Internet Archive, Flash oyunları ve animasyonları koruyacak

Wayback Machine olarak da bilinen kar amacı gütmeyen dijital kütüphane olan Internet Archive, Adobe’nin 2020 sonunda feshedilmiş web yazılımı için planladığı sonunun öncesinde artık Flash animasyonlarını ve oyunlarını koruyacağını duyurdu. Arşiv, içeriği öykünecek şekilde Eskiden olduğu gibi oynatacak ve artık onları çalıştıramayan tarayıcılar için erken internet kültürünün kritik öğelerini koruyacak.

İnternet Arşivi, “Peanut Butter Jelly Time” ve “Tüm üssünüz bize ait” gibi klasikler de dahil olmak üzere kaydedilen 1.000’den fazla oyuna ve animasyona zaten göz atabileceğinizi söylüyor. Sistem, emülasyonun kendi sistemine dahil edilen Ruffle adlı geliştirme aşamasında bir Flash emülatörü tarafından mümkün olduğunu söylüyor. Ruffle’ın geliştiricileri, şu anda 2013’ten sonra yapılan Flash projelerinin çoğuyla uyumlu olmadığını söyledi. Fakat yine de birçok insanın ergenliğini ve genç yetişkinliğini tanımlayan kültüre herhangi bir miktarda erişime sahip olmak, koruma açısından bir kazanç.

Flash, ilk web’de yaratıcılık için kritik öneme sahipti. Sıkıcı metin ve resim sayfalarını hareketin mutlak dünyalarına dönüştürdü. Ancak The Internet Archive’ın belirttiği gibi, Flash gerçekten önemliydi çünkü kullanımı nispeten kolaydı:

“Yazılım, yeni başlayanların veya acemilerin, bağımsız işletim sistemleri ve programlama dilleri hakkında derin bilgi gerektirmeden web tarayıcılarında güzelce çalışan şaşırtıcı derecede karmaşık ve esnek grafik ve ses gösterileri yapmasına olanak tanıdı.”

Flash, Adobe’nin desteği sona erdirdiğini duyurduğu 2017’den bu yana sona erme tarihini geçmişti. Fakat Apple’ın 2010’da iOS’ta Flash’a izin vermeyeceğini duyurmasıyla başlayan yazı daha da uzun süre duvarda kaldı. Sonraki yıllarda, Adobe, mobil cihazlarda Flash desteğini sonlandırmaya karar verdi. Kısa bir süre sonra Chrome, Edge ve Safari, mümkün olduğunda varsayılan olarak HTML5’i seçti ve eski bekleme modunu çürümeye bıraktı.

Bu yeni öykünme aracıyla, Internet Archive nesli tükenmekte olan birçok Flash kreasyonu için bir gemi görevi görecek şekilde donatılmalı. Üstelik yalnız da değiller. Oyun yayıncısı Kongregate, öngörülebilir gelecekte Flash oyunları sitesinde barındırmaya devam etmeyi planlıyor.

Exit mobile version