iPhone XR nasıl bir cihaz?

iPhone XR

iPhone XR

Uygun fiyat etiketli iPhone XR , amiral gemisi iPhone XS modelleriyle kıyaslandığında nasıl bir telefon? Beklentileri karşılayabiliyor mu?

Apple’ın merakla beklenen 2018 iPhone modelleri nihayet ülkemizde satışa sunuldu. Satışa sunulan iPhone XS, iPhone XS Max ve iPhone XR modellerinden en dikkat çekici olanları şüphesiz amiral gemisi olarak konumlandırılmış olan XS ve XS Max modelleri. iPhone XR ise bize benzer tasarımı ve özellikleri daha uygun bir fiyata sunuyor.

Bu yazımızda piyasaya ilk çıktığı andan itibaren dünyada büyük ses getiren iPhone XR modelini tüm detaylarıyla ele alacağız. Bakalım ucuz sayılabilecek iPhone modelinin, XS serisinden farkları ve benzeştiği noktalar neler.

Apple geçtiğimiz yıl satışa sunduğu iPhone X ile oldukça radikal bir tasarım değişikliğine gitmiş ve home tuşuna veda etmişti. Kaldırılan home tuşuyla beraber boydan boya ekrana sahip bir tasarıma kavuşan telefon çentikli yapısıyla ilk başlarda oldukça dikkat çekmişti. Günümüzdeyse bu çentikli yapı, akıllı telefon tasarımlarının en önemli detaylarından biri haline geldi ve resmen ikonikleşti. Apple aynı tasarım dilini 2018 iPhone modellerinde de sürdürmeye devam ediyor.

Samsung Galaxy S10 serisi hakkında bilinenler ve söylentiler

Malum çoğu akıllı telefon markasının amiral gemisi modelleri, gerek artan kurların etkisiyle gerekse firmaların zamlarıyla, gittikçe artan fiyat etiketleriyle satışa sunulmakta.

Fiyatları 8 ila 14 bin tl arasında değişebilen bu modeller pek çok kullanıcının hayallerini süslüyor. Yalnız piyasada, çok fazla paralar harcamadanda gayet dolu özelliklere sahip, başarılı ve üst model telefonlarda bulmanız mümkün. İşte iPhone XR’da bu bahsi geçen telefonlardan biri. Üst düzey bir tasarıma sahip olan ve gelişmiş özelliklerle donatılmış olan iPhone XR pek çok ortalama kullanıcıyı tatmin edebilecek düzeyde bir telefon.

TASARIM
Öncelikle cihazın tasarımının iPhone X ve XS modelleriyle oldukça benzer bir yapıda olduğunu belirtelim. Tabi bazı ufak farklılıklar mevcut. iPhone XR modeli de iPhone X ve XS modelleri gibi boydan boya bir ekrana ve çentikli tasarıma sahip.

Çok dikkat çekmesede cihazın ekranının çevresindeki siyah çerçeve diğer bahsi geçen modellerden biraz daha kalın bir yapıda. Bunu ancak telefonları yan yana getirdiğinizde anlamanız mümkün. Cihazın arkasındaysa bizi diğer XS modellerinden farklı olarak yalnızca bir adet kamera karşılıyor.

ÖZELLİKLER VE DEPOLAMA SEÇENEKLERİ
iPhone XR 6.1 inç boyutunda bir ekranla geliyor. Bu ekranın çözünürlüğü 828 x 1792 piksel olarak belirtilmiş. iPhone XS ve XS Max modellerinde OLED ekranlar kullanılırken iPhone XR ‘da LCD ekrana yer verilmiş. Şu ana kadar bir akıllı telefonda kullanılmış olan en iyi LCD ekrana sahip olduğu belirtilen iPhone XR’ın aynı zamanda ekran camıda oldukça sert bir yapıda tasarlanmış. Bu da olası düşme ve çizilme durumlarına karşı maksimum koruma sağlayan bir faktör diyebiliriz.

Telefonun ölçüleri 150.9 x 75.7 x 8.3 mm ebatlarında. 192 gramlık bir ağırlığa sahip olan iPhone XR, 64, 128 ve 256 GB’ lık depolama seçenekleriyle tercih edilebiliyor. Bu depolama seçenekleri iPhone XS ve XS Max modellerinde 256 ile 512 GB’ lara kadar çıkabiliyor. Bulut teknolojisinin oldukça yaygın olarak kullanıldığı bu dönemlerde 64 GB’ lık bir dahili hafızanın bile pek çok kullanıcı için yeterli olabileceği düşünülebilir.

iPhone XR’da, iPhone XS modellerinde de kullanılan aynı A12 Bionic çip kullanılmış. Cihazın arkasında 12 megapiksellik bir adet kamera bulunuyor. Telefonun ön tarafında kullanılan True Depth kamera ise yine iPhone XS ve XS Max modellerinde kullanılan ön kamerayla birebir aynı yapıda ve yüz tanıma sistemine sahip.

iPhone XR’ ın diğer XS modellerinden en çok farklılaştığı nokta ise kuşkusuz cihazın 6 farklı renk seçeneğiyle sunuluyor olması. Siyah, beyaz, mavi, sarı, kırmızı ve mercan renkleriyle oldukça eğlenceli bir tasarıma bürünen yeni iPhone XR aynı zamanda kablosuz şarj desteğine de sahip olan bir telefon.

Cihaz suya dayanaklı bir yapıda üretilmiş ve IP67 sertifikasına sahip. Bu da havuz ve benzeri ıslak alanlarda bile sorunsuz bir kullanım imkanı sunuyor.

Sonuç olarak iPhone XR dikkat çekici renkleriyle, güzel tasarımıyla ve gelişmiş özellikleriyle bir çok kullanıcıyı memnun edecek bir cihaz. Ürünün ülkemizdeki başlangıç fiyatı 7399 tl olarak belirlenmiş. Üst model olan iPhone XS’ in başlangıç satış fiyatı ise 9899 tl. İki ürünün arasında yaklaşık 2500 tl lik bir fiyat farkı bulunuyor. Hangisini tercih edeceğiniz size kalmış.

iPhone XR’ın kutu içeriğinde ise bir adet lightning konnektörlü EarPods, lightning USB kablosu ve 5W gücünde bir güç adaptörü bulunuyor.

Yazı: Can Genca

Exit mobile version