Yoğurdun Tarihçesi: İlk Yoğurt Nasıl Yapıldı?

İlk yoğurt nasıl yapıldı? Yoğurt yoğurttan yapılıyorsa şeklinde başlayarak ortaya çıkan bu soruyu en basit şekilde yanıtladık.

İlk Yoğurt Nasıl Yapıldı?

İlk yoğurt nasıl yapıldı sorusu aslında yoğurt yoğurttan yapılıyorsa ilk yoğurt nasıl elde edildi sorusundan geliyor.

Yoğurt mayalanan süttür. Mayalama sütün yapısını değiştirir. Süt daha katı hâle gelir. Bugün yoğurt yapmak için nelere ihtiyaç olduğu biliniyor. Bunun için yeterli malzeme de var. Peki, ilk başta yoğurt nasıl yapıldı?

Bu soruların cevabını yoğurdun kısa tarihini inceleyerek öğreneceğiz.

İlk Yoğurt Nasıl Yapıldı?

Yoğurt çok eski bir besindir. İlk yoğurda dair bulgular, binlerce yıl öncesine kadar uzanıyor. Yoğurdun ortaya çıkışı esasen bir buluş değil kazadır. O dönem yaşayan insanlar sıvıları hayvanların iç organlarından elde edilen torbalarda saklardı.

Bir yoğurt elde etmek için gerekli olan sıcaklık gibi koşullar karşılanıyordu. Bir teoriye göre binlerce yıl önce süt saklamak isteyen insanlar tesadüfen sütün yoğurda dönüştüğünü gözlemledi. Hayvanın iç organlarında bulunan bakteriler, sütün kesilmesine ve ekşimesine neden oldu.

O dönem bunu keşfeden insanlar, bu yöntemin sütün ömrünü uzatmak için iyi bir yöntem olduğunu düşündü. Bu süt tüketildiğinde tadı çok beğenildi. Bunun sonucunda da aynı yöntem izlenerek yoğurt yapılmaya devam edildi.

Yoğurt beğenildikçe sadece kültürel bir yiyecek olmaktan çıkıp dünyaya yayıldı. O günden bugüne kadar da tüketilmeye devam edildi.

Bir dönem o kadar popüler oldu ki bu popülarite manşetlere bile yansıdı. Herkesin mutlaka bu yiyeceği tatması gerekiyordu. Yoğurttaki bakterilerin hastalıklara karşı da etkili bir çözüm olduğu düşünülüyordu. Sindirim sorunlarına karşı çözüm olarak kullanıldığı da görüldü. Bu şekilde yayılmaya devam etse muhtemelen eczanelerden dahi yoğurt almak mümkün olacaktı.

Öyle ki bir rivayete göre Fransız Kralı I. François, gizemli bir bağırsak rahatsızlığına yakalanır. I. François, kendisine yoğurt yediren bir doktor tarafından tedavi edilir.

Yoğurt, kalsiyum açısından çok zengin bir besin kaynağı olarak görülüyor. Birçok ülkede ebeveynler çocuklarına yoğurdu sevdirmek için farklı farklı tarifler deniyor. Başlangıçta sütün daha uzun ömürlü olması için başvurulan bu yöntem artık çok yaygın bir şekilde uygulanıyor. Senelerce Türk sofralarının vazgeçilmezidir.

Yoğurt Kelimesi Nereden Geliyor?

Yoğurt kelimesinin Türkçede koyulaştırmak, hamur durumuna getirmek anlamına gelen yoğurmak kelimesinden türediği düşünülüyor. Yogurt, yoghurt, yogourt gibi şekillerde farklı dillere tercüme edilmiştir.

Exit mobile version