Kanban Nedir? Ne İşe Yarar?

İş hayatınızda tamamlamanız gereken görevlerin karmaşık hâle gelmesini engelleyen Kanban nedir? Tüm detaylarıyla ele alıyoruz.

Kanban Nedir? Ne İşe Yarar?

Teknolojik gelişmeler, insanların iş hayatını büyük ölçüde basitleştirdi. Günlük görevleri takip etmek ise tam aksine karmaşık hâle geldi. Bu karmaşık görevleri etkili bir şekilde yönetmek, insanların Kanban’ı kullanmalarının ana nedenlerinden biridir. Peki, çok sayıda kişinin tercih ettiği Kanban nedir? Bu yöntemin size nasıl katkıları dokunabilir?

Kanban, bugün dünya çapında serbest çalışanlardan her ölçekten işletmeye kadar herkes tarafından kullanılıyor. Bu rehberde yöntemin bu kadar popüler olmasının nedenini öğrenmenize yardımcı olacağız.

Kanban Nedir?

Kanban, 1940’larda Taiichi Ohno adlı bir Toyota endüstri mühendisi tarafından üretim sürecindeki darboğazları ortadan kaldırmak için geliştirilen bir yöntemdir. Ohno, süpermarketlerin stokları idare etme yaklaşımından esinlenmiştir.

Toyota’daki üretim sürecini hammadde tüketimi ile çıktı veya envanter seviyelerini eşleştirerek süpermarketlerin envanteri taşımak için yaptıklarını uyarlamıştır. Fabrika katındaki üretim sürecini göstermek için kartlar kullanılmıştır. Sadece kartlara bakarak hammaddeler tükenmeden yenileri sağlanabilmiş, böylece üretim de kesintisiz olarak devam edebilmiştir.

Yöntem, herhangi bir sürecin aşamalarını belirgin kılmak için görsel ipuçları kullanımına dayanıyor. Bu, bir aylık kişisel ajandanın dünyanın dört bir yanına dağılmış yüzlerce kişilik ekiplerin yer aldığı bir projeye kadar her şey olabilir.

Kanban Nasıl Çalışır?

Kanban yapılacaklar, yapılmakta olanlar ve yapılanlar olmak üzere üç sütundan oluşan basit bir yapıya sahiptir. Yöntem çok basit gelebilir ama bu size yöntemin işe yaramayacağını düşündürmesin. Her boyuttaki projeye uyarlanabilir.

Kuruluşunuza veya belirli bir projeye uyması için daha fazla sütun oluşturabilir ve bunlar için farklı adlandırmalar yapabilirsiniz.

Kanban Ne İşe Yarar?

Exit mobile version