iTunes ile Nasıl Podcast Yüklenir?

Podcast son dönemin en trend konularından. Bu noktada Mac’te kullanımına kolaylık getirecek detaylar paylaşacağız. Öncelikle iTunes uygulamasına podcast yüklemek için Apple’ın podcast yükleme işlemi için koyduğu şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Bu şartlar aşağıdaki şekilde karşımıza çıkar;

Music media headphones keyboard graphic
  1. .mp3, .m4a, .mp4, .pdf, m4v, .epub formatlarında podcast dosyasına sahip olmak
  2. iTunes üzerinde podcastiniz için 1400 x 1400 ya da 3000 x 3000 boyutlarında görsel ayarlamak
  3. Geçerli bir e-posta adresine sahip olmak
  4. Geçerli bir RSS feed’ine sahip olmak

Yukarıda yer alan şartların genelde ilk 3’ünü tedarik etme konusunda sıkıntı yaşanmıyor, ancak RSS feed için aynı şeyi söylemek pek de mümkün değil. RSS feed’e gelince kullanıcıların kafası biraz karışıyor.

Bu yüzden RSS feed oluşturma konusunda sizlere yardımcı olmaya çalışalım.

RSS Feed bağlantısı oluşturma

iTunes’a podcast yüklemede RSS feed’e ihtiyaç duyulmasının nedeni poscastlerin doğrudan yüklenmesi için başka bir alternatif olmaması. Kendi sunucunuz ya da başka bir sunucuda yer alan podcast’i iTunes’a aktarmak için RSS bağlantısının girilmesi gerekir.

Buradan anlamamız gereken Apple’ın bizlere podcast depolama hizmeti vermediği ve sadece dağıtımını gerçekleştirdiğidir.

RSS Feed nasıl oluşturulur?

Podcast verileri için RSS feed oluşturma konusunda farklı yöntemlerin mevcut olduğunu söylemekte fayda var. RSS feed manuel olarak yazılan kodlarla oluşturulabileceği gibi aynı zamanda özel podcast sunuları ya da WordPress sitelerde yer alan PowerPress şeklindeki eklentilerle de kolayca oluşturulabilir.

Bizler RSS feed oluştururken SoundCloud’un sağladığı RSS’i hizmetini tercih ediyoruz. Siz de ister bu şekilde ya da isterseniz Google üzerinde hızlı bir arama yaparak RSS oluşturma yöntemleri ile kendi RSS feed’inizi oluşturabilirsiniz.

SoundCloud ile RSS oluşturma

Podcast kaydı başta olmak üzere gerekli görselin de hazırlanmasının ardından SouncCloud üzerinde bir hesap açılır. Açılan hesapta oluşturulan profilin de yapılacak yayına uygun bir şekilde hazırlanmasında fayda var.

SpundCloud üzerinde hesap açılmasının ardından sağ üst köşede “Upload” butonu yer alır. Podcast’i yüklemek için bu butondan yararlanılır.

Podcast’i yüklemek için “Upload” butonuna basılması ardından yukarıdaki görselde yer alan başlık, kategori, etiketler ve acıkmalar alanlarına gerekli olan tüm bilgiler girilir. Görselde “Metadata” ve “Permissions” sekmelerini göreceksiniz. Bu alanlarda isteğinize bağlı ayarlar yapabilir ve podcastlerinizi yayınlama konusunda sınırlandırabilirsiniz. Ayrıca indirmeleri kapatabilir ve podcasti yayınlama açısından farklı ayarlar yapabilirsiniz.

Podcast yüklendikten sonra “Save” butonuna basarak SoundCloud içerisinde yayına alabilirsiniz. Şu anda podcastiniz SoundCloud bünyesinde dinlenmek için hazırdır. Podcast yayınlanmasının ardından sağ üst köşede bulunan “Settings” menüsüne girilir ve buradan “Content” sekmesine ulaşarak RSS feed oluşturulur.

RSS feed oluşturulmasının ardından kopyalanır ve uygun bir klasör içerisinde daha sonra kullanmak üzere yedeklenir. Bunun yanında yukarıda yer alan görselden de anlaşılacağı gibi RSS feed’in başlığı, yayıncı adı ve podcast dili üzerinden ayarlar yapılabilir. Bu ayarların zorunlu olmadığını ve zorunlu olanların yanında * işaretinin bulunduğunu da söylemeden geçmeyelim.

iTunes’a Podcast Ekleme

RSS feed bağlantısını oluşturduktan sonra sıra podcastin iTunes’a yüklenmesine geldi. Podcasti yüklemek için öncelikle,

https://itunesconnect.apple.com/login?module=PodcastsConnect&hostname=podcastsconnect.apple.com&targetUrl=/&failUrl=/

adresine ulaşılması ve ardından bu sayfada Apple ID ve şifresinin girilmesi gerekir. Apple kimliği doğrulaması yapılmasının ardından karşınıza “Mypodcast” sayfası çıkar.

Bu sayfanın sol üst köşesinde + ikonu yer alır ve bu ikona tıklandığında podcast ekleme alanına geçilir. Daha sonra yedeklenen RSS feed bulunduğu yerden kopyalanarak podcast ekleme alanına yapıştırılır. Bunun ardından ise sağ üst köşede bulunan “Validate” butonuna basılır ve bu şekilde podcaste onaya gönderilmiş olur.

 

Podcast onaya gönderilmesinin ardından iTunes’ta yer alması için gereken onaylama süresi 24 saat 2 hafta arasında değişiklik gösterir. Podcastinizin onay almama durumu her zaman için vardır. Bu nedenle aynı sayfadan podcastinizi ara ara kontrol etmeli ve onay almaması durumunda eksikliği tamamlayarak tekrar onaya göndermelisiniz.

Podcast İstatistikleri

Podcastinizin yayına alınmasının ardından dinlenme istatistiklerine ulaşmanız mümkündür. Apple, 2017 yılından bu yana yayınlanan podcastler için PodcastsConnect adresinde beta olsa da istatistik yayınlamaya başlamıştır. İstatistiklere aşağıdaki görselden de anlaşılacağı gibi Podcast Analytics sekmesinden ulaşılmaktadır.

 

Podcast istatistikleri konusunda iOS 11 ve iTunes 12.7 sürümüne sahip cihazların verilerinin alındığını belirtmekte fayda var. Tabi bunun yanında üçüncü parti yazılımlar ile podcast istatistiklerini görme şansınız da olduğu söylemek istiyoruz. Ancak ne kadar güvenli veriler sağladıkları konusunda net bir şey söylemek pek de mümkün değil.


 

Exit mobile version