Küçük Tıbbi Mikro Robotlar, Vücudunuzda Gezinmek İçin Şekil Değiştirebilir

Klasik 1966 bilim kurgu filmi Fantastic Voyage’ın kitabından not alan İsviçre Federal Teknoloji Lozan Enstitüsü (EPFL) ve İsviçre’deki ETH Zürih’ten araştırmacılar, insan vücudundaki sorunlarla başa çıkmanın en iyi yolunun robotic enjekte etmek olduğunu düşünüyor.

Peki Bu Nasıl Sağlanacak ?

Yüzebilecek, sürünebilecek ve onlardan ne istenirse yapılarak vücutta gezinebilecek küçük zeki varlıklara sahip hastalar. Kulağa çok ilginç gelebilir.

Bu origami esinli şekil değiştiren robotların bir gün, gerektiğinde ameliyat veya ilaç dağıtımı için kullanılabilir olması ise birçok hastada heyecan yaratıyor.

Mikrorobotlar, bakterilerin değişen fiziksel ve kimyasal koşullara cevap olarak“dikkat çekici plastiklik”olarak adlandırıldıkları gösterme becerisine göre modellenmiştir.

Bu nedenle, bu seferki görmeye alıştığımızdan çok daha küçük bir ölçekte de olsa doğadan ilham alan biyomilimetrikliğin bir başka örneğini görmek mümkün.

Milimetrik robotlar; bir elektromanyetik alan kullanarak ya da otonom olarak, akışkan boşluklardan geçerek kontrol edilebilir.

Şekil değiştirme becerileri sayesinde en küçük detaylara kadar inebilir ve böylece hastalıkların gizlenme imkanı kalmaz.

Exit mobile version