iPhone 11 vs iPhone X

Apple'ın tasarımında değişikliğe gittiği ilk telefon olan iPhone X ile bu cihazdan sonra gelen iPhone 11 karşılaştırıldı. İşte ortaya çıkan sonuçlar...

Güncel Apple iPhone tasarımının öncüsü olan eski amiral gemisi iPhone X ile ondan sonra satışa çıkan iPhone 11 modelleri hız ve kamera karşılaştırması için bir araya geldiler. Birbirine oldukça yakın gözüken bu iki cihaz arasında performans, hız ve kamera kalitesi açısından ne gibi farklılıklar var? Tüm özellikleri ve detaylı inceleme ile bu iki telefonun karşılaştırılması yapıldı. Youtube’da birçok cihazın incelemesini ve cihazların karşılaştırmasını yapan sayfa olan Ramesh Bakotra; kanalında bu kez de iPhone X ve iPhone 11 karşılaştırmasıyla karşımıza çıktı.

İşte Ramesh Bakotra’nın paylaşımı ile iki telefonun karşılaştırmasını içeren o video…

iPhone X ve İphone 11 Akıllı Telefonlarının Özellikleri

Öncelikle iPhone X’in özellikleri ile başlayalım. 2017 yılında tanıtılan Apple iPhone X modeli, özellikleri ile dönemin en dikkat çeken modelleri arasında yer almayı başardı. Cihaz, performans konusunda birçok rakibini geride bıraktı. Performans konusunda beklentileri fazlasıyla karşılayan cihaz, kamera konusunda da oldukça iddialı.

Gücünü Apple‘ın ürettiği 10 nm+ fabrikasyon sürecinden geçen A11 Bionic işlemciden alan iPhone X, performans konusunda döneminin rakiplerini geride bırakmayı başardı. 2 adet Monsoon ve 4 adet Mistral çekirdeğe sahip olan işlemci, kullanım deneyimi konusunda beklentileri fazlasıyla karşılıyor. iPhone X, alüminyum gövdesi ve IP67 sertifikası sayesinde oldukça dayanıklı. 1 metre suda ortalama 30 dakika kullanım imkanı sunan cihaz, Apple tarafından geliştirilen çizilmez cam teknolojine sahip.

Ekran tarafında ise 5.8 inç Super Retina OLED panele sahip olan iPhone X, 1125 x 2436 piksel çözünürlük sunuyor. 625 nit parlaklık bulunan ekranda True-Tone renk teknolojisi bulunuyor. Kamera performansı konusunda da rakipleri kadar iyi sonuçlar elde eden cihaz, iki arka kameraya sahip. Ana kamera olarak OIS destekli 12 Megapiksel f/1.8 28mm geniş açı ve 12 Megapiksel f/2.4 52mm telefoto kamera bulunuyor. 7 Megapiksel f/2.2 HDR destekli 32mm ön kameraya sahip olan model, öz çekim konusunda da gayet başarılı.

Performans Olarak İyi Sonuçlar Aldı

AnTuTu v7 skoru 233.100 ve GeekBench v4.4 skoru 10.215 olan Apple iPhone X, kullanım deneyiminde olduğu gibi kağıt üzerinde de iyi sonuçlar ile karşımıza çıkıyor. Cihaz ayrıca GFXBench testinde de 28 FPS değerine ulaşıyor. iPhone X, 15W hızlı şarj teknolojisini destekleyen 2.716 mAh bataryaya sahip. Şirket, 15W hızlı şarj teknolojisi ile iPhone X modelinin 30 dakikada yüzde 50 doluluğa erişebildiğini belirtiyor. Ayrıca cihazda Qi kablosuz şarj teknolojisi mevcut.

Apple iPhone X modelinde çift bant Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac ve Bluetooth 5.0 kablosuz iletişim teknolojileri yer alıyor. Cihaz NFC, Face ID ve GPS gibi teknolojilere de sahip. Cihaz, 1.09 W/kg SAR değeriyle ortalamanın biraz üstünde bir sonuç ile karşımıza çıkıyor. Her ne kadar ülkemizde kullanıma açılmasa da iPhone X modelinde Apple Pay ile ödeme özelliği mevcut.

Şimdi iPhone 11’in özelliklerine bir göz atalım... Apple’ın en iyi seçeneklerinden biri olan iPhone 11, altı renk seçeneği bulunuyor. iPhone 11, dünyanın en popüler akıllı telefonunu müşterilerin her gün gördüğü ve kullandığı alanlara dokunan anlamlı inovasyonlarla daha da geliştirdi.

iPhone 11, bir akıllı telefonda görülebilecek yüksek video kalitesi ve fotoğraflar için Gece Modu ile kullanıcı dostu kamera deneyimi sunan güçlü bir çift kamera sistemi kullanıyor. iPhone 11, en yoğun güç gerektiren görevleri yerine getirmek için A13 Bionic çipten güç alırken tek şarjla tam günü geçiriyor ve geliştirilmiş suya dayanıklılık özelliğiyle elementlere karşı dayanmak üzere tasarlandı.

6.1 inç Liquid Retina Ekran

6.1 inç Liquid Retina ekranın tam ekran tasarımı her şeyin olağanüstü görünmesini sağlıyor. Tek parça camdan şekil verilen arka tasarımıyla iPhone 11 bulunan en dayanıklı cama sahip. 2 metreye ve 30 dakikaya kadar suya dayanıklılık özelliğiyle IP68 derecesine sahip. Ayrıca kahve ve gazlı içecek gibi sık kullanılan sıvıların kaza sonucu damlamasına karşı korunuyor. İPhone 11 mor, yeşil, sarı, siyah, beyaz ve kırmızı renk seçeneğiyle geliyor.

6.1 inç ekran Liquid Retina ekranı doğal görüntüleme deneyimi için geniş renk desteğine sahip. Ayrıca True Tone özelliği var. A13 Bionic, bir akıllı telefonda bulunan en hızlı çip. İPhone 11’in gerçekleştirdiği her görev için benzersiz performans veriyor. A12’ye göre yüzde 20 daha hızlı CPU ve GPU’ya sahip. Bu yeni çip A13 Bionic, gerçek zamanlı fotoğraf ve video analizleri için daha hızlı Neural Engine ve CPU’nun saniyede 1 trilyondan fazla işlem sunmasını sağlayan yeni Yapay Öğrenme Hızlandırıcıları ile yapay öğrenme için tasarlanmıştır. A13 Bionic ve iOS 13 birlikte bir akıllı telefondaki en iyi yapay öğrenme platformunu oluşturuyor. Verimlilik için tasarlanan A13 Bionic tam gün süren harika bir pil ömrü de veriyor.

Yepyeni Çift Kamera Sistemi

iPhone 11’de, entegre edilen Ultra Geniş ve Geniş kameralarla çift kamera sistemi yer alıyor. Olağanüstü kamera deneyimi için akıllı telefonda görünen yüksek kalitede video çekimi deneyimi mevcut. Ayrıca gelişmiş fotoğraf çekimi özellikleri yer alıyor. İPhone 11, ayrıntıya dikkat çeken geniş dinamik aralık ve sinematik video stabilizasyonuyla 4K videoyu destekleyen; hem Ultra Geniş hem Geniş kameralarla olağanüstü net videolar çeker. Geniş odak düzlemi sayesinde kullanıcılar Ultra Geniş kamera ile detaylı aksiyon videoları çeker.

Çift kamera sistemi, kullanıcıların her kamera arasında kolaylıkla yakınlaştırmasına olanak tanır. İşitsel Zoom, daha dinamik ses için sesi video çerçevesine uygun hale getirir.

Kamera Özellikleri

iPhone 11 ile, dört kat fazla sahneyi kaydeden ve manzara ve mimari fotoğraflar çekmek; yakın çekimler için ideal olan, yepyeni Ultra Geniş kamera fotoğraf deneyimini kökten değiştiriyor. Yüzde 100 Odak Piksellerine sahip yeni Geniş sensör Gece modunu mümkün kılıyor. Az ışıklı kapalı ve açık ortamlardaki çekimler için büyük geliştirmeler ile geliyor. Sonuçta doğal renklere ve azalan gürültüye sahip daha parlak görüntüler ortaya çıkıyor. Her iki kamera birlikte çalışarak daha fazlası için Portre modunda fotoğrafları mümkün kılıyor.

Yeni nesil Smart HDR, süjede ve arka planda muhteşem vurgulama veriyor. Ayrıca gölge ayrıntılarıyla doğal görünen fotoğraflar çekmek için gelişen yapay öğrenmeden fayda sağlıyor. Deep Fusion, A13 Bionic çipteki Neural Engine tarafından etkinleştirilen yeni bir görüntü işleme sistemi. Deep Fusion, fotoğrafları piksel piksel işleme; fotoğrafın her yerinde dokuyu, ayrıntıları ve gürültüyü optimize etmek için gelişen yapay öğrenmeden yarar sağlıyor.

Apple’ın donanım ve yazılımları arasındaki sıkı entegrasyon; yeniden tasarlanan bir kamera arayüzüyle kullanıcıların karenin dışındaki alanı görmesini sağlıyor. Ayrıca çift kamera sistemi ve tam ekranla çalışan daha etkileyici bir deneyim veriyor. Kullanıcılar, ilk defa, QuickTake ile Fotoğraf modundan çıkmadan kolaylıkla video kaydediyor. Bunun için kaydı başlatmak üzere deklanşör düğmesine basmaları yeterli.

Ek Özellikler

Apple tarafından tasarlanan yeni U1 çip, Ultra Geniş Bant teknolojisini kullanıyor. Bu, uzamsal farkındalık için bir akıllı telefonda bir ilk.

Bir akıllı telefondaki en güvenli yüz doğrulama teknolojisi olan Face ID; farklı mesafeler için gelişen performans ve daha fazla açı desteği sağlıyor. Bununla birlikte yüzde 30’a kadar daha hızlı ve kullanımı daha kolay hale geliyor. Ayrıca Uzamsal Ses, etkileyici bir surround sesi deneyimi veriyor. Bununla birlikte Dolby Atmos iPhone 11’e güçlü, hareketli ses veriyor. Ayrıca Gigabit sınıfı LTE ve Wi-Fi 6 yüksek indirme hızları sağlıyor. Ayrıca eSIM özellikli Çift SIM yer alıyor.

Artık video düzenlemede kullanılabilen güçlü araçlar sayesinde; gelişen kamera ve fotoğraf özellikleriyle fotoğraf düzenleme işlemi daha kapsamlı ve kullanımı kolay. Ayrıca Süje üzerindeki ışık yoğunluğunu ayarlamak için Portre Işığı ayarları doğrudan Kamera uygulamasında yapılabiliyor. Hatta yeni High-Key Mono Işığı efekti muhteşem, dramatik görünen Portre modu fotoğraflar oluşturuyor.

 

Exit mobile version