iPhone’a Virüs Bulaşır mı?

iPhone'a virüs bulaşır mı diye merak mı ediyorsunuz? Bu soruyu olası ihtimaller üzerinde durarak tüm detaylarıyla cevapladık.

iPhone'a Virüs Bulaşır mı?

iPhone’unuz ilk aldığınız zamanki performansından ödün vermeye mi başladı? Cihazınızın durduk yere yavaşlaması gibi durumlar, iPhone’unuza virüs bulaşmasından şüphelenmenize neden olabilir. iOS’in kapalı bir işletim sistemi olması, zararlı yazılım bulaşma olasılığını düşürse de emin olmak adına iPhone’a virüs bulaşır mı sorusuna yanıt arayabilirsiniz.

Bu yazıda iPhone’lara kötü amaçlı uygulama, casus yazılım, reklam yazılımı, truva atı veya başka türde bir kötü amaçlı yazılım bulaşma ihtimalinin ne kadar söz konusu olduğu ile ilgili soru işaretlerinizi gidereceğiz.

iPhone’a Virüs Bulaşır mı?

Evet, iPhone’lara da virüs bulaşması mümkündür. Bir iPhone’a zararlı yazılım bulaşmasının en önemli nedenlerinden biri, App Store dışından yüklenen kötü amaçlı uygulamalardır.

Apple, her ne kadar bazı bölgelerde üçüncü taraf uygulama mağazalarına izin vermeye başlayacak olsa da şimdilik böyle bir şey mümkün değil ve bu nedenle kullanıcılar da kısıtlamaları aşmak için tavsiye edilmeyen bir yöntem olan jailbreak uygulamaya yöneliyor.

Jailbreak işlemi uygulanan bir iPhone’da kötü amaçlı yazılım yükleme ihtimaliniz oldukça yüksektir. Öte yandan eğer iPhone üzerinde hiçbir önerilmeyen işlem gerçekleştirmediyseniz ve App Store’u kullanıyorsanız kötü amaçlı bir uygulama indirmeniz pek olası değildir.

Güvenilir olmayan web sitelerini ziyaret etmek de iPhone’unuzu tehlikeye atabilir. Bu web siteleri, telefonunuzda yüklü olan web tarayıcısındaki ya da işletim sistemindeki olası güvenlik açıklarından yararlanarak cihazınıza kötü amaçlı yazılımlar yüklemek üzere kullanılabilir.

Bilgisayar korsanları size çeşitli uygulamalar aracılığı ile kötü amaçlı yazılımlar gönderebilir. Çoğu zaman bunlara o bağlantıya tıklamanız için teşvik edici söylemler eşlik eder. Bunları yüklerseniz cihazınıza kötü amaçlı yazılımlar yüklenmesi, kişisel bilgilerin ele geçirilmesi gibi olumsuz sonuçlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

iPhone’da Virüs Olduğunun Belirtileri Neler?

iPhone’unuzda bir kötü amaçlı yazılım varsa cihazınız yavaş çalışmaya başlayabilir. Bazen uygulamalar beklenmedik şekilde yanıt vermeyebilir. Bunun yanı sıra şu belirtilere de dikkat etmekte fayda vardır:

Bu belirtileri görüyorsanız iPhone virüs temizleme yöntemlerine başvurmanız önerilir.

Exit mobile version