Intel İle İtalya Arasında İşbirliği

İtalya ile Intel arasında 9 milyar dolarlık çip fabrikası üzerinde görüşmeler yapıldığı öğrenildi.

İtalya ile Intel arasında 8 milyar euroluk çip fabrikası üzerinde görüşmeler yaptığı öğrenildi.

Intel ve İtalya, çip tesisi için 8 milyar euro değerinde yatırımlar konusunda görüşmeleri yoğunlaştırıyor.

Bu anlaşma ile İtalya, Intel’den bu yatırımın yüzde 10’unu çekebilmeyi hedefliyor.  Böylece Intel’in Avrupa’da  harcamak istediği 80 milyar Euro’nun yaklaşık %10’unu İtalya güvence altına alacak.

Intel Görüşmeleri Kabul Etti

Kaynaklar daha önce yatırım büyüklüğünün 4 milyar ila 8 milyar euro aralığında olduğunu söylemişti.

Reuters’in bildirdiğine göre, Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya, ‘megafab’ tesisini karaya çıkarmada başı çekiyor. Ancak Fransa çalışmaya devam ediyor.

Intel, “birden fazla AB ülkesindeki hükümet liderleriyle yapıcı yatırım görüşmeleri yaptığını” söyledi. Ancak özellikle İtalyan yetkililerle yapılan görüşmeler hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Resmi Açıklama Geldi

Şirketten yaptığı açıklamada, “AB’nin 2030 yarı iletken hedeflerini desteklemek için birçok olasılık bizi cesaretlendiriyor. Mevcut müzakereler hala devam ediyor.  Ancak gizli olsa da, mümkün olan en kısa sürede bir duyuru yapmayı planlıyoruz.” dedi.

Yonga üreticileri, tüketici elektroniğine yönelik artan talebin ardından üretimi artırmaya çalışıyor.

Bu arada, birçok işin hala otomobil üretimi gibi endüstrilere bağlı olduğu AB ülkeleri, son tedarik zinciri sorunlarından sonra Çin ve ABD’den gelen yarı iletken tedariklerine olan bağımlılıklarını azaltmaya istekli.

Önerilen İtalyan fabrikası, tam talaşları dokumak için yenilikçi teknolojileri kullanan gelişmiş bir paketleme tesisi olacaktır.

Kaynaklar, Intel ve Başbakan Mario Draghi’nin İtalyan hükümeti, inşaatın başlamasından itibaren 10 yıl içinde toplam 9 milyar dolarlık bir yatırımı görüştüklerini söyledi.

Müzakerelerin karmaşık olduğunu ve Roma’nın Intel’in, özellikle işler ve enerji maliyetleri konusunda bir elverişli koşullar paketini resmileştirmeden önce İtalya için planlarını netleştirmesini istediğini de eklediler.

Kaynaklara göre, Roma ve Intel bir anlaşmaya varırlarsa, fabrika için yer seçimine devam edecekler.

Ancak CEO Pat Gelsinger bu ayın başlarında ABD ve Avrupa’daki yeni çip fabrikalarının yerlerini gelecek yılın başlarında açıklamayı umduğunu söyledi.

Nisan ayında İtalyan hükümeti, yerel bir yarı iletken ekipman üreticisindeki kontrol hissesinin Çinli Shenzhen Invenland Holdings Co Ltd’ye planlı satışını engellemek için devralma karşıtı yasayı kullandı.

Exit mobile version