Koronavirüs ile Değişen Koşullara Uygun İş Uygulamaları

Koronavirüs, çalışma şekillerini adeta dönüştürdü. Ofis-ev şeklindeki rutin çalışma şekilleri ‘sürekli uzaktan’, ‘haftada 2 gün ofis, 4 gün evden’, 1 hafta uzaktan 1 hafta evden gibi farklı formatlara evrilirken ideal senaryolara dair mobil ihtiyaçlar da önem kazandı. İşte bu rehber içeriğimizde koronavirüs ile değişen çalışma koşullarına dair verimliliği artıran önerileri sıraladık.

Hayat Eve Sığar

Hayat Eve Sığar Mobil Uygulaması, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından vatandaşlarımızı Yeni Koronavirüsü (Covid-19) konusunda bilgilendirmek, yönlendirmek ve yaşanabilecek salgın hastalık ile ilgili riskleri en az seviyeye indirmek ve yayılmasını önlemek amacıyla geliştirilen mobil uygulama. Herkes için olmazsa olmazlar arasında.

Platform: iOS – Android

Ücretsiz

Realtime Board

İtiraf edin, ekip olarak bir yazı tahtasının önünde fikir alışverişlerini özlediniz! Özlememiş de olabilirsiniz elbette, ancak bu uygulama size uzaktan çalışırken ihtiyaç duyacağınız sanal bir yazı tahtası özelliği sunuyor. Not alıp notlarınızı anlık paylaşabileceğiniz uygulamada yine eşzamanlı olarak görsel paylaşımı da yapabilirsiniz. Ekipler için ideal.

Platform: iOS – Android

Ücretsiz

Google Drive

Veriler, dosyalar, görseller, belgeler, fotoğraflar ve daha birçok unsuru belli bir boyuta kadar ücretsiz depolama hizmeti sunan Google Drive, koronavirüs ile birlikte değişen koşulların dostu. Uygulamanın mobil sürümünde pratik arayüz, masaüstü versiyonu kıskandıracak cinsten. Online depolama ve paylaşım imkanı ile öne çıkan ve Gmail hesabı bulunan herkesin kullanabileceği Google Drive, geniş ekipler için ücretli seçeneklere de sahip.

Platform: iOS – Android

Ücretsiz

Zoom

 

Video konferans uygulaması Zoom, koronavirüs nedeniyle uygulanan küresel karantina sürecinde sayısız kurum ve çalışan tarafından evden çalışma sırasında kullanıldı. Halihazırda ise tam bir fenomene dönüştü. Uygulama, basit adımlarla birden çok kullanıcının görüntülü iletişimini esas alıyor. Yüksek ses ve görüntü kalitesine ek olarak özelleştirilebilir arka plan gibi ekstralar da vadediyor. Mobil cihazlara ücretsiz olarak indirilen uygulama, istenirse masaüstü bilgisayarlar üzerinden de kullanım imkanı sağlıyor.

 

Platform: iOS – Android

Ücretsiz

 

Fantastical 2

Uzaktan çalışan ama genellikle günlük işlerin tamamlanmasıyla sona eren mesai saatleriyle yüksek konfor vadeden bir senaryo daha var. Bu tür; özellikle medya sektöründe oldukça revaçta. İş planını sistematik şekilde uygulayan çalışanlar için gün içerisinde ekstra boş vakit yaratmayı mümkün kıldığına da şüphe yok. Bunun için de iyi bir takvim uygulamasına ihtiyaç duyuluyor. Fantastical, en popüler takvim uygulamalarından biri. Takvim uygulamasından beklenen her şeyi içerisinde bulunduran Fantastical, tam da aradığınız şey.

Platform: iOS – Android

Ücretsiz

Lumosity

Boş zamanlarınızı Instagram’da mı geçiriyorsunuz? Bu pek de ‘verimlilik sağlamayacak’ alışkanlığın süresini azaltmalısınız öncelikle. Peki boş vakitlerde, yani işe ara verilen zamanlarda ne yapılabilir? Lumosity uygulamasını açıp ilginç oyunlarla tanışabilirsiniz. Lumosity, hafızayı, dikkati, esnekliği, işlem hızını ve problem çözmeyi geliştirdiğini iddia eden oyunlardan oluşan bir uygulama. Son derece efektif ve etkisini hissettirdiği gibi kaliteli zaman geçirmenize de yardımcı.

Platform: iOS – Android

Ücretsiz

 

Slack

Verimlilik uygulamalarının ‘kralı’ desek yeridir. Slack, dinamik ve pratik bir iş planı uygulaması. Aynı zamanda bir ‘to-do-list’ alanı. İşlerinizi, teslim zamanları ya da hedeflediğiniz tamamlama sürelerini belirterek, bir tahtaya yazar gibi yazıyor, daha sonra da tamamladıkça ‘üzerini çiziyorsunuz.’ İş arkadaşları arasındaki süreç takibi, bir işle ilgili hızlıca bilgilendirme, paylaşımda bulunma, yorumlar yapma gibi işlevleriyle de zenginliğini gözler önüne seriyor. Denemenizde mutlak fayda var. Bu arada eğer beğenmezseniz diğer favorimiz Trello’ya da bakabilirsiniz.

Platform: iOS – Android

Ücretsiz

Google Duo

2016 yılında geliştirilen Google Duo minimalist bir yapıda karşımıza çıkıyor. 8 kişinin aynı anda görüntülü görüşme yapabildiği uygulama sadece Android’de değil iOS için de bulunuyor.

Platform: iOS – Android

Ücretsiz

Medium

Medium, boş zamanlarınız için aslında bir nevi makale uygulaması. Dünyanın her yerinden sayısız kullanıcısı bulunan uygulama üzerinden ilgi duyduğunuz hemen her konuda ilgi çekici içeriklerle karşı karşıyasınız. Zamana değer katan uygulamada kullanıcı dostu arayüzü de övgüye değer.

 

Platform: iOS – Android

Ücretsiz

 

Skype

Yılların eskitemediği görüntülü görüşme uygulaması Skype son dönemin en çok tercih edilenleri arasında. Kolay ve basit bir kullanım vadeden Skype, hem ücretsiz hem ücretli çağrı olanağı sunuyor.

Platform: iOS – Android

Ücretsiz

Spike

Yenilikçi bir sohbet uygulaması ulan Spike görüntülü arama için profesyonel sektöre hizmet sağlıyor. Ekiplerin birbiriyle ve diğer ortaklarla verimli iletişim kurmalarını sağlarken tarayıcı üzerinden ve tüm platformlardan kullanılabiliyor.

Platform: iOS – Android

Ücretsiz

Docu Scan 

Bu uygulama, akıllı cihazınızda bulunan, e-mailinize gelen, fotoğrafını çektiğiniz, özetle ofiste çıktısını almak istediğiniz belgeleri kolayca yazdırabilmenizi sağlıyor. Pratik ve güvenli bir şekilde.

Platform: iOS – Android

Ücretsiz

ToDoist

Etkinlikler ve yapılacak onca şey. Tüm bu yapılacakları sistematikleştiren Productivity, aynı zamanda neyi ne kadar yapmak istediğinize dair bir planlama alanı da sunuyor. Kişisel zaman, hedefler ve alışkanlıklarla ilgili takip olanaklarını zenginleştiriyor. Ofiste ya da çalışma anlarına dair ‘genel üretkenliği’ tetikliyor adeta.

Platform: iOS – Android

Ücretsiz

TeamViewer

Evden çalışıyorsunuz. İş seyahatindesiniz. Belki de sadece ofisteki masanızdan biraz uzaklaşmak istediniz. TeamViewer uzaktan erişim araçlarıyla, nerede olursanız olun üretkenliğinizi sürdürürsünüz. Hayat sizi nereye götürürse götürsün, masaüstü dosyalarınız ve uygulamalarınız sadece birkaç tık ötede olacaklar.

TeamViewer uzaktan erişim araçları, olağanüstü hızlı global ağ desteğiyle, nerede olursanız olun iş bilgisayarınızla bağlantıda kalmanızı sağlar. Böylece masaüstü uygulamalarıyla uzaktan çalışmaya devam edebilirsiniz. İş istasyonunuzun başında oturuyormuşçasına masaüstü dosyalarına erişebilirsiniz.

Platform: iOS – Android

Ücretsiz

FastPay

İş hayatında verimlilik ve finansal işlemler. Aradaki bağlantı tahmin ettiğinizden de fazla. İster bir personel olun, ister şirketin yöneticisi çeşitli ödeme kalemlerine mutlak suretle sahipsiniz. Telefon faturanız, internet veya elektrik faturası, abonelikler derken tüm bu ödenmesi gerekenleri ‘otomatik talimatlarla’ gerçekleştirebilir ya da FastPay gibi son derece iyi bir platformu tercih edebilirsiniz. FastPay, bir Deniz Bank hizmeti ve tüm kredi/banka kartlarıyla entegre şekilde faturalarınızı, ödemelerinizi gerçekleştirerek hayatınızı kolaylaştırıyor.

Platform: iOS – Android

Ücretsiz

SAP Roambi Analytics

Verilerin cihaz bağımsız görülebilmesi, üzerinden işlem yapabilmek verimliliği artırıcı bir diğer unsur. Bu konunun süper-starlarından biri olan SAP Roambi Analytics uygulaması ile, verilerinizi herhangi bir mobil cihazdan kolayca etkileşimde bulunabileceğiniz göz alıcı görsel sunumlara dönüştürebilirsiniz.

Platform: iOS – Android

Ücretsiz

Tamamen online olmak

Uzaktan çalışmaya uygun birçok sektörde tercih edilen en genel senaryoda süreç tamamen ‘online’ şekilde erişilebilir olmak ve tüm iş akışını bir yere bağlı olmaksızın yürütebilmek üzerine kurulu. Müşterilerle akıllı telefonda görüşme, tablette tasarım ya da iletişim süreçlerinin gerçekleştirilmesi, proje takibinin sağlanması gibi temel argümanların evden ya da ‘herhangi bir yaşam alanından’ sağlanıyor olması, uzaktan çalışma senaryosunun temeli durumunda.

Teknolojide yeninin önemi hiç olmadığı kadar yüksek

Haftada 5-6 gün süreyle evden çalıştığınız senaryo, teknolojide eksiksiz verimliliği gerekli kılıyor. Hızlı bir akıllı telefon, yüksek kalitede internet bağlantısı gibi ihtiyaçlar önem kazanıyor.

Nokta atışı uygulamalar…

İş dünyasının yoğun temposunu teknolojiyle sistematikleştirmek, daha derli toplu bir süreç akışı sağlamak mümkün. Bu noktada ‘hedef odaklı’ mobil uygulamaların önemli bir katkı oluşturacağını belirtmek gerekiyor.

COVID-19 dijital dönüşümü hızlandırdı

IBM İş Değerleri Enstitüsü (IBV) tarafından 20 ülke ve 22 sektörden 3800’ü aşkın üst düzey yöneticinin katılımıyla gerçekleştirilen “COVID-19 ve İş Dünyasının Geleceği” araştırması, çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

Her on kuruluştan neredeyse altısının, COVID-19 nedeniyle dijital dönüşüme geçiş süreçlerini hızlandırdığını gösteren araştırma ayrıca, teknolojinin yeterince gelişmiş olmaması ve çalışanların değişime karşı direnç göstermesi gibi dönüşüm yolundaki geleneksel ve algısal engellerin yavaş yavaş ortadan kalktığına işaret ediyor. Üst düzey yöneticilerin %66’sı, COVID-19 döneminde, önceden direnç gösterilen uygulamaları başarı ile tamamlayabildiklerini belirtti.

Araştırmaya katılan kuruluşlar, dijital dönüşümü hayata geçirme aşamasında insan faktörünün oynadığı kritik rolü daha net bir şekilde gördüklerini ortaya koydular. Liderler ise önümüzdeki iki yıl için üstesinden gelinmesi gereken en büyük engellerin organizasyonel karmaşıklık, yetersiz beceriler ve çalışan tükenmişliği olduğunu belirttiler. Araştırma, işletmelerin bu açıkları ne kadar etkili kapattıkları konusunda liderler ve çalışanlar arasında dikkate değer bir fikir ayrılığı olduğunu da ortaya koydu. Üst düzey yöneticilerin %74’ü, çalışanlarına yeni bir çalışma biçimi için gereksinim duydukları becerileri öğrenmeleri konusunda yardımcı olduklarını inanıyor. Çalışanların ise yalnızca %38’i buna katılıyor. Ayrıca üst düzey yöneticilerin %80’i çalışanlarının fiziksel ve ruhsal sağlığını desteklediklerini söylerken, katılan çalışanların yalnızca %46’sı bu desteği hissettiğini belirtiyor.

Zoom uygulamanızı güncelleyin

Zoom uygulaması, bu dönemde de yoğun olarak kullanılacak. Zoom, bahar dönemine göre pek çok önlem alarak daha güvenli hale geldi. Bu nedenle en güncel uygulamanın kullanılması önemli. Aynı dikkat, Microsoft Teams gibi başka uzaktan çalışma ve videokonferans uygulamaları için de gösterilmeli.


 

Exit mobile version