IBM ve Google”dan “Bugün nasılsın?” bilgisayarı

Not: Bu bir araştırma haberidir.

IBM, yıllardır geliştirdiği “nöronlu” işlemci çalışmalarının sonuna gelmeye başladı. öğrenebilen, kendini geliştirebilen, interneti bizim okul yaşantımız gibi kullanabilen bu çip işlemciler, insan nöronlarıyla aynı kapasitede çalışarak öğrenme ve gelişim sağlayabilme yeteneğine sahipler. IBM’in yüzdüğü bu sular biraz tehlikeli olduğu için, biraz daha araştırılmaya yönelik bir girişim ve çalışma. IBM’in, bilindiği gibi uzmanlık alanı yazılım geliştirme ve bu geliştirdiği yazılımları özellikle finans sektörüne sunarak, üstelik kendi patentli ürünlerini geliştirerek “geleceğin teknolojisini yaratmak” gibi bir vizyonu var. IBM’in geliştirdiği bu nöronlu çipler, son günlerini yaşasa da, mesele ekonomi ve finans olduğu için firma, konuyu biraz ağırdan alıyor. Ekonominin içerisinde, internette dolaşan bir bilgisayar beyininin olması oldukça korkutucu bir düşünce. 

IBM‘in bulunduğu bu çalışma ortamında, araştırmalarıma göre, Lenovo ve Google da bulunuyor. Lenovo ile ilgili şimdiye kadar bir bilgi edinemesem de; Google 2015 yılına göre planladığı girişimlere göre bu çalışmalara zaman harcıyor: sağlık! Google, nöronlu işlemcilerle -konuşabilen bilgisayarlar olacak- belirli psikolojik hastalıkları ve virüs ile ölümcül olan hastalıklarla mücadele edecekler. Google’ın konuşabilen bilgisayarları, otizim gibi bir durumların üstesinden gelerek, eğitim alanlarında daha basit bir şekilde kullanılacak.

 

Görsel: IBM’in nöronlu çip işlemcileri

İster, kuantum bilgisayarlar denilsin, ister öğrenen bilgisayarlar denilsin, Google ve IBM ( Lenovo ile ilgili bir duyum yok) bu konuda fazlasıyla yol aldılar. özellikle Google’ın, insan beyini ile bilgisayar ile ilişki sağlayabilen teknolojisi, çocuk yetiştiriciliğinde ve otizim gibi durumlara “ilaç” gibi gelecek.

 

 

Exit mobile version