Kutup Yıldızı hangi yönü gösterir sorusu çoğu kişinin cevabını merak ettiği bir sorudur. Polaris ya da Pole Star olarak da bilinen Kutup Yıldızı, uzun bir dönem boyunca yön bulmak için kullanılmıştır. Hiç hareket etmiyor gibi görünmesi ile ünlüdür.
Zannedilenin aksine en parlak yıldız da değildir fakat onu bulmak oldukça kolaydır. Parlak bir yıldız olduğundan nereye gideceğinizi bulmak için bu yıldızın size yol boyunca yardımcı olmasını sağlayabilirsiniz.
Tabii ki öncelikle hangi yönü gösterdiğini bilmek gerekiyor. Dilerseniz önce bu soruyu cevaplayalım ve daha sonra Kutup Yıldızı hakkında merak edilen diğer noktalara da değinelim.
Polaris veya Kutup Yıldızı Hangi Yönü Gösterir?
Polaris ya da Kutup Yıldızı, kuzeyi gösterir. Polaris’e bakarken kolunuzu iki yana açarsanız sağ eliniz doğuyu, sol eliniz ise batıyı gösterecektir.
Karanlık bir gökyüzünde yıldızların çoğu her ne kadar gizlense bile Polaris o kadar parlaktır ki onu görmekte çok zorlanmazsınız. Polaris’i bulmak aynı zamanda kuzey yönünü de bulmanızı sağlar. Buradan hareketle batı, doğu ve güneye de yönelebilirsiniz.
Siz kuzeye doğru ilerledikçe Polaris gökyüzünde daha da yükselmeye başlar. En nihayetinde ise Polaris’in tam tepenizde olduğunu görürsünüz. Benzer şekilde güneye doğru ilerledikçe Polaris de daha az görünür hâle gelir. Siz ilerlemeye devam ettikçe en nihayetinde görünmez hâle gelir.
Polaris her zaman Kuzey Yıldızı değildi. Sonsuza kadar da Kuzey Yıldızı olarak kalmayacak. Bundan oldukça uzun bir zaman önce Thuban adlı ünlü bir yıldız vardı. Şu an ise onun yerinde Polaris var ve gökyüzünün en parlak 50. yıldızı olarak kabul ediliyor. Parlaklığı sayesinde onu fark etmek de oldukça kolaydır.
Polaris, insanlara tarihin önemli bir döneminde yaşamlarını sürdürmeleri için kaynak bulmak üzere çıktıkları yolda iyi bir rehber oldu. Kutup Yıldızı, onlara rehberlik ederek hangi yöne gitmeleri konusunda bilgi sahibi olmalarını sağladı.
Biz onu her ne kadar tek bir ışık olarak görsek de üçlü bir yıldız sisteminden oluşuyor. Bu yıldızlar Polaris A, Polaris Ab ve Polaris B olarak sıralanabilir.
Yorum Yap