Dünya’nın sınırlarının dışına çıkmak istiyor, uzaya ilgi duyuyorsanız ışık yılı nedir sorusunun cevabını merak ediyor olabilirsiniz. Çoğu uzay cismine olan mesafeyi belirtmek için ışık yılını kullanırız. Aslına bakacak olursanız ışık yılı bir zaman değil, ışığın bir Dünya yılında kat ettiği mesafedir.
Evren üzerinden mesafe belirtmek gerektiğinde son derece büyük sayılarla karşılaşılır. Bunu kilometre üzerinden belirtmek oldukça uzun sürer, dolayısıyla pek tavsiye edilmez. Bunun yerine ışık yılı olarak adlandırılan birim kullanılır çünkü kilometre birimine göre yazması daha kolaydır.
Işık yılı hakkında çok fazla soru işaretiniz olabilir. Bu yazının sonuna geldiğinizde uzunluk birimlerinden biri olan ışık yılı hakkında kafanızda herhangi bir soru işareti kalmayacaktır.
Işık Yılı Nedir?
Işık yılı, bir mesafe ölçüsüdür. İsmi sizi yanıltmasın, zamanla ilgili değildir. Işığın bir Dünya yılında aldığı mesafeyi ifade eder.
Uzayda Dünya’ya uzak kalan cisimlere bakmak için gelişmiş teleskoplar kullanıyoruz. Bunları kullandığımızda aslında geçmişe bakmış oluyoruz. Peki, bu nasıl oluyor?
Işık saniyede 300 bin kilometre hızla hareket ediyor. Uzaydaki cisimler bize o kadar uzak ki orada olup bitenleri görmemiz gerçekten çok uzun zaman alıyor. Bir nesne ne kadar uzaksa onun şimdiki hâlini de o kadar uzun zaman sonra görüyoruz.
Güneş Sistemi’nde Satürn Dünya’dan çıplak göz ile görülebilen en uzak gezegendir ve onu teleskopla ya da teleskop olmadan izlerken birden yok olursa onun yok olduğunu hemen göremezsiniz. Parçalarına ayrıldıktan sonra bile uzun bir süre boyunca orada görünmeye devam edecektir.
Bunun nedeni mesafedir. Dünya ile Satürn arasında o kadar uzun mesafe var ki orada neler olduğunu anında göremiyoruz.
Durumu video oyunları üzerinden örneklendirebiliriz. Ne de olsa e-sporun giderek yaygınlaşması ile rekabetçi oyunlar da popülerlik kazanıyor. Bu nedenle League of Legends gibi oyunları bilmeyen kalmıyor. Bu oyunlar çok oyunculu olduğundan söz konusu video oyunlarını oynamak için internet gerekiyor ama bu internet bağlantısı eğer yeterince güçlü olmazsa bazı gecikmeler yaşanabiliyor.
Örneğin bir yetenek kullandığınızı düşünün. Jinx karakteri ile yere Patlangaç atıyorsunuz ama gecikme varsa bu hemen gerçekleşmiyor. Siz o an oyundan kopmuş gibi oluyorsunuz. Yere attığınız patlangaçtan diğerleri etkilenmiyor. Takım savaşı (TF) bittikten, rakipler alandan uzaklaştıktan sonra Patlangaç’ı yere atabiliyorsunuz.
İşte Dünya ile arasındaki mesafe inanılmaz yüksek olan gezegenler ve uzay cisimlerinde de bu durum geçerli oluyor. Satürn’den veya başka bir gezegenden gelen ışığın Dünya’ya ulaşması oldukça uzun bir zaman alıyor. Doğal olarak orada yaşananları daha geç öğreniyorsunuz.
1 Işık Yılı Kaç Km?
1 ışık yılı yaklaşık olarak 9 trilyon kilometredir. Dünya’ya en yakın yıldız Güneş’tir ama o bile yaklaşık 149 milyon kilometre uzaktadır. Dolayısıyla Güneş’in ışığının Dünya’ya ulaşması 8 dakikadan daha fazla sürüyor. Bu da Güneş’i her zaman 8 dakika önceki hâli ile gördüğümüz anlamına geliyor.
NASA’nın uzay teleskoplarında da aynı durum geçerlidir. Örneğin keşfedilen uzak galaksilerin aslında milyarlarca yıl önceki hâli keşfediliyor. Bunun aslında bir noktada büyük bir faydasını görüyoruz çünkü bu keşifler, evrenin ilk aşamalarını görmemizi mümkün hâle getiriyor.
Yorum Yap