En İyi Kitap Listesi Oluşturma Uygulamaları

Kitap listesi oluşturma uygulamaları veya sitelerinden birini kullanın, okuduğunuz ve okuyacağınız kitapları daha kolay takip edin.

Kitap listesi oluşturma uygulamaları ve siteleri ile okuduğum kitaplar listesi oluşturabilir, satın alacağınız kitapları sıralayabilirsiniz.

Okuyucular bazen yeni bir kitap satın alır ve büyük bir hevesle evine getirir. Yeni satın aldığı kitabı kütüphanesinin okunacak kitapların olduğu bölümüne ekleyecekken kitabı zaten daha önce satın aldığını fark eder. Bu eğer çok sık kitap okuyorsanız sizin de başınıza gelmiş olabilir.

Bu daha önce başınıza gelmemişse şanslısınız ama tedbiri de elden bırakmamalısınız. Alabileceğiniz en iyi tedbirlerden biri, kitap takip etme uygulaması kullanmaya başlamak olacaktır. Böylece yeni bir kitap satın almadan önce okunacaklar listenizde bulunan kitapları da hızlıca bulabilirsiniz.

Bu amaç doğrultusunda hangi uygulama veya web sitesini kullanacağınıza karar veremiyorsanız aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz.

Kitap Listesi Oluşturma Uygulamaları / Siteleri Listesi

Okuduğunuz, okuyacağınız kitapları yukarıdaki uygulama ve web siteleri ile takip edebilirsiniz. Hangisini kullanacağınıza karar vermek için her birini tek tek ele alalım ve değerlendirelim.

Kitap Listesi Oluşturma Uygulamaları / Siteleri Listesi

1. Microsoft Excel

Microsoft Excel, şirketin ofis yazılım paketinin bir parçası olarak sunulan elektronik tablo oluşturma uygulamasıdır. Ofis yazılım paketi ücretlidir, dolayısıyla Excel’i kullanmak için belirli bir ücret ödemeniz gerekiyor ama Microsoft, Excel’i ofis yazılım paketini indirmeden ücretsiz olarak kullanmanıza da olanak tanıyor.

Excel’i ücretsiz olarak kullanmak için Microsoft 365 online hizmetinin sayfasına gidebilirsiniz. Microsoft’un e-posta servisini kullanıyorsanız “Oturum Aç” butonuna tıklayarak e-posta hesabınıza giriş yapın. Hesabınız yoksa “Ücretsiz Kaydolun” butonuna basarak yeni bir e-posta hesabı oluşturun.

Her iki işlem de sadece birkaç saniyenizi alacaktır. Burada oluşturacağız elektronik tabloların tamamı eş zamanlı olarak kaydedilir. Bu, ani bir güç kesintisi olursa verilerinizin büyük bir kısmının güvende olacağı anlamına geliyor.

Excel’i kullanarak okuduğunuz kitapları ayrı, okuyacağınız kitapları ayrı ayrı sıralayabilirsiniz. Ayrıca okuduğunuz kitaplarda hangi sayfada kaldığınızı da ayrı bir sütün açarak belirtebilirsiniz. Yeni bir kitap satın almadan önce Control + F tuş kombinasyonunu veya mobil cihaz kullanıyorsanız tarayıcının “Bul” özelliğini kullanarak kitabı zaten satın alıp almadığınızı kontrol edebilirsiniz.

2. Google E-Tablolar

Google E-Tablolar da Microsoft Excel ile aynıdır. İkisi arasındaki tek fark, hizmeti sunan şirket farklıdır. Bununla birlikte Google’ın masaüstü uygulaması da bulunmuyor. Hizmeti kullanmak için tarayıcıyı kullanmaya ihtiyacınız var. Bunun yanı sıra bir de Google hesabınızın olması gerekiyor.

Microsoft değil de Google hesabınız varsa Google’ın hizmetini tercih edebilirsiniz. İkisi arasında gözle görülür bir fark bulunmuyor.

3. Goodreads

Goodreads, 10 yılı aşkın bir süredir hizmet veren bir web sitesidir. Bir hesap oluşturarak okuduğunuz kitapları çeşitli okuma listeleri oluşturarak sıralayabilirsiniz.

Platformun sadece bununla sınırlı kalmıyor aynı zamanda kullanıcıların kendi arasında sosyalleşmesine de olanak tanıyor. Kitap çeşitliliği bakımından oldukça zengin bir yelpaze sunuyor. Türk edebiyatından hemen hemen her kitabı aratıp bulabilirsiniz.

4. Readminder

Readminder, Play Store’da bulabileceğiniz bir kitap takip uygulamasıdır. Kitapları kategorilere göre sıralamanıza imkân tanır. Okuma ilerleme özelliği sayesinde kitabı bitirmeye ne kadar yaklaştığınızı görebilirsiniz.

Basit bir kullanıcı arayüzüne sahip olduğu için çok sayıda Türk kullanıcı tarafından tercih ediliyor. Ne var ki uygulamada şimdilik Türkçe dil desteği bulunmuyor ama yakın bir zamanda Türkçe dil desteğini de kazanması bekleniyor.

5. ReadTracker

Play Store’da bulabileceğiniz başka bir Android uygulaması da ReadTracker’dır. Uygulama, Readminder gibi kitapları takip edip kategorize etmenize ve bunun yanı sıra bitirdiğiniz kitaplar ile ilgili düşüncelerinizi not etmenize imkân tanır. Ayrıca kitaplarda hoşunuza giden, beğendiğiniz kısımları da alıntı olarak kaydedebilirsiniz.

6. Reading List: Book Tracker

Reading List: Book Tracker, bitirdiğiniz, okuduğunuz ve okumak üzere beklettiğiniz kitapları kolayca takip etmenizi sağlayan bir iOS uygulamasıdır. Kitaplara başlama ve bitirme tarihini ekleyebilir, istek listesi ve favoriler gibi özel listeler oluşturabilir, her kitabı ayrı ayrı puanlayabilir ve kitapla ilgili notlarınızı ekleyebilirsiniz.

Reading List: Book Tracker App Store’daki sayfasından indirilebilir. Kullanmaya başlamak için hesap oluşturma gibi şartlar koşmuyor. Veriler tercihe bağlı olarak cihazda ya da iCloud hesabında tutuluyor. Bu veriler dışa veya içe aktarılabiliyor. Kitap listesi oluşturma uygulamaları arasında en kapsamlı uygulamalardan biri olduğu söylenebilir.

Exit mobile version