iPhone Kullanıcıları Dikkat! Telefonunuz Dinleniyor Olabilir!

Son dönemde güvenlik sorunu kullanıcıları oldukça mağdur ederken, iPhone kullananların dikkat etmesi gereken bir sorun daha var. Dinleniyor olabilirsiniz…

Bu haber iPhone kullanıcılarını çok yakından ilgilendiriyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte güvenlik açıkları da bir o kadar artmakta… Özellikle son dönemde e-ticaret sitelerinin hacklenerek kullanıcılarının bilgilerinin çalınması büyük bir güvenlik problemini de beraberinde getirdi. İnsanlar artık en çok tercih edilen e-ticaret sitelerinden bile alışveriş yaparken iki kere düşünüyor.

Hatta kullanıcılar, artık kendi çözümlerini de sanal kartlar oluşturarak belirledikleri limit doğrultusunda gerçekleştiriyorlar. Bu sayede manuel olarak da güvenliklerini sağlamış oluyorlar.

Ancak şimdi çok farklı bir güvenlik sorunu ortaya çıktı. Özellikle iPhone cihazlarında dikkat çeken bu güvenlik açığı Apple kullanıcılarının dikkat etmesi gereken nokta olarak ön plana çıkıyor.

Akıllı telefon sektöründeki değişim tüm hızıyla sürüyor. Tabii bu değişimde adeta her geçen gün yeni bir sürümü çıkan mobil işletim sistemlerinin payı büyük. Bu sayede kullanıcılar, yeni özellikleri deneyimleme imkanına sahip oluyor.

Ancak bazı durumlarda kullanıma sunulan bir özellik, amacının dışına çıkarak kullanıcı gizliliğini ihlal edebiliyor. Kısa süre önce bunun yeni bir örneği ortaya çıktı. Apple işletim sistemlerinin bünyesinde bulunan yerleşik bir özellik, iPhone modellerini dinlemeye açık hale getirdi.

iPhone Cihazındaki Canlı Dinleme Özelliği Amacının Dışına Çıkabilir

iOS ve iPadOS gibi sistemlerde çoğu Apple kullanıcısının farkında bile olmadığı Canlı Dinleme adında bir özellik mevcut. Bu özelliğin amacı ise, dinleme güçlüğü çeken kişilerin AirPods, AirPods Pro, AirPods Max, Powerbeats Pro veya Beats Fit Pro kulaklıkları aracılığıyla bağlı bulunan iPhone, iPad veya iPod touch modellerinin yakınında yapılan konuşmaları dinleyebilmesi.

Yani söz konusu işlev, insanların gürültülü bir ortamda konuşmaları duyması ve işitme güçlüğü çeken kişilere yardımcı olması için tasarlanmıştı. Halihazırda bu özellikten haberdar olan güvenlik araştırmacıları ve Apple kullanıcıları, daha önce de bunun ilerleyen dönemlerde amacından sapabileceğini defalarca dile getirmişti.

Ancak kısa süre önce TikTok platformunda paylaşılan bir video sonrası Canlı Dinleme özelliği yeniden tartışılmaya başlandı. Örneğin bir odada bulunan iPhone 13, bağlı bulunması halinde diğer odada bulunan AirPods’a yapılan konuşmaları anbean ileten bir mikrofon görevi üstlenebiliyor. Burada sadece özelliğin aktif olması ve kulaklığın bağlı olması yeterli.

Son olarak Apple’dan konu ile ilgili herhangi bir hamle gelecek mi şu an için bilinmiyor. Ancak iddialar, şirketin işlev üzerinde bazı değişikliklere gidebileceği yönünde.

iPhone Canlı Dinleme Özelliği Nasıl Kullanılıyor?

iPhone’un mikrofonundan Made For iPhone (MFi) işitme cihazlarınıza veya AirPods’unuza ses yayımlayabilirsiniz. Bu seçenek bazı durumlarda (örneğin gürültülü bir ortamda görüşme yaparken) daha iyi duymanıza yardımcı olabilir.

Canlı Dinleme işitme sorunu yaşayan kişiler tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır ve cihazınızla eşleştirilmiş bir çift AirPods veya Powerbeats Pro kablosuz kulaklıklarınız varsa ayarlayabilirsiniz.

Modu öncelikle iPhone, iPad veya iPod Touch’ınızın Kontrol Merkezi’ne eklemeniz gerekiyor. Bunu yapmak için:

Denetim Merkezi’ne Canlı Dinleme Ekleme

Canlı Dinleme’yi kullanmak için Denetim Merkezi’ne eklemeniz gerekir:

Cihazınızı duymak istediğiniz kişinin önüne yerleştirin. Yeterince iyi duyamıyorsanız cihazınızdaki ses seviyesini ayarladığınızdan emin olun.
İçerik dinlerken kulaklık ses düzeylerinizi gerçek zamanlı olarak da görebilirsiniz. Ayrıntılı desibel düzeyindeki bilgileri görmek için hızlı bir şekilde göz attırabilirsiniz.

Canlı Dinleme Nasıl Çalışır?

Öncelikle işitme zorluğuna yardımcı olmak için tasarlanan Canlı Dinleme, iPhone, iPad veya iPod Touch’ınızın mikrofon gibi davranmasını sağlar.
Apple, Live Listen’ın örnek olarak gürültülü bir alanda konuşmaları duymanıza yardımcı olabileceğini açıklıyor. AirPods’unuz kulaklarınızda ve iPhone’unuz duymaya çalıştığınız kişinin yakınındayken, en yakın sesi AirPods’unuza iletiyor.

Oldukça ilginç olan ise, bu teknolojinin diğer insanlar tarafından konuşmalarınızı dinlemek için de kullanılabiliyor olabileceği. Yapmanız gereken tek şey, size yeterince yakın bir iPhone yerleşmek, Canlı Dinleme’yi etkinleştirmek ve söylenenleri gizlice dinlemek. Başka bir odada olsanız bile işe yaradığı söyleniyor.

Canlı Dinleme Yalnızca AirPod’larla mı Çalışır?

Apple, orijinal olarak Made-For-iPhone (MFi) sertifikalı işitme cihazları çalışacak şekilde canlı dinleme tasarladı. Yani tüm bu cihazlarla çalışıyor. Şimdi AirPod’larla da çalışıyor.

Şu anda canlı dinleme, Apple markalı setler dahil diğer kulaklıklarla resmi olarak çalışmamaktadır. Ancak, bazı okuyucular bu özelliğin Jabra ve Beats dahil üçüncü taraf kulaklıklarla gerçekten çalıştığını bildirdi.

Exit mobile version