Güneş Sistemi’nde Kaç Tane Gezegen Var?

Güneş Sistemi'nde kaç tane gezegen var, evrende toplamda kaç tane gezegen bulunuyor? İşte gezegenlere dair merak edilenler!

Güneş Sistemi’nde kaç tane gezegen var sorusuna bir süre öncesine kadar verilecek cevap ile şimdi verilecek cevap aynı değildir. Gezegenleri Güneş’e yakınlığına göre sıralamak gerektiğinde ortaya artık şu şekilde bir liste çıkmaktadır:

Yukarıdaki madde sayısından da anlaşılabileceği üzere Güneş Sistemi’nde 8 tane gezegen bulunmaktadır. Doksanlı yılların başına kadar yukarıdaki gezegenler arasında Plüton da yer almıştır. Bu dönemde eğitim alan pek çok kişi de Plüton’u Güneş Sistemi’ndeki dokuzuncu gezegen olarak kabullenmiştir.

O zamanlarda ortada hiçbir yanlış görülmemiştir. Plüton, Güneş Sistemi’nin içinde yer alan bir gezegen olarak kabul edilmiştir. Her şey Plüton’un tıpkı Mars gibi bir gezegen olup olmadığının tartışılmaya başlanması ile değişmiştir.

Kaç Tane Gezegen Var - 1

Bu tartışma giderek hararetli bir şekil almış ve en nihayetinde Plüton, Uluslararası Astronomi Birliği tarafından “cüce gezegen” olarak tanımlanmıştır. Alınan bu kararın sonucunda ise Güneş Sistemi’nde yer alan gezegen sayısı 8’e düşmüştür.

Plüton eğer gerçek gezegenler listesinden çıkarılmasa şu anda dokuzuncu gezegen olarak listenin en sonunda yer alabilirdi. Bu gelişmelere bakılacak olduğunda bilim insanlarının hâlâ yeni bir olası gezegeni araştırma aşamasında olduğunu düşünmek çok da yanlış bir eylem sayılmayabilir.

Evrende Kaç Tane Gezegen Var?

Evrende sayısız gezegen bulunmaktadır. Mevcut teknolojinin sağladığı olanaklar ile bütün gezegenleri birer birer tespit etmek mümkün görünmemektedir ancak bilim dünyasının katkıları ile her geçen gün yeni gezegenler keşfedilmektedir.

Örneğin 2014 yılında NASA’nın Kepler Uzay Teleskobu ile Dünya ile büyük benzerlik taşıdığı keşfedilen Kepler-186f adlı bir gezegen bulunmuştur. Bu gezegenin Dünya’dan yaklaşık 500 ışık yılı uzakta olduğu belirlenmiştir.

Bu gezegen aynı zamanda bilim insanlarına Güneş Sistemi’nin dışında kalan diğer bölgelerde de Dünya boyutunda gezegenler olabileceğini düşündürmüş ve bu düşünce doğrultusunda da hareket etmesini sağlamıştır.

Gezegenler keşfedilirken şu sorunun da gündeme geldiği görülmektedir: Dünya dışında yaşanılabilir bir gezegen gerçekten de var mıdır? Bilim sayesinde yapılan her yeni keşif, araştırmacıları bu sorunun cevabına bir adım daha yaklaştırmaktadır ancak kesin cevaba ulaşılmasının zaman da alacağı da aşikârdır.

Exit mobile version