iPad kendi işletim sistemine sahip oldu

iOS 13 için WWDC 2019 kapsamında çok sayıda yeni özellik tanıtan Apple, tabletlerine ise bambaşka bir yaklaşımla geldi. Kendi işletim sistemine sahip olan iPad modelleri, artık iPadOS çalıştıracak.

Masaüstü bilgisayar kullanımına benzetmeye çalışılan iPadOS’un ilk dikkat çeken özelliği, aynı uygulamanın birden fazla kopyasını çalıştırabilecek ve bunları sekmeli bir şekilde görüntüleyebilecek olması. Bu sekmeler, istenildiği gibi hareket ettirilerek istenilen yerde pencere olarak bırakılabiliyor, daha sonra ekran kenarlarına sabitlenebiliyor.

ipad

Ana ekranda da tasarım değişikliği gören iPad’ler, daha yoğun simge düzenlemesi ve ana ekranda widget desteği sunuyor. Pencil desteğinde de güncelleme yapılan cihazlar artık 20 ms yerine 9 ms gecikmeye sahip.

Laptop ile iPad arasındaki çizgi hiç olmadığı kadar ince

Tanıtım sırasında Apple tarafından yapılan açıklamayla masaüstü seviyesi web gezinti deneyimini iPad’e getirecekleri belirtildi. Bunu yapmak için arttırılacak web uygulamaları desteği, yeni klavye kısayolları ve Safari için indirme yöneticisi gibileri gerçekleşecek. Kullanıcıların en çok istediği özelliklerden biri olan harici depolama desteği ise iPadOS ile sonunda geldi. Cihazlara takılacak herhangi bir flash bellek, anında Dosyalar uygulamasında görünecek.

iPadOS önizleme sürümünü Apple geliştirici portalından bugünden itibaren geliştiriciler indirebilir. Halka açık beta sürümü bu ayın sonlarında başlayacak ve tam dağıtım ise sonbaharda gerçekleşecek. iPadOS yazılımına sahip olacak modeller sırayla: iPad Air 2 ve sonrası, iPad 5. Nesil ve sonrası, iPad mini 4 ve sonrası, tüm iPad Pro serisi.


Kaynak: Apple

Exit mobile version