igfxTray.exe Nedir? Virüs mü?

Birçok Windows kullanıcısının denk geldikten sonra hakkında bilgi almak istediği igfxTray.exe nedir? Detaylı olarak açıkladık.

igfxTray.exe Nedir? Virüs mü?

Bilgisayarınızı oyun oynama, araştırma yapma ve iş gibi amaçlarla kullanıyorsanız ve teknik konular hakkında bilginiz yoksa görev yöneticisinde kendisine tesadüfen denk gelmenizin üzerine kafanızda igfxTray.exe nedir gibi sorular oluşabilir.

Bu yazıda igfxTray hakkında kafanıza takılabilecek tüm soruları yanıtlayarak bunun güvenli mi yoksa zararlı mı olduğu hakkında bilgi edinmenizi sağlayacağız.

igfxTray.exe Nedir?

igfxtray.exe dosyası, Intel Corporation tarafından sağlanan Intel® Common User Interface’in bir yazılım bileşenidir.

Bu Intel işlemi, Intel ve nVidia ekran kartları için Windows sürücüleri ile gelen GMA ile yüklenir. Kullanıcıların ekran ve grafik ayarlarını değiştirmesine olanak tanır. Bildirim tepsisinde bir simgesi mevcuttur. Bu simgeye tıklandığında grafik ayarlarına erişebilirsiniz.

Bu işlemi aynı zamanda görev yöneticisinde de bulabilirsiniz. Bunun için görev çubuğuna sağ tıklayıp görev yöneticisini seçin (Control + Shift + Escape kısayolunu da kullanabilirsiniz). İşlemler bölümünde söz konusu işlem de yer alacaktır.

Dosyanın hedef konumu “C:\Windows\System32” şeklindedir ama bu bir Windows sistem dosyası değil, Microsoft tarafından imzalanmış bir dosyadır.

igfxTray.exe Virüs mü?

igfxTray.exe genel olarak güvenlidir ancak çeşitli kötü amaçlı yazılımlar bu isim altında gizlenerek sisteminize izinsiz erişim elde edebilir. Bu, igfxTray.exe işleminin bir kötü amaçlı yazılım tarafından taklit edilebileceği anlamına gelir.

Bilgisayar korsanlarının bu yönteme başvurmasının en önemli nedeni, bilgisayar kullanıcısının onu bulmasını zorlaştırmaktır. Bakıldığında bu güvenli bir işlemdir, bilgisayarınız için gereklidir. Kullanıcı kısa bir araştırmanın ardından bu sonuca ulaşır.

Bilgisayar korsanı da kullanıcının söz konusu işlemin güvenli olduğunu öğrendikten sonra üzerinde durmayacağını varsayarak böyle bir gizleme yöntemine başvurur. Bu nedenle bilgisayarınızı korumak için işlemin güvenli olup olmadığından kesinlikle emin olmanız gerekir.

Aşağıda yer alan adımları takip ederek bunun orijinal igfxTray.exe işlemi olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Yukarıdaki adımları izledikten sonra şüpheli bir şeyler olduğunu görürseniz antivirüs programları ile bilgisayarınızda tam sistem taraması yapabilirsiniz.

Exit mobile version