pek önermiyoruz. Bu, bir sorunu düzeltmeye çalışırken yeni sorunlarla uğraşmanıza neden olabilir. Bu nedenle bu işlerden anlayan kişilerden yardım almanızı tavsiye ediyoruz.
Portları Temizleme
Bilgisayarınızın portları da hava delikleri gibi tıkanabilir. Bu da bilgisayarınızın normal bir şekilde çalışmasının önüne geçebilir. Yalnız portları temizlerken dikkatli olmalısınız. Yumuşak fırçaları tercih etmelisiniz ve bunu bilgisayar kapalıyken yapmalısınız.
Bilgisayarı Yeniden Başlatma
Temizlik sona erdikten sonra bilgisayarı yeniden başlatın ve fandan eskisi gibi ses gelip gelmediğini kontrol edin. Temizlikten öncesine kıyasla daha az ya da aynı şekilde gürültülü çalışıyorsa diğer adıma geçin.
Bilgisayarı Kötü Amaçlı Yazılımlara Karşı Taratma
Sorun eğer toz ve kir birikintisinden ya da sıcaklardan değil de aşırı kaynak tüketiminden kaynaklanıyorsa cihazınızda kötü amaçlı bir yazılım olması muhtemeldir. Antivirüs programlarını kullanarak bilgisayarınızı taratmayı deneyin.
Arka Planda Çalışan Gereksiz Uygulamaları Kapatma
Aşırı kaynak kullanımına yol açan bir diğer faktör de arka planda çalışan gereksiz uygulamalardır. Görev Yöneticisi’ni kullanarak hangi uygulamanın ne kadar kaynak kullandığını öğrenebilir ve buna göre hareket edebilirsiniz.
Gereksiz Programları Kaldırma
Bilgisayarınızda çalışan gereksiz programlar, kullanılabilir depolama alanının kalmamasına neden olur. Bu programları tespit edip bilgisayarınızdan kaldırarak bilgisayarınızda yer açabilirsiniz.
Depolama Alanında Yer Açma
Bir önceki madde ile bağlantılı olarak depolama alanı ne kadar dolu olursa bilgisayarınızın performansı da bu durumdan o kadar olumsuz etkilenir. Depolama alanınızı temizlemek için oynamadığınız video oyunlarını kaldırmayı, yüksek boyutlu ve gereksiz programları silmeyi, bilgisayarınızda gereksiz yer kaplayan dosyalardan kurtulmayı düşünebilirsiniz.
Bu yazıda masaüstü bilgisayar ya da laptop fanı çok ses çıkarıyor ise neler yapmanız gerektiğini açıkladık. Sorununuz eğer devam ediyorsa bir uzmandan yardım almayı ve fanınızı değiştirmeyi düşünebilirsiniz.
Yorum Yap