Ana sayfa İnternet iCloud’u devre dışı bırakmak

iCloud’u devre dışı bırakmak

0

Sosyal medya Facebook, Twitter gibi platformların başarısı ve ateşleyici gücü sayesinde adeta olmazsa olmaz noktasına geldi. Instagram, Vine gibi platformlar da çok gelişti, gelişmeye devam ediyorlar. Platformlar, çığ gibi büyüyen kullanıcı kitleleri ile birlikte uçsuz bucaksız bir fotoğraf arşivini de beraberlerinde taşıyorlar. Facebook“a sadece 24 saat içinde milyarlarca fotoğraf yükleniyor, keza doğrudan fotoğraf platformlarına da. Bunlar teknoloji ve internet çağının sonuçlarından sadece bir kısmı.

Eğilimler teknoloji ile belirleniyor, trendler ve daha birçok metafor. özellikle görsel verinin önemi ve bir anın dijitalleştirilmesine duyulan ihtiyaç, iOS cihazların çok sayıda fotoğraf ve video ile dolması sonucuna ulaştırıyor. iOS cihazınızın içinde dostlarınızla birlikteyken çekilmiş fotoğraflar, yemek, doğa fotoğrafları, gezi fotoğrafları GB”larca depolama alanını kaplarken bir başka durum ortaya çıkıyor: Güvenlik.


iOS cihazın dahili depolama kapasitesinin bir bölümünü yerleşik uygulamalar oluşturuyor. Satın alındığı anda önyüklü şekilde gelen bu uygulamalara App Store”dan indirilen uygulamalarla yenileri ekleniyor. Uygulama haricindeki iPad, iPhone veya iPod touch hafızasının kalan kısmı ise dijital veriler için kalıyor. Burada fotoğraf, videolar ve çeşitli belgeler yer alıyor.

Bu veriler arasında pahabiçilmez değerde fotoğraflar da oluyor, bir iş modeline ilişkin çok değerli sunum dosyaları da. En nihayetinde dijital veriler saklanırken güvende muhafaza edilmeleri de büyük önem taşıyabiliyor. İster bir öğrenci, isterse önemli bir şirketin sahibi, her kim olursa olsun verilerin muhafazası önem taşır ve bunun için de bazı güvenlik önlemlerinin uygulanması gerekir.

Saklanan fotoğraf gibi multimedyaların muhafazasında belli kişisel güvenlik önlemleri birincil önem arz eder. Hemen her iOS cihaz kullanıcısının belirli bir şifreyle açabileceği cihazındaki veriler bu şekilde nispeten güvende tutulabilir, ancak yetmez. örneğin iPad”de yer alan multimedya ya da daha bilinen şekliyle fotoğraf ve videolar; bir Apple hizmeti ile iCloud“da depolanabilmekte…

Yazının devamı için sonraki sayfaya tıklayınız…

 

iCloud adını alan servis ile cihazınızdaki veriler, diğer Apple aygıtlarınızda da dilediğiniz an görüntülemeniz amacıyla sanal bir depolama alanı bünyesinde senkronizasyon yoluyla muhafaza adilir. Bu depolama kullanıcıya özeldir, örneğin iPad”deki verilere; MacBook Pro bilgisayarı olan bir kullanıcı Apple kimliğini girerek ulaşabilir. Bu durum, güvenli bir metot olmakla birlikte kullanıcı şifrelerinin güçlü şekilde tasarlanmasını gerekli kılar. 1234 şeklindeki şifreler, risk faktörü yoğun şifrelerdir ve bu tür çözümlenmesi kolay şifreler nedeniyle hacker”lar kişisel verilere saldırıda bulunabilmektedir.

iCloud üzerinde verilerinizi depolamak istemeyebilirsiniz. iOS cihazınızdaki verilerin cihazınızda kalmasını uygun bulabilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken çok kolay bir işlem vardır. Bu işlemle iCloud”u devre dışı bırakıp, yalnızca giriş için şifre girerek cihazın depolama alanında yer alan verilere erişebilirsiniz. Unutmayın, iCloud”un kaldırılması demek, verilere sadece iOS cihazı üzerinden erişebilmek anlamına gelecek, iPhone ya da başka bir Apple ürünü ile verilerinize ulaşmanız mümkün olamayacaktır. Bunun için gerekli işlem şu şekildedir:

iOS cihazının Ayarlar kısmına gelin ve iCloud sekmesine tıklayın.

Fotoğraflar seçeneğini “Açık”tan “Kapalı”ya getirdiğinizde, artık iOS cihazınızda çekmiş olduğunuz fotoğraflar senkronize olmayacaktır. Bunu diğer verileriniz için de yapabilirsiniz. cihazdaki bu temel devre dışı bırakma biçiminden sonra dilerseniz diğer yedekleme biçimlerini de devre dışı bırakabilirsiniz.

Facebook

Facebook mobil uygulamasında oturum açtıktan sonra profilinize gelin ve “Fotoğraflar > Senkronize” sekmesine tıklayın. Açılan ekranda “Ayarlar” ikonuna bastıktan sonra “Don”t sync my photos / Fotoğraflarımı senkronize etme” seçeneğini işaretleyin. Eğer bu özelliği açık bırakırsanız, çektiğiniz fotoğraflar aynı zamanda sosyal ağ hesabınıza da yüklenecektir.

Google+

Her ne kadar çok fazla bilinmese de Google Plus da aynı Facebook”taki gibi otomatik yedekleme seçeneğine sahip. İlgili özelliği devre dışı bırakmak için “Ayarlar > Otomatik yedekleme” yolunu takip ettikten sonra “Otomatik Yedekleme” seçeneğini “Kapalı” konuma getirin.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here