Konut Kredisi Nasıl Belirlenir?

konut kredisi nasıl alınır

Günümüz şartlarında bir ev alabilmek için yıllarca para biriktirilmesi gerekebilmektedir. Ancak bu durumda hem kira ödenmesi hem de kenarda para biriktirilmesi pek söz konusu olmayacağından ev alma sürecinde konut kredisi kullanma daha mantıklı bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. İster yatırım amaçlı olsun ister kullanım amaçlı, satın alınması planlanan evin kredilendirme sürecinde tüm değişkenlerin göz önünde bulundurulması gerekir.

KONUT KREDİSİ HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYIN

Ev alma işlemleri sırasında kredi verilirken öncelikle bankaların evin ederini hesaba kattıklarını görebilmek mümkündür. Ev fiyatı belirlenirken dikkate alınan hususların başında da alınması planlanan evin kira bedelidir. Evin kira fiyatıyla satış fiyatı arasında bulunan doğru orantının yaklaşık olarak doğru bir fikir edinmeye olanak sağladığını söylemek mümkündür. Bu durumda da bir evin satış fiyatını 214 kira bedeli olarak hesaplamak Türkiye geneli için yaklaşık bir fiyat belirlenmesinde yardımcı olacaktır. İstanbul’da bu oran 212 kira bedeli olarak belirlenirken yaklaşık olarak 20 yıllık kira bedeli ile bir ev sahibi olabilmek mümkündür. Bu bakımdan konut kredisi miktarı belirlenirken ilk dikkat edilen husus satın alınmak istenen evin kira bedeli olmaktadır.

Bankalardan alınacak olan konut kredisi belirlenirken kira bedelinin dışında satın alınması planlanan evin konumu ve donanımsal özellikleri de etkili olabilmektedir. Evin merkezi bir konumda olup olmaması, ulaşım noktalarına yakın olup olmaması, binadaki kat sayısı, bina yaşı, binada asansör bulunup bulunmaması, çevrede sosyal tesislerin bulunup bulunmaması gibi etkenlerinde kredi miktarının belirlenmesinde etkili olduğunu görebilmek mümkündür.

Exit mobile version