Klavyede Bazı Tuşlar Çalışmıyor, Ne Yapabilirim?

Klavyede bazı tuşlar çalışmıyor ise neler yapılabilir? Bu sorudan hareketle klavyedeki çalışmayan tuşları düzeltmenin yollarını sıraladık.

Klavyede bazı tuşlar çalışmıyor diyorsanız bu sorun genellikle mekaniktir. İleri derecede bir sorun karşısında klavye değişiminden başka bir işlem yapmak mümkün olmayabilir. Bununla birlikte bazı durumlarda yapılabilecek küçük müdahaleler sayesinde çalışmayan tuşlar yeniden kullanılabiliyor.

Siz de yeni bir klavye alarak para harcamak istemiyorsanız aşağıda sıraladığımız çözüm yollarına başvurabilirsiniz.

Klavyede Bazı Tuşlar Çalışmıyor, Çözümü Nedir?

Klavyenizdeki bazı tuşlar çalışmıyorsa yapmanız gerekenler yukarıda sıralanmıştır. Bu yöntemlerin nasıl uygulanacağını ise aşağıdan öğrenebilirsiniz.

Klavyede Bazı Tuşlar Çalışmıyor, Çözümü Nedir?

1. Çalışmayan Tuşun Altını ve Çevresini Temizleme

Klavye tuşlarının altında saç teli, toz, kir gibi kalıntılar birikebilir. Özellikle bilgisayar başında yemek yiyorsanız kırıntılar tuşların arasından kolaylıkla içeri düşebilir. Bu birikintinin büyüklüğüne bağlı olarak temassızlık sorunu ortaya çıkabilir.

Sorunun bundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmek için tuşu yerinden çıkarıp altını ve çevresini temizleyebilirsiniz.

Daha detaylı bir şekilde klavye temizliği nasıl yapılır diyorsanız daha önce bir rehber hazırlamıştık. Bu rehberdeki yöntemleri uygulayarak klavyenizi temizleyebilirsiniz.

2. Num Lock’un Açık Olup Olmadığını Kontrol Etme

Çalışmayan tuşlar sayısal tuş takımı ise bunun sebebi muhtemelen Num Lock’un kapalı olmasıdır. Num Lock tuşuna basarak sayısal tuş takımını etkinleştirebilirsiniz.

3. Sorunun Yazılımla Bağlantısı Olup Olmadığını Öğrenme

Sorununuz donanımsal olmayabilir. Bu sorunu sadece bazı programları, oyunları oynarken yaşıyorsanız bunun sebebi o oyun ya da programda ilgili tuşların kullanılmaması olabilir. Örneğin Chrome gibi web tarayıcılarında F12’nin bir işlevi var ama bunların dışında bir web tarayıcısı kullanıyorsanız o tarayıcıda F12 kısayoluna atanmış bir işlev olmayabilir.

Oyunlar üzerinden değerlendirme yapmak gerekirse birçok büyük oyunun ayarlar kısmında klavye ayarlarına da yer verilir. Bu bölümde herhangi bir tuşa basıldığında ne olacağı belirlenir. Örneğin “w” tuşuna bastığınızda yürürsünüz, “space” tuşuna bastığınızda zıplar ya da koşarsınız.

Siz farkında olmadan bu tuşlarda değişikliğe gidilmişse tuşlarınız bu nedenden dolayı çalışmıyor olabilir. Sorunu sadece bir oyunda yaşıyorsanız bu bölüme mutlaka bakmalısınız.

4. Bilgisayarı Yeniden Başlatma

Sorun eğer yazılım ile ilgili bir sorun ise bilgisayarı yeniden başlatmak, sorunu çözmenize yardımcı olabilir. Bununla birlikte bilgisayarınızda yer alan programların da klavyedeki bazı tuşların çalışmamasına neden olabileceğini unutmayın. Bu noktada hangi programın tuşların çalışmamasına yol açtığını öğrenmek için deneme ve yanılma yöntemine başvurabilirsiniz.

5. Sürücüleri Güncelleme

Sürücünüz eğer güncel değilse klavyenizdeki tuşlar doğru bir şekilde çalışmayabilir. Sürücüleri manuel olarak yüklemek için yeterli zamanınız ve sabrınız yoksa driver güncelleme programlarını kullanabilirsiniz. Bu programlar, süreci sizin için yöneterek daha kolay hâle getirir.

Exit mobile version