iPhone ya da iPad cihazınızla fotoğraf çektiniz, video çektiniz, uygulamaları yükleyip bilgileri yedeklediniz. Bir süre sonra karşınıza, “iCloud Saklama Alanı Doldu” uyarısı alabilirsiniz. Bu mesajı görmek istemiyorsanız iki seçenek ile buna çözüm bulabilirsiniz. Birincisi iCloud’un aylık ücretli planlarından birisini seçerek o seçtiğiniz planın boyutu kadar istediklerinizi yapabilirsiniz.
İkincisi de iCloud’unuzda doğru yedekleme yaparak boyutlarınızı genişletir ve bu uyarıyı almayabilirsiniz.
Ücretli seçenek üzerinden gidersek iCloud’un planları farklılık gösteriyor. Boyut ve fiyatlandırma farkı olarak ilk seçenek 50 GB’lık plandır. Bu planın aylık ücreti 6,49 TL olarak yansıtılmaktadır. İkinci plan ise 200 GB’lık alanın olduğu plandır. Bu planın aylık ücreti ise 19,99 olarak görülür. Üçüncü ve son plan ise tüm dosyalarınızı rahatça saklayabileceğiniz, daha çok profesyonellerin kullandığı plan olan 2 TB’lık plandır. Buna ise aylık 64,99 TL ödemeniz gerekmektedir.
Tabii iCloud’unuzu ücret ödemeden de doğru yedekleme yaparak tasarruf edebilirsiniz. iPhone’larınız ve iPad’leriniz otomatik olarak Apple’ın iCloud’una yedeklenir. Ancak Apple, iCloud depolama ile oldukça cimri davranmıştır. Apple, iCloud’da sadece 5GB’lık bir alanı kullanıcılarına ücretsiz olarak sunuyor. Aylık ücretten kaçınmak ancak iTunes yerine iCloud’a yedeklenmeye devam etmek istiyorsanız, sizin için birkaç püf noktamız var.
Çoğu kişi, iCloud Photo Library nedeniyle fotoğrafları otomatik olarak yedeklediği için cihaz depolama sınırına ulaşacaktır. Eski iPhone’lardan ve iPad’lerden gelen yedeklemeler de onları hiç silmezseniz büyük miktarda depolama alanı kullanabilir.
iPhone ya da iPad Cihazındaki Fotoğraflarınızı iCloud’dan Çıkarın!
iCloud alanınızın genel kullanımı çoğu kişi için fotoğraftır. Apple’ın iCloud Fotoğraf Kütüphanesi, etkinleştirirseniz iCloud’a çektiğiniz her fotoğrafı otomatik olarak yedekler. Canlı fotoğraflar çekerseniz, çok daha fazla alan kullanarak tüm canlı fotoğrafları yedekler. Ayrıca kaydettiğiniz videoları da bu alan yedekleyecektir.
Apple, fotoğraf deposunda size herhangi bir mola vermez. Her fotoğraf, iCloud’da sakladığınız her şey arasında paylaşılan 5 GB’lık alana yöneliktir. iCloud Photo Library uygun olabilir. Ancak iCloud alan kazanmanız için size sürekli uyarı vererek sizi ücretli plana geçmeniz için zorluyor olacaktır.
Bu kullanışlı çevrimiçi fotoğraf yedeklemelerinden vazgeçmek zorunda değilsiniz. Bunun yerine, iCloud Photo Library’yi boşaltın ve alternatif bir hizmet kullanın. Google Foto, sınırsız sayıda fotoğrafın tamamen ücretsiz olarak depolanmasını sağlar. Potansiyel olarak kullanabileceğiniz Flickr gibi başka fotoğraf depolama uygulamaları da var. Ancak Google Foto’yu ilk alternatif olarak tavsiye ediyoruz. Web’deki Google Foto’ya da erişebiliyorsunuz. Ayrıca Apple’ın çözümünden daha farklı olarak Google Foto’nun Android uygulaması da var.
Fotoğraflarınızı Google Foto ile yedeklemek için Google Foto uygulamasını yükleyin ve “Yedekle ve senkronize et” seçeneğini etkinleştirin. Uygulamanın “Yüksek kalite (ücretsiz sınırsız depolama alanı)” ile fotoğraflarınızı yüklemesine izin verin. Uygulamadaki Asistan ekranı size ilerlemeyi gösterir ve fotoğraflarınızı web’de görüntüleyebilirsiniz.
iCloud’da İhtiyacınız Olmayan Öğeleri Silme
iCloud ayarlarınıza erişmek için, Ayarlar uygulamasını açın ve “iCloud” a dokunun. “Yedekle” ye gidin ve mevcut aygıtınızda kullandığınızı doğrulamak için iCloud Yedekleme’nin “Açık” olduğunu kontrol edin.
Daha fazla ayrıntı görüntülemek için, iCloud ekranında “Saklama Alanını Yönet” e dokunun. Burada sahip olduğunuz alanın miktarını ve iCloud’da nelerin yer kapladığını görebilirsiniz. Burada ihtiyacınız olmayan uygulamaları veya yedeklenen belgeleri silebilirsiniz. İşte size önerdiğimiz birkaç genel şey.
iPhone ya da iPad Cihazınıda iCloud Fotoğraf Kitaplığınızı Devre Dışı Bırakma ve Silme
Tüm fotoğraflarınızı Google Foto’ya veya başka bir hizmete yüklediyseniz, iCloud Fotoğraf Kütüphanesini devre dışı bırakmak için Fotoğraflar altındaki “iCloud Fotoğrafları” alanına dokunabilirsiniz. Burada karşınıza iPhone’dan Sil” ve Fotoğrafları ve Videoları İndir” seçenekleri çıkmaktadır. İkisinden birisini seçtikten sonra iCloud Fotoğraflar’ı devre dışı bırakacak ve fotoğrafları Apple sunucularından sileceksiniz.
Eski Cihaz Yedeklemelerini Sil ve Uygulamaları Yedeklemeden Çıkar
iCloud’a yedeklediğiniz her cihaz burada listelenir. Aslında burada eski bir cihaz görebilirsiniz. Örneğin, yükseltme yaptığınız eski bir iPhone veya artık sahip olmadığınız bir iPad. Bunu yaparsanız, cihazın eski yedeğini silmek için cihaza dokunun ve “Yedeği Sil” e basın. Her cihaz için “En Son Yedekleme” tarihi size hangi cihazın hangi cihaz olduğu hakkında bir fikir verecektir.
Kullanmakta olduğunuz cihazın yedeğine dokunun; “Bu iPhone” veya “Bu iPad” olarak görünecektir. Ya da siz cihazınızı nasıl adlandırdıysanız o isimle karşınıza çıkacaktır. Daha fazla ayarı yönetebilirsiniz. Bu ekran, her uygulamanın verilerinin yedeğinizde ne kadar alan kullandığını gösterir. Bir uygulamayı buradan devre dışı bırakın; iPhone veya iPad’iniz verileri iCloud’da yedeklemeyecektir. Bu, yerden tasarruf etmenize yardımcı olabilir. Çünkü her uygulamanın gerçekten iCloud’a yedeklenmesi gerekmez. Örneğin, WhatsApp uygulamasının yedeğini devre dışı bırakıp 1,6 GB’lık depolama alanı kazanma şansımız var. Çoğu uygulama verilerini yine de çevrimiçi olarak senkronize eder, bu nedenle iCloud yedeklemesi tamamen gerekli değildir. Bireysel uygulamaya bağlıdır.
Belgeler ve Veriler Tarafından Kullanılan Boş Alan
iCloud hesabınızdaki “Belgeler ve Veriler” tarafından ne kadar alan kullanıldığını da buradan görebilirsiniz. Bazı uygulamalar ayarlarını, oluşturduğunuz belgeleri saklar ve oyunları aygıtlarınız arasında senkronize etmek için Apple’ın iCloud servisine kaydeder. Artık tek bir belgeye ihtiyacınız yoksa veya artık bir uygulama kullanmıyorsanız, bunları silerek biraz yer kazanabilirsiniz.
Burada uygulamaların bir listesini göreceksiniz. Listedeki “Diğer Belgeler” girişi, iCloud Drive’da sakladığınız kişisel belgeleri içerir. Buradaki uygulamalardan bazıları iPhone ve iPad uygulamaları değil Mac OS uygulamaları olabilir.
Yer kazanmak için listedeki bir uygulamaya ve “Düzenle” butonuna dokunun. Tüm verilerini iCloud deposundan silme ya da sadece bireysel belgeleri silme seçeneğiniz olacak.
Bir uygulama iCloud’da çok fazla alan kullanıyorsa ve senkronizasyon özelliklerini kaybetmek istemiyorsanız, bir alternatif düşünebilirsiniz. Belki de uygulama Dropbox gibi başka bir senkronizasyon çözümü sunar. Ya da belki de iCloud depolama alanınızı fazla tüketmeyen alternatif bir uygulamaya geçebilirsiniz.
iPhone ya da iPad Cihazınızda iCloud’u E-postayla Kullanmaktan Kaçının
E-postanız için iCloud kullanıyorsanız, iCloud saklama ekranının altında bir “Mail” girişi göreceksiniz. Ekler de dahil olmak üzere e-postalar iCloud hesabınızda yer kaplar ve 5GB’lık ücretsiz depolama alanını hesaba katar.
Bu depolama alanından bir kısmını kurtarmak için, cihazınızdaki Posta uygulamasını açabilir ve iCloud Mail hesabınızdan e-postaları silmeye başlayabilirsiniz. Depolama alanının çoğu büyük ekli mesajlar tarafından kullanılıyor olabilir. Bu nedenle bunları hedeflemek ve silmek isteyeceksiniz. Daha sonra çöp kutunuzu boşalttığınızdan emin olun.
Bu, yalnızca e-posta hesabınız olarak iCloud kullanıyorsanız geçerlidir. Bir @icloud.com e-posta adresiniz varsa, e-posta için iCloud’u kullanıyorsunuz. Gmail kullanıyorsanız, Outlook.com, Yahoo! Posta veya Apple’ın iCloud’u olmayan herhangi bir tür e-posta hesabı, e-postalarınız iCloud’da yer kaplamıyor.
Alanınız azsa ve iCloud’u e-posta için kullanıyorsanız, bunun yerine başka bir e-posta servisini değiştirmeyi ve kullanmayı düşünün. Örneğin, Google’ın Gmail’i, Gmail, Google Drive ve Google Foto’da sakladığınız daha büyük fotoğraflar arasında paylaşılan 15 GB’lık ücretsiz bir depolama alanı sunar. Çoğu e-posta servisi, Apple’ın iCloud’undan ücretsiz depolanan ile daha cömerttir.
Siz de iCloud planlarına para vermek istemiyorsanız, yukarıda bahsettiğimiz konuları deneyerek Apple’ın iCloud için ücretsiz olarak vermiş olduğu 5GB alan ile oldukça verimli yedeklemeler yapabilirsiniz. Ancak tabii bu tarz şeylerle uğraşması zor olur derseniz, 6,49 TL’lik bir aylık ücret ile 50 GB’lık saklama alanını öneririz.
Yorum Yap