Bir web sitesi oluşturmak istiyor ancak etkili bir alan adı seçmeye ihtiyacınızın olduğunu düşünüyorsanız jenerik alan adı talebiniz olabilir. Peki, iyi seçildiğinde bir web sitesini çok önemli hâle getiren jenerik domain nedir?
Bu yazıda jenerik alan adının tanımı ve örnekleri başta olmak üzere bu tür alan adları hakkında bilmeniz gereken her şeyi sizinle paylaşacağız.
Jenerik Domain Nedir?
Jenerik domain, belirli bir türün tamamını kapsayan alan adıdır. Bir şirket, ürün ya da hizmetle ilgili alan adı yerine genel bir terimi içeren alan adları, jenerik domain kapsamına girer.
Bu tür domainlerin normal domainlerden farkı, genel terim içermesidir. Örneğin peynir üzerine bir web sitesinin alan adı peynir ise bu bir jenerik domain olarak nitelendirilebilir.
Jenerik Domain Kullanmanın Avantajları
Jenerik domain, internet kullanıcıları tarafından kolaylıkla anlaşılabilen ve akılda kalan bir domaindir. Alan adının anahtar kelime içermesi ve web sitesinin alan adında geçen kelimeye yoğunlaşması nedeniyle arama sonuçlarında daha iyi performans gösterme eğilimindedir.
Jenerik Domain Kullanmanın Dezavantajları
Jenerik domainin en büyük dezavantajı, bu tür domainlere çok fazla talep olmasıdır. Talebin fazla olması ise güzel bir jenerik domain bulmayı zorlaştırmaktadır. Ayrıca markanın ismini içermemesi gibi nedenlerle marka bilinirliği oluşturmakta zorlanma gibi durumlar söz konusu olabilir.
Jenerik Domain İsimleri
Jenerik domain ne demek sorusunun yanıtının iyice anlaşılması açısından birkaç örnek vermek yeterli olacaktır:
- Kitap: Kitaplar hakkında hemen hemen her web sitesi oluşturulabilir. Kitap okumayı sevenler için sosyal ağdan kitap satışına kadar herhangi bir amaca uygundur.
- Otomobil: Otomobil sektörü hakkında herhangi bir amaçla kullanılabilir. Haber, satış ve benzeri hedefler doğrultusunda kullanılmaya uygundur.
- Ev: Türkçe öğrenen herkesin ilk öğrendiği sadece birkaç kelimeden biridir. Türkçede çok sık kullanılır.
- Okul: Eğitimle ilgili herhangi bir projede kullanılabilir.
- Oyuncak: Küçük çocuklar için oyuncakların bulunabileceği bir proje için mükemmeldir.
Yukarıdaki örneklerden de görülebileceği üzere jenerik domainlerde son derece geniş bir kategori söz konusudur.
Jenerik Domain Nasıl Bulunur?
Jenerik domain bulmak için sözlük ve yapay zekadan yararlanabilirsiniz. TDK’nin (Türk Dil Kurumu) web sitesinde yer alan güncel Türkçe sözlük, otomatik tamamlama özelliğine sahiptir.
Örnek vermek gerekirse, “eldi” yazdığınızda hemen aşağıda eldiven, eldivenli, eldivensiz gibi önerilen kelimeler çıkar. Jenerik alan adı bulmak için sözlüğün otomatik tamamlama özelliğini kullanabilirsiniz.
Sözlük haricinde OpenAI tarafından geliştirilen yapay zeka destekli sohbet botu ChatGPT ve benzeri sohbet botlarını kullanabilirsiniz. Google hesabınız varsa Google Gemini de jenerik domain bulmak için harika bir araç olabilir.
Yorum Yap