Laptop Ekran Kartı Değişimi Nasıl Yapılır?

Masaüstü bilgisayarlarınızda kolay ekran kartı değişimi gerçekleştirebilirken dizüstü bilgisayarlarda ekran kartı değişim nasıl yapılır? Sizlere Laptop ekran kartı değişimi nasıl yapılır onu anlatacağız.

Laptop ekran kartı değişimi nasıl yapılır? Günümüzde oyunseverlerin yaygınlaşmasıyla artık dizüstü bilgisayarlarda da oyunlar oynanmakta… Bunun için firmalar özel olarak oyun bilgisayarı bile çıkarıyor. Peki eski laptopunda yeni yüksek grafik destekli oyunlarını oynamak isteyenler ne yapacak? Laptop ekran kartı değişimi mümkün mü? Bu yazımızda size laptop ekran kartı değişimini nasıl gerçekleştirebileceğiniz hakkında bilgiler vereceğiz.

Laptop Ekran Kartı Nedir?

Diğer bir adıyla Graphic Processing Unit (GPU) yani grafik işlem birimi diye adlandırılan bu birim; dizüstü ve masaüstü bilgisayarınızda tüm grafik hatlarını ekrana yansımasını sağlayan birime ekran kartı denir. Fotoğraf düzenleme veya video düzenleme yaptığınızda GPU derecesinin yükselmesi gereklidir. Ancak en önemlisi ekranınızda içerik göstermeye veya Windows işletim sistemini çalıştırmaya yardımcı olurlar. Ekran kartı olmadan ekranınız her zaman siyah olur. Çünkü Microsoft Windows’u çalıştırmak için temel bir GPU, yani ekran kartı gerekir.

Kaç Çeşit Ekran Kartı Var?

Bilgisayar teknolojileri temelinde iki tür GPU vardır. 1. Ana işlemciye (CPU) entegre olanlar. 2. Özel (işlemciden bağımsız harici) ekran kartları. Onboard diye tabir edilen tümleşik; yani paylaşımlı grafik çözümleri; ana sistem belleğini (RAM) kullanır. Öte yandan, özel ekran kartlarının ayrı bir chipseti ve kendi video belleği (VRAM) vardır. Genel olarak, özel/harici ekran kartları oyun oynamak için daha iyidir. Ancak ekstra maliyetlidir ve entegre GPU’lardan daha fazla güç tüketirler.

Tablet ve telefon gibi mobil cihazlarda Qualcomm ve Snapdragon gibi harici GPU birimleri olsa da genellikle bilgisayarlarda ekran kartı üreten üç adet firma ön plana çıkmaktadır.

Bunlar;

1. Nvidia
2. AMD
3. Intel’dir.

Dahili Ekran Kartı Nedir?

Dahili ekran kartları bilgisayarların monitörleri için gereken işlemciyi çalıştırması için vardır. Bunlar değiştirilemezler.

Harici Ekran Kartı Nedir?

Harici olan ekran kartları ise, genel olarak “Nvidia” ve “AMD” olarak adlandırılmaktadır. Bu ekran kartları da genellikle anakarta entegre olarak gelebilmekte ancak arıza olduğu zaman, eğer tamir edilemeyecekse yenisi ile değiştirilmesi mümkün olmaktadır. Yalnız yeni kartlar, eski kartların yerini tutmayabilirler.

Peki Laptop Ekran Kartı Değişimi Nasıl Yapılır?

Laptop ekran kartı değişimi yapmak bazı durumlarda mümkündür. Dizüstü ekran kartı değişimi yapmak, masaüstü bilgisayarınızın ekran kartını değiştirmekten oldukça zahmetlidir ve ince noktaları vardır. Dizüstü ekran kartları,dahili ve harici olmak üzere ikiye ayrılır. Dahili olanlar ‘’Intel HD Graphics’’ olarak adlandırılırlar ve işlemci ile birlikte anakarta entegre olarak gelir. Harici olanlar ise genellikle ‘’Nvidia’’ ve ‘’AMD’’ olarak adlandırılır ve bu ekran kartları da çoğu zaman anakarta entegre olarak gelir.

Anakarta entegre olarak gelen ekran kartları arızalanması durumunda, eğer tamir edilemeyecek durumda ise aynı model ekran kartı ile değişimi mümkün olabiliyor. Ancak bu işlemin de herhangi bir garantisi yok çünkü değişen ekran kartının eskisi kadar iyi performans veremediği durumlar oluyor.

Exit mobile version