İsrail Uzay Ekibi Aya Yolculuk Konusunda Hazır

Google’ın sponsor olduğu Lunar X Ödül yarışması bitmiş olabilir, ancak yarışmanın arkasındaki kuruluş hala eski rakiplerinden birine para ödülü vermeyi planlıyor. Bugün yarışmayı organize eden ödül vakfı; örgütün başarıyla aya inişi tamamlanırsa, İsrail kar amacı gütmeyen SpaceIL’e 1 milyon dolarlık bir aya yolculuk ödülü vereceğini açıkladı.

SpaceIL, başlangıçta 2007’den 2018’e kadar süren 30 milyon dolarlık Google Lunar X Ödül yarışmasında beş finalistten biriydi. Yarışma, dünyanın her yerindeki ekipleri ay alanlarını inşa etmek ve başlatmak için zorlayarak derin alana gitme maliyetini düşürmeyi amaçlıyordu. çoğunlukla özel fon kullanımı.

Ay’a başarıyla inen ve yarışmanın bitimine kadar yüzeyi inceleyen ilk takım Google’dan 20 milyon dolar alacakken, ikincisi ise 5 milyon dolar alacak. Nakit geri kalanı, eski bir Apollo iniş yerini ziyaret etmek gibi özel görevler yapan ekiplere ayrıldı.

SpaceIL  İle Aya Çıkmayı Hedefliyor

Bu Ödül Vakfı, başlangıçta 2012 için son tarihi belirledi. Ancak yarışmayı 31 Mart 2018’de son bir son tarih belirlenene kadar birkaç kez uzattı. Düzinelerce takım ilk olarak beş finalist son yarışmaya katılarak yarışmaya katıldı. Fakat nihayetinde takımların hiçbiri son teslim tarihinden önce başlamadı. X Ödül Vakfı, rekabeti 2018’de yeni bir sponsorla tekrar başlatmaya çalıştı ancak ödülü geri alabilecek birini bulamadı.

Bununla birlikte, takımların birçoğu hala Ay’a ulaşmak için çabalıyor. SpaceIL ay yüzeyine çıkan finalistlerden biri olmaya hazırlanıyor. Kâr amacı gütmeyen Beresheet adlı iniş takımı, geçen ay bir uzay aracı harcadı.

Ay’ın mesafesine ulaşmak için yavaşça Dünya etrafındaki yörüngesini uzattı. Plan, arazi sahibini Nisan ayının ilk haftasında Ay’ın yörüngesine sokmak ve 11 Nisan’da ay yüzeyine iniş yapmaya çalışmak.

Exit mobile version