iPhone 14 Sahiplerine USB-C Müjdesi!

Apple, yeni ürünü iPhone 14 serisinde inadından vazgeçerek USB-C kullanmaya karar verdi.

Apple, son çıkardığı mobil telefon serisi iPhone 13’te USB-C portuna ne yazık ki yer vermemişti. Şirket, aldığı karara göre yeni çıkacak İphone 14 serisinde USB-C portunu kullanacak.

Apple geçtiğimiz Eylül ayında son mobil cihazı İphone 13’u piyasaya sürdü. Pek çok yeni özelliği bulunduran bu seri de kullanıcıların çok beklediği USB-C port ne yazık ki eklenmemişti.

Apple 2012 yılından beri akıllı telefonlarında, USB 2.0 protokolü üzerinden çalışan ve 480 Mbps’ye kadar veri aktarım hızlarını destekleyen Lightning portu kullanıyor.

İphone 14 Kullanıcılarını Sevindirecek Gelişme

Birçok mobil telefon ve bilgisayarlar şarj ve veri aktarımı için USB-C portuna çoktan geçiş yaptı. Hatta Aplle, iPad ve MacBook gibi ürünlerinde de USB-C portunu kullanmaya başladı. Gelgelelim ki İphone modellerinde Lightning girişi kullanmaya devam etmişti.  Böylelikle Apple yönetimi yeni seri telefonlarında kullanıcılarını sevindirecek gelişmeyi duyurdu.

Son çıkan haberlere göre Apple yeni çıkaracağı İphone 14’te USB-C portuna yer verecek. Apple’ın telefonlarında kullandığı Lightning teknolojisi USB’lere göre oldukça yavaş kalıyordu. Ancak bu özellik ne yazık ki standart modellerde yer almayacak. Pro modeller ise USB-C portuna sahip olacak. Bunun nedeni ise ProRes videoların boyutu.

Aktarım Zamanı Düşecek

720 GB‘lık 4K bir videonun USB 2.0 aktarım hızına sahip Lightning portu ile aktarılması yaklaşık 3 saat 45 dakika sürecektir. Aynı dosya, USB-C girişine sahip 2021 model iPad Pro‘dan alınsaydı, aktarım yalnızca 3 dakikada tamamlanacaktı.

Şirketin yeni telefonda USB-C portuna geçmesinin bir sebebi de Avrupa Birliği’nden gelen baskıların olduğu söyleniyor. Aslında Apple Lightning portunu kullanmaya devam etmek istiyor ancak ABD Başkanı Joe Biden’ın da bu konuda baskı yaptığı ve şirketin de bu yeniliği getirmek durumda kaldığı söyleniyor. Bu durumda USB-C portunun İphone 14’ün standart modeline de gelmesi muhtemel.

Ortak Şarj Kablosu

Apple’in istemeden de olsa bu özelliğe geçecek olması kullanıcıları sevindireceğe benziyor. Bu durumun yaşanması halinde artık telefonlarda tek tip şarj aleti olacak. Böylece sarj kablosu problemi ortadan kalkarken doğaya da verilen zarar da azaalacak.

2022 iPhone serisinin 6.1 inç iPhone 14, 6.1 inç iPhone 14 Pro, 6.7 inç iPhone 14 Max ve 6.7 inç iPhone 14 Pro Max modellerini içereceği belirtiliyor.

Exit mobile version