Bu yazı, Newtech Dergisi’nin Şubat Sayısından Alınmıştır.
Not: Bu yazı, sadece bilgilendirme amaçlı olup, içerikteki hiçbir şey yatırım tavisyesi değildir. Her yatırımcı kendi araştırmasından ve eylemlerinden sorumludur. Bu yazının asıl amacı trendler ve gelişmeler hakkında bilgi vermektir. Yatırım yaparken dikkate almayınız.
Kripto para nasıl alınır, nasıl satılır? Bitcoin, Ethereum nedir? Bu sorulara yanıt aramak için saatlerce video izlemenize, forumlarda gezinip makaleler okumananıza gerek yok. Bu yazıda merak ettiğiniz her şeyi, anlaşılır bir dille bulabilirsiniz…
Bitcoin’i her yerde duyuyorsunuz, teknoloji sitelerinde dahi ayda yılda bir geçerken artık ana haber bültenlerine konu oluyor. Peki Bitcoin nasıl alınır, nasıl satılır, yatırımı nasıl yapılır, nereden başlanmalı?
Öncelikle bu sorulara verilen birkaç yanıt var, bazı genç Bitcoin yatırımcılarının (örneğin Alp Işık) YouTube videolarının izlenmesi tavsiye ediliyor, ayrıca finans uzmanı ya da Bitcoin uzmanı olduğunu iddia eden yatırımcılar da söz konusu ve bazı forumlara (Reddit, vb) girilerek paylaşımların, tartışmaların okunması öneriliyor. Tüm bu süreçlerin sonunda ise şuna cevap buluyorsunuz…
- Bitcoin, dijital bir para birimi,
- Blockchain diye birşey var,
- Yatırım yapmak için Türkiye’deki birkaç farklı borsaya güvenilebilir…
Sonuç olarak uzun saatler harcayabiliyorsunuz ve Bitcoin hakkında uzun uzun anlatan bir dolu video ve içerikle karşı karşıya kalıyorsunuz. Aslında son derece kolay olan Bitcoin yatırım süreçlerini ne hikmetse dünyanın en karmaşık matematik problemi gibi gösteren içerikler özetle…
Olay aslında hiç de anlatıldığı gibi değil…
Yatırım yapmak isteyen kişinin banka hesabı, e-mail adresi ve kimliğinin olması yeterli. Süreç, Bitcoin ve Blockchain için ‘başlangıç için’ birkaç dakikadan ibaret.
Tıpkı Facebook, Twitter üyeliği gibi birkaç basit adımla siteye (Bitcoin borsası denen ama aslında al-sat yapılmasını sağlayan birkaç internet platformundan birine) girip üye oluyorsunuz.
Bitcoin aldıktan sonra, sürekli takip için mobil uygulamalara ihtiyaç duyuluyor…
Biraz kurcalayınca her şey anlaşılıyor,
Üye olduğunuz Bitcoin borsasının (tekrar vurgulayalım mı; aslında alım- satım yapılan bir aracıdan başka bir şey değil, adeta sanal döviz bürosu gibi) vermiş olduğu hesap numarasına para yatırıyorsunuz. İşte ilk Bitcoin’leriniz alındı bile…
Ardından Bitcoin’le ilgili bazı uygulamaların indirilmesi gerekli. İniş çıkışı takip edebileceğiniz bir uygulama aslında yeterli. Devamında Blockchain nedir bunu anlamak lazım. Başka bir makale konusunda bu soruya yöneleceğiz. Ama inanın anlayacaksınız.
Kripto para borsası kapanırsa ne olur?
Aslında dövize yatırıma benzese de ‘dijital’ olması ve birçok soru işaretini (kapanırsa, yasaklanırsa, vb.) barındırması, kafalarda karışıklığa neden oldu. Risk evet var, bu riski minimuma indirme yöntemlerini bir başka yazıda ele alacağız…
Bitcoin konusunda takip edilmesi gereken kişler elbette var, ancak Bitcoin ile ilgili bilgi kirliliğinin iyiden iyiye arttığı da bir gerçek. Bu nedenle siz siz olun, kafa karışıklığına neden olan kimselerle ilgili sosyal medyadan yönlendirici, övücü paylaşımlardan uzak durun, birkaç başarılı ismi takip edin yeterli. Kimleri takip etmeli konusuna da yine sonraki yazılarda değineceğiz.
Hızlı hareket etmek önemli
Kazanmanın yollarını açıklıyoruz! Bitcoin yatırımcıları için ilginç bir dönemden geçiliyor. Bu dijital para yatırım aracı, ciddi değişimlerle yatırımcılarına kısa vadede önemli gelirler sağlarken uzun vadeli yatırım aracı olarak süreci uzun süredir eksi hanelere yönelik olarak sürdürüyor. Peki Bitcoin yatırımcısı ne yapmalı?
‘Kısa vadede’ düşünmek önemli
Özetle Bitcoin nasıl kazanılır için ne yapılmalı sorusunun yanıtı şu; Bitcoin’de kazanmanın yolu ‘kısa vadede’ düşünmek ve hızlı hareket. Ayrıca çok arttığı dönemler büyük risk demek. Çünkü ani düşüşler yaşanabiliyor. Bu nedenle ‘Bitcoin inanılmaz sıçrarsa şunu bilin ki artık satma zamanıdır, çünkü büyük olasılıkla düşme zamanı yakındır.
Kripto paralar ‘yine sıçradı’ tuzağına düşmeyin…
Değerli okurlar,
Bitcoin tarihindeki en sansasyonel sıçrayış 2017’nin sonuna doğru yaşanmıştı. 1 Bitcoin 7000 dolar seviyelerinden 18-19 bin dolara kadar yükselmiş, kısa sürede görülen bu akıl almaz artış, tarihindeki en yüksek bilinirliğe ulaşmasına, en alakasız insanların bile birkaç yüz TL’lik kripto para satın almasıyla farklı bir dönemin de habercisi olmuştu.
Devam eden süreçte Bitcoin önce 10 bin doların altına düştü, 2019 ilk aylarında da 4000 dolarlara, hatta 3000 dolar bandına kadar geriledi. 2019’da 3000 dolar bandında bile seyreden Bitcoin, 26 Ekim 2019’de 9-10 bin dolar aralığındaydı. Ocak 2021 itibarıyla ise inanması güç ama 30 bin doların üzerinde. Ocak ayı içerisinde 40 bin doları gördüğü günler de yaşandı…
Pek tabii kripto piyasalar yine hareketlendi, aksiyon tavan yaptı. Ama şu bir gerçek ki Aralık ayının başında Bitcoin satın alan ve Ocak ayı başında da büyük oranda elinden çıkaran kesim dışında herkes geç kalmış durumda. Peki ya diğerleri, diğerlerimiz?
Kripto para dünyası dalgalı bir deniz gibidir. Siz hiçbir şeyin farkında olmadan aniden yüzde 50 değer kaybeder, kazanır… Bazen aylarca hareket görülmez sizi uyutur ve ansızın tepetaklak olur, sıçrar. Sürprizlerle doludur yani. Bu nedenle Bitcoin veya herhangi bir kripto para birimi satın almayı düşünüyorsanız, son sıçramaları baz almamalısınız. Daha da önemlisi;
- Sınırlı bir paraya sahipseniz kriptoya güvenip yatırım yapmayın, kaybedeceğiniz para sizi üzmesin,
- Beklentileri yüksek tutmayın
- Takipte kalın, çok yükseldiğinde elinizden çıkarmaya hazır olun
Aksi taktirde kripto paralar hayal kırıklığı yaratabilir.
Bir yatırım tavsiyesi değil, dost tavsiyesidir bu içerik.
Madencilik vs borsalar
En önemli kripto para birimleri arasında yer alan Bitcoin, son zamanların en çok talep gören yatırım aracı olarak görülmektedir. Bu nedenle pek çok yatırımcı belirli miktarlarda Bitcoin satın alarak gelecek için farklı bir sektörde yatırım yapma konusunda önemli bir yol kat etmiştir. Ancak Bitcoin sahibi olma hakkında yeterli bilgiye sahip olmayanlar Bitcoin nasıl alınır sorusunu sormakta, merak etmekte ve bu konuda detaylı atıştırmalar içerisine girmektedir.
Siz de birçok kişi gibi Bitcoin sahibi olmak istiyorsanız, öncelikle Bitcoin nasıl alınır bilmeniz gerekir. Bitcoin sahibi olmanın iki farklı yolu vardır. Bunlardan birincisi madencilik yapmak, ikincisi ise çeşitli kripto para ticareti yapan sitelerden TL karşılığında ya da başka bir kripto para karşılığında Bitcoin satın almaktır.
Bitcoin hesaplama aracı nasıl kullanılır?
Bitcoin hesaplama aracı tam olarak kullanıcıların Bitcoin ile ödeme yapmaları gerektiği aşamalarda onlara yardımcı olan bir araçtır. Bu araç sayesinde ödeme yapmadan önce Bitcoin değeri hesaplanarak ilgili alışveriş için ne kadar ödeme yapılması gerektiği kolayca öğrenilebilir. Bu nedenle siz de Bitcoin ile ödeme yaparken sorun yaşıyorsanız, Bitcoin hesaplama aracı ile en pratik yoldan ne kadar ödemeniz gerektiğini kısa sürede öğrenme şansına sahip olabilirsiniz.
Ripple (XRP) nedir?
Kripto para türlerinden biri olan Ripple ya da bilinen ismiyle XRP 2012 yılından bu yana kullanılmaktadır. Blockchain teknolojisini kullanan ve herhangi bir merkeze bağlı olmayan bu dijital para birimi, aynı zamanda en çok işlem gören kripto paralar arasında yer alır ve hızlı para transferi yapabilmeye imkan sağlar. Hem dijital para birimi hem de işlem platformu olarak kullanılan Ripple transferlerin daha ucuz ve birkaç saniye içinde gerçekleşmesine yardımcı olur. Diğer kripto para birimleri ile kıyaslandığında Ripple’ın madenciliğini yapmak mümkün değildir. Buna göre piyasada dolaşımda olan tüm XRP değerleri bir şirket tarafından üretilmekte ve bunun sadece bir kısmı işlem görmektedir. Yapılan üretimler belli aralıklar ile piyasadaki dolaşıma dahil edilmektedir.
Dolandırıcıların kurbanı olmamak için neler yapabilirsiniz?
- Kullanmakta olduğunuz hizmetin gerçekten bir mobil uygulama sunduğundan emin olun. Bu durumda, uygulamanın resmi web sitesinde bağlantı veriliyor olmalı.
- Applikasyon değerlendirme ve incelemelerine dikkat edin.
- Uyarıları tetikleyen ve Google’a bağlı görünen pencereleri tetikleyen üçüncü taraf uygulamalar konusunda dikkatli olun. Google’a olan güveni kötüye kullanmak, siber suçlular arasında ne yazık ki çok popüler bir numara.
- Ek güvenlik katmanı için çift faktörlü koruma (2FA) kullanın.
- Lisanslı ve güvenilir güvenlik yazılımı kullanabilirsiniz.
Yorum Yap