Huawei, Google Hizmetleri için yaşadığı engeli Huawei AppGallery uygulamasını piyasaya sürerek çözümledi. ABD yönetimi, Huawei’nin Çin hükümeti ile iş birliği için olduğunu ileri sürerek, şirketin casusluk yaptığını ileri sürdü. Huawei, suçlamaların tümünü reddetti ancak ABD yönetimi, suçlamalarından vazgeçmeyerek Huawei’ye ticaret yasağı uygulama kararı aldı.
ABD’nin Huawei’ye karşı aldığı ticaret yasağı kararı, ABD merkezli tüm şirketleri etkiliyordu. Yani Google ve Microsoft gibi pek çok teknoloji devi, bu yasak kapsamında Huawei ile iş birliği yapamayacaktı. Neyse ki ABD yönetimi, yasağın kapsamını biraz esnetti ve ülke genelindeki şirketler için bir lisans programı başlattı. ABD merkezli şirketler ancak bu lisans kapsamında Huawei ile iş birliği yapabileceklerdi.
ABD’nin ticaret yasağı, Huawei’nin en çok Google ile olan ilişkilerini etkilemişti. Çünkü Google, dünyanın en popüler mobil işletim sistemi olan Android’in sahibiydi. Huawei, Google’dan lisans alamaması neticesinde yeni akıllı telefonlarını Google Servisleri olmadan piyasaya sürmek sorunda kaldı.
Google Servisleri, günümüzün en popüler uygulamalarından olan Gmail, YouTube, Google Play Store, Google Haritalar gibi onlarca yazılımdan oluşuyor. Huawei, son dönemlerde piyasaya sürdüğü telefonların hiçbirinde bu servisleri kullanamıyor. Yani kullanıcılar, bir uygulama yüklemek için Google Play Store’a erişemiyorlar. Huawei, bu önemli sorunun üstesinden gelebilmek için “AppGallery” isimli uygulama mağazasını ortaya çıkardı.
Huawei AppGallery Büyük Bir İlgi Gördü
Huawei’in pazarda varlığını sürdürmeye devam etmesi açısından büyük bir öneme sahip olan uygulama mağazası, oldukça ilgi gördü. 2019 yılında Google ile karşı karşıya gelen Huawei, kullanıcılarını mağdur etmemek ve Google’a rakip olmak için aynı yıl içerisinde HMS Core ve AppGallery uygulama mağazasını kullanıma sunmuştu. Huawei dışındaki Android cihazlara da yüklenebilen AppGallery, kullanıcı sayısında önemli bir kilometre taşına ulaştı. Şirket Google Mobil Hizmetleri’ne erişimi kaybettiği 2019 yılından beri, dönemin amiral gemisi Mate 30 başta olmak üzere tüm yeni cihazlarında yer alan AppGallery, Huawei kullanıcılarının uygulama ihtiyacını karşılıyor.
AppGallery, 580 milyon kullanıcıya ulaştı
Huawei Central’ın haberine göre, Google Play Store alternatifi uygulama mağazası AppGallery, 580 milyon aylık aktif kullanıcı sayısını aştı. Huawei Tüketici İş Grubu Başkanı Richard Yu, konuyla alakalı açıklamasında önümüzdeki 5-10 yıl boyunca uzun vadeli akıllı yaşam stratejisini hayata geçirmeye odaklanacaklarını ifade etti.
Bu kapsamda Richard Yu akıllı ev, akıllı seyahat, akıllı ofis, görsel-işitsel eğlence gibi hedefleri üzerinde durduklarını belirtirken; mobil uygulamanın geleceğinin tek bir platform tabanlı ekosistemden ibaret olmadığını söyledi. Huawei’nin işletim sistemi HarmonyOS tam da bu amaçla akıllı telefondan buzdolabına, saate kadar her cihazda çalışabiliyor.
HarmonyOS ve Huawei Mobil Hizmetleri (HMS) yüklü cihazlar için hem uygulama dağıtım platformu hem de paket yöneticisi görevi gören AppGallery, 170 ülkede kullanıcılarına hizmet veriyor. AppGallery’ye ek olarak Huawei’nin Petal Mail, Petal Haritalar, Petal Search, Huawei Dokümanlar gibi Google’a alternatif mobil uygulamaları da bulunuyor.
AppGallery son olarak Mart 2021’de 530 milyon aylık aktif kullanıcı sayısına ulaşmıştı. Aradan geçen bir yıllık süre zarfında 580 milyonu geride bıraktı.
Google Play Store’a Alternatif Oluşturdu
Huawei, hem popüler küresel uygulamalar hem de kaliteli yerelleştirilmiş uygulamalar bölümleri de dahil olmak üzere, kullanıcıların dijital yaşam tarzının önemli bir parçası haline gelen en iyi uygulamaların seçimini artırmak için çalışmalarına devam ediyor.
Huawei, AppGallery isimli mağazası ile Google Play Store’a bir alternatif oluşturdu. Google Play Store’a rakip olmanın kolay bir şey olmadığının farkında olan şirket, AppGallery’nin benzersiz özelliklere sahip olması için oldukça uğraştı. Örneğin AppGallery; dört katmanlı bir güvenlik sistemine ve kullanıcıların yaş gruplarına göre uygulama gösterme gibi özelliklere sahip.
AppGallery, 18 kategoriden oluşuyor. Bu kategoriler; yardımcı uygulamalar, sosyal medya platformları, oyunlar ve eğlence gibi farklı amaçlara hizmet eden uygulamaları birbirinden ayırıyor. Eğer bir kullanıcı, AppGallery’de olmayan bir uygulamayı indirmek istiyorsa da Huawei’ye geri bildirim bırakıyor ve kısa bir süre sonra bu uygulama da AppGallery üzerinden erişilebiliyor.
Huawei, kullanıcılarına doğru ve güncel haberler sunabilmek için İngiltere’nin en büyük medya şirketlerinden biri olan News UK ile iş birliği yaptı. Kullanıcılar, Huawei cihazlarındaki günlük makalelere, radyo şovlarına ve özel içeriklere erişebilecek.
AppGallery’nin etkileyici özelliklerinden bir tanesi de “Quick App”
Huawei’nin uygulama mağazası AppGallery’nin belki de en etkileyici özelliği Quick App. Bu özellik, kurulum gerektirmeyen bir uygulama ekosistemi olarak ortaya çıkıyor. Kullanıcılar, Quick App içerisindeki uygulamaları indirmeden kullanabiliyorlar. Böylelikle hem telefondaki depolama alanı işgal edilmiyor hem de sık sık gönderilen güncellemelerden kurtulunmuş oluyor.
Huawei yetkilileri tarafından yapılan açıklamalara göre Quick App, 1 GB büyüklüğünde bir uygulama kütüphanesi. Bu boyut, yüksek gibi görünüyor olabilir ancak Quick App’in içerisinde yaklaşık 2.000 adet uygulama olduğunu düşündüğümüzde, uygulama başına çok küçük alanların işgal edildiğini açıkça söyleyebiliyoruz.
ullanıcılar favori hızlı uygulamalarını ana ekrana ekleyebilirler ve böylece daha kolay erişim sağlayabilirler. Quick Apps 350 milyon adetten fazla Huawei telefonda kullanılmaktadır. Şu anda 1.700’den fazla Quick Apps Huawei’nin AppGallery uygulama mağazasında kendine yer bulmuş durumda.
5G gibi yeni bir teknolojiye ayak uydurmak için Quick Apps yavaş yavaş daha fazla ülkeye yayılacak ve Çin pazarının olgun Quick Apps standartları ve IDE geliştirme araçları küresel geliştiricilerin erişimine açılacak.
Huawei’ye göre, dünyanın dört bir yanındaki geliştiriciler, kullanıcılara ortak kullanım ve kurulum gerektirmeyen deneyim sunmak için hızlı uygulama yayınlayabilir.
Optimize Edilmiş Uygulamalar
Huawei AppGallery’den indirilen uygulamalar, Huawei cihazlarında çalışacak şekilde optimize edilmiştir. Ayrıca yüksek performans yeteneği sunar.
Bu optimizasyonun arkasındaki temel teknoloji, akıllı cihazlar için farklı cihazlardan yazılım ve donanım kaynaklarını bir araya getiren ve aralarında işbirlikçi, karşılıklı olarak güçlendirici etkileşimleri kolaylaştıran açık bir AI yetenek platformu olan Huawei HiAI.
Örneğin, WPS Office uygulaması, taranan belgeler ve fotoğraflar gibi görüntülerdeki metni tanımak için süper çözünürlüklü optik karakter tanıma sağlamak için HiAI akıllı tanıma özelliğini kullanır. Uygulama içi belgeler otomatik olarak algılanır ve düzeltilir, böylece üretkenlik büyük ölçüde artar.
Huawei AppGallery Nasıl Kullanılır?
Çoğunuzun bildiği gibi, Huawei uzun zaman önce ABD tarafından yasaklandı. Şirket, Google hizmetlerini akıllı telefonuna dahil edemedi. Bu da temel olarak Google Play Store olmadan da cihazlarını çıkarmaya devam ettiğini gösteriyor. Nasıl mı? Huawei, kendi HMS hizmetlerini kurarak. Yani Huawei, AppGallery adında kendi uygulama mağazasını kurarak pazardaki varlığını sürdürmeye devam ediyor. Peki, Play Store olmadan gelen Huawei telefonlarına uygulamaları nasıl indireceksiniz? Gelin birlikte bakalım…
Başlamadan önce, uygulamaları almanın iki yolu olduğunu unutmayın. İlk olarak, Huawei’nin kendi uygulama mağazası olan ve Google Play Store’un yerini alan ‘AppGallery’ye erişebilirsiniz. Aradığınız uygulamayı bulamıyorsanız, onu almanın alternatif bir yolu var. Yine Huawei’nin uygulaması olan ‘Petal Search’ uygulamasına gidebilirsiniz. Orada, aradığınız uygulamayı yazmanız yeterlidir. Petal Search, Android uygulama havuzlarından birinde onu bulacaktır.
Huawei AppGallery ile Huawei Telefonlara Uygulamalar Nasıl İndirilir?
Yapmanız gereken ilk şey, ‘AppGallery’ uygulamasını başlatmak. Bunu yaptığınızda, en üstte bir arama çubuğu göreceksiniz. İlgilendiğiniz uygulamayı arayabilir veya alttaki seçenekler aracılığıyla mevcut uygulamalara göz atabilirsiniz.
Huawei telefonunuzdan dosya aktarmak için harika bir uygulama olan “Send Anywhere”ü seçin. Google Play Hizmetleri olmayan Huawei akıllı telefonlar “Yakındakilerle Paylaş’ı desteklemez ve bu harika bir alternatiftir. Gördüğünüz gibi, uygulama AppGallery’de bulundu ve yanındaki ‘Yükle’ düğmesiyle uygulamayı cihazınıza indirebilirsiniz. Uygulama yüklendikten sonra, “Yükle” düğmesi “Aç” düğmesiyle değiştirilecektir.
Petal Search ile Huawei Telefonlarına Uygulamalar Nasıl İndirilir?
AppGallery’de bir uygulama yoksa, her zaman Petal Search vardır. Telefonunuzda uygulamayı bulun ve başlatın. En üstte arama çubuğunu göreceksiniz. Alt kısımda ise sizin için bazı uygulamalar öneriliyor. Bir uygulama arayın. En üstteki arama çubuğuna dokunmanız yeterlidir, klavye görünecektir. Uygulamanın adını yazın.
AppGallery’de bulunmadığını için ‘Slack’i arama çubuğuna yazın. Petal Search’ün AppGallery’de bulunan uygulamaları bulabileceğini ve sonra daha fazlasını bulabileceğini unutmayın. Slack, ‘APK Pure’ deposunda bulundu. ‘Slack’in yanında ‘Yükle’ düğmesini göreceksiniz, ona dokunun.
APK Pure web sitesine yeniden yönlendirileceksiniz. Ancak ‘Yükle’ye dokunduysanız Petal Search uygulama yüklemesini otomatik olarak başlatacaktır. Bu noktada yapmanız gereken tek şey ‘İndir’ düğmesine dokunmak.
Uygulama indirildikten sonra, bazı izinleri etkinleştirir etkinleştirmez uygulamayı manuel olarak yükleyebilirsiniz. APK Pure, doğrulanmış bir uygulama deposudur, ancak uygulamaları indirirken her zaman dikkatli olun.
Huawei’in Geliştirdiği Arama Motoru “Petal Search”
Huawei’nin geliştirdiği arama motoru Petal Search, kullanıcıların aradıkları bilgiye hızla ulaşmasını sağlarken diğer yandan gelişmiş bir uygulama dağıtım merkezi olarak çalışıyor. Petal Search, doğrudan telefonların ana ekranından da kullanılabiliyor.
AppGallery ile doğrudan entegre çalışan ve Qwant ile Yandex arama motorları ile birçok farklı kaynaktan aynı anda uygulama araması yapabilen Petal Search, bulunan uygulamaların hangi kaynaktan yükleneceği ve Huawei’nin güvenlik testlerinden geçip geçmediği bilgisini de sonuç ekranında gösteriyor. Üçüncü parti kaynaklar arasında Aptoide, APKMonk, APKPure, APKCenter ve UpToDown yer alıyor. Böylece kullanıcılar tam olarak istedikleri uygulamayı, istedikleri kaynaktan ve güvenlik kontrolleri önceden yapılmış şekilde indirebiliyorlar. Petal Search aynı zamanda indirilen ve daha önce cihazda bulunan uygulamaların güncellemelerini de kontrol ederek kullanıcıya yardımcı oluyor.
Petal Search ile aynı zamanda haber, görsel, video, müzik, spor etkinlikleri, otel ve restoran rezervasyonu, uçak bileti gibi aramalar da yapılabiliyor. Tüm arama sonuçları, kullanıcının kişisel tercihlerine ve bulunduğu lokasyona göre özelleştirilebiliyor.
Uygulama bulma konusunda özelleşmiş tam bir arama motoru olarak çalışan Petal Search, ters görsel aramalarını da destekliyor. Kullanıcı belli bir görsele benzer görselleri, ister dosya olarak Petal Search’e tanıtarak ister akıllı telefon kamerasından fotoğrafını çekerek arama işlemine başlayabiliyor.
Kapsamlı ve benzersiz bir arama deneyimi için farklı kategorilerdeki çeşitli yerel hizmetlerden haberlere, görsellere, videolara ve uygulamalara ulaşılmasını sağlayan Petal Search, tüm bunları yaparken sıkı gizlilik ve telif hakkı koruma standartlarına bağlı çalışıyor.
GDPR uyumluluğu için European Privacy Seal tarafından onaylanan Petal Search, kullanıcının kişisel verilerini izlemiyor ve herhangi bir analizde kullanmıyor. Aynı şekilde maksimum güvenlik ve gizlilik sağlamak için çerezlerin kaydı ve analizi de yapılmıyor. Daha güvenli bir deneyim için kullanıcı verileri kullanıcının kendi bölgesinde saklanıyor.
Tüm Android işletim sistemli cihazlara yüklenebilen AppGallery üzerinden indirilebilen Petal Search, sadece Huawei değil, tüm Android cihazlar için uygulama arama, yükleme ve güncelleme hizmeti verebiliyor.
Yorum Yap