Laptop Açılmıyor Sorunu Nasıl Çözülür?

Laptop açılmıyor, dizüstü bilgisayar çalışmıyor gibi sorunların nasıl çözüme kavuşturulabileceği hakkında detaylı bir rehber hazırladık.

Laptop açılmıyor, dizüstü bilgisayarımın güç düğmesine bastığımda hiçbir şey olmuyor gibi şikâyetleriniz varsa bunun üstesinden nasıl gelebileceğinizi merak ediyorsunuzdur. Dizüstü bilgisayar kullanıcıları için bilgisayarı açmaya çalışırken yalnızca bir siyah ekranla karşılaşmaktan daha kötü bir şey yoktur.

Sorun aslına bakılacak olursa temelinde birden fazla faktörün yer alması ile oldukça ciddi bir hâle gelmektedir.

Dizüstü bilgisayarınız prize takılı olduğunda bile açılmıyorsa bunun birden fazla sebebi olabilir. Ekran kartı, RAM, güç kaynağı arızalı olabilir ki bunlar bir bilgisayarın normal bir şekilde açılmamasının bilinen en yaygın nedenlerindendir.

Sorunu gidermek adına ilk olarak temel yöntemlerden yola çıkmak faydalı olabilir. Çözüm önerilerinin tamamına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Laptop Açılmıyor - 1

Laptop Açılmıyor, Ne Yapılmalı?

Yukarıdaki sorunları daha ayrıntılı bir şekilde ele alalım.

1. Güç Kaynağı ve Batarya Testi Yapma

2. Ses Kontrolü

Dizüstü bilgisayarların donanım parçalarında bir arıza meydana geldiğinde bilgisayar açılırken genellikle bir bip sesi duyulur. Bu bip sesi aslında bir sinyaldir. Sesin tekrarı ise hatanın kodudur. Bilgisayarınızın markasına ve sesin tekrarına bağlı olarak hatanın sebebini laptop üreticisinin sitesinden öğrenebilirsiniz.

3. Ekrandan Kaynaklı Sorunları İnceleme

Bilgisayarın harici bir monitörden kaynaklı açılmaması da olasıdır. Yukarıdaki adımları denediniz ancak olumlu bir sonuç alamadıysanız bilgisayarınızın harici monitör de dahil olmak üzere gerekli olmayan tüm harici görüntüleme aygıtları ile bağlantısını kesin.

Buna ek olarak bilgisayarınızı çalıştırdığınızda fan sesi ya da başka herhangi bir ses geliyorsa ışıkları kapatıp ekranda seçilemeyecek kadar kötü de olsa bir görüntünün olup olmadığını kontrol edin. Görüntü eğer varsa büyük bir olasılıkla ekranı değiştirmeniz gerekecektir.

4. Harici Aygıtlardan Kurtulma

Laptop açılmıyor sorununun başka bir olası çözümü de harici bir klavye, fare ya da başka herhangi bir aygıtın bilgisayara bağlı olup olmadığını kontrol etmektir. Bazen harici aygıtlar bilgisayarın çalışmamasına neden olabilmektedir. Bu aygıtların bağlantısını kesip bilgisayarı çalıştırmayı tekrar denemek, sorunu çözmenize yardımcı olabilir.

5. Aşırı Isınmayı Önleme Mekanizması

Çoğu dizüstü bilgisayarın aşırı ısınmanın önüne geçmeye yardımcı olan bir koruması bulunmaktadır. Bu şekilde üretilen bilgisayarlar soğuyana kadar açılamamaktadır. Bilgisayarın ısınmasını engellemek için şunları yapabilirsiniz:

6. Donanım Parçalarından Kaynaklı Sorunlar

Laptop açılmıyor şeklinde arama sorgusu gerçekleştirilenlerin büyük bir kısmının bilgisayarının açılmaması, donanım parçalarından kaynaklanmaktadır. Yukarıdaki adımların hiçbiri size yardımcı olmadıysa iç donanım parçalarını kontrol etmelisiniz.

Tüm yolları doğru bir şekilde denediğinizden eminseniz bilgisayarınızın üreticisi iletişime geçmeniz önerilir.

Exit mobile version