Klavyede F ve J Tuşlarındaki Çıkıntı Neden Var?

Klavyede F ve J tuşlarındaki çıkıntı neden var, ne işe yarıyor gibi sorularınız varsa doğru yerdesiniz. Nedenini açıkladık.

Klavyede F ve J tuşlarındaki çıkıntı daha önce hiç ilginizi çekti mi? Bilgisayarınızın klavyesindeki diğer tuşlara baktığınızda çıkıntının sadece bu iki tuşta olduğunu göreceksiniz. Peki, bu çıkıntı neden W, A, S ve D gibi özellikle oyuncuların çok sık kullanıldığı tuşlar yerine F ile J tuşlarına ekleniyor?

Bunu ilk kez fark edenler muhtemelen bunun üreticinin bir tercihi olduğunu düşünür. Bir diğer deyişle kullanıcı, üreticinin böyle olmasını istediği için bu tuşlarda çıktığını olduğunu düşünür ama birkaç klavyede daha aynı tuşlarda çıkıntı olduğunu görünce bunun klavyeden klavyeye değişmediğinin farkına varır.

Bunun sonucunda da kafasındaki soru işaretleri iyice artmaya başlar ve söz konusu çıkıntıların üzerindeki sır perdesini kaldırmak üzere araştırmaya başlar. Siz de bu kullanıcıların arasında yer alıyorsanız yazının sonunda bu çıkıntılarla ilgili merakınızın sona ereceğinden emin olabilirsiniz.

Klavyede F ve J Tuşlarındaki Çıkıntı Ne İşe Yarar?

Klavyede F ve J Tuşlarındaki Çıkıntı Ne İşe Yarar?

F ve J tuşlarında yer alan çıkıntılar, klavyeye bakmadan yazı yazmanız için parmaklarınızı doğru bir şekilde konumlandırmanıza yardımcı olmak için vardır. Bu çıkıntıları kullanarak ellerinizi iyi bir şekilde konumlandırırsanız yazma hızınız önemli ölçüde artar. Bu da elbette ki 10 parmak klavye kullanmanızı inanılmaz kolaylaştırır.

Klavyedeki bu çıkıntılar, June E. Botich tarafından 2002 yılında icat edildi. Botich’in buluşundan sonra hemen hemen tüm modern klavyelerde söz konusu çıkıntılar görülmeye başlandı.

F ile J tuşlarının yardımı ile klavyeye bakmadan hızlı bir şekilde yazmak istiyorsanız işaret parmaklarınızı F ve J tuşlarının üzerine koyun.  Sol elinizin işaret parmağı F tuşunun üzerindeyken diğer parmaklarınız da A, S ve D tuşlarının üzerinde olacaktır.

Sağ elinizin işaret parmağı J tuşunun üzerindeyken diğer parmaklarınız K ve L tuşunun üzerinde olacaktır. Bu durumda her iki elin de baş parmağı boşluk tuşunun üzerinde duracaktır. Bu yöntemle hareket ederek hangi tuşun nerede olduğunu zaman içinde öğrenmeye başlarsınız.

Elbette ki 10 parmak klavye kullanmak için işaret parmaklarınızı F ile J tuşlarının üzerinde tutmanız şart değil. Ekrana bakarak yazı yazmak istiyorsanız, tuşların yerini aramakla vakit kaybetmek istemiyorsanız kas hafızasını geliştirmelisiniz. Kas hafızasını geliştirmenin en iyi yolu da bol tekrar yapmaktan geçiyor.

Klavyeyi bir elinizle kullanırken zorlanmamak için arada sırada 5 parmakla yazmayı da deneyebilirsiniz.

Alıştırma yapmak için Typing Test‘i kullanabilirsiniz. Hızlı yazma testi süresini ve zorluk seviyesini belirleyebilirsiniz. Web sitesinin alternatiflerine kıyasla oldukça gelişmiş ve şık bir arayüzü vardır ve yeni başlayanlar için idealdir.

Exit mobile version