Huawei, Honor markasını 15,2 milyar dolara satacak

Reuters’in haberine göre Huawei, elektronik yan kuruluşu Honor markasını Çin merkezli bir konsorsiyuma 15,2 milyar dolar karşılığında satmayı planlıyor. İşlem devam ederse, holding, markanın çoğunluk mülkiyetini Digital China Group ve Shenzhen şehrine devredecek. Telekomun geçen ay ikincil akıllı telefon işinin satışı için görüşmeye başladığı bildirildi.

Huawei Honor için  yapacağı 15,2 milyar dolarlık anlaşmanın şartları

Reuters, Huawei’nin tamamen nakit anlaşmanın bir parçası olarak Honor birimini, tasarım, üretim ve lojistik departmanlarını da dahil edeceğini belirtti. Holdingin işlemi bu hafta sonuna kadar duyurabileceğini söyledi.

Bir elektronik distribütörü olan Digital China, anlaşmanın şartları uyarınca yüzde 15’lik bir Honor paydaşı olacak. Shenzhen tarafından desteklenen üç yatırım şirketi, yüzde 10 ila 15 oranında sahiplik hissesi alacak.

QUALCOMM HUAWEI İÇİN LİSANSI ALDI

Honor’un yeni sahipleri, işlem tamamlandıktan sonra markayı tek parça halinde tutmayı planlıyor. Konsorsiyumun 7.000 kişilik yönetim ekibinin ve işgücünün çoğunu maaş bordrosunda tutacağı bildirildi. Grup ayrıca akıllı telefon şirketini üç yıl içinde halka açmayı planlıyor.

Geçen ay satış haberi ilk çıktığında, Huawei’nin Honor’u 2,2 milyar ila 3,7 milyar dolar arasında satmayı planladığı tahmin ediliyordu. Geçen yıl, bağlı ortaklık ana şirketi için 13.5 milyar dolar gelir ve 904.7 milyon dolar net gelir elde etti.

Huawei, Honor için Shenzhen hükümeti ile yapılan bir anlaşma ile ilgili yorum yapmadı.

Honor markasının satışı, satıcısına ve alıcılarına nasıl fayda sağlar?

Başlangıç ​​olarak Huawei, Honor’un kontrolünü devretmekten çok sayıda finansal fayda elde edecek.

Mayıs ayında ABD Ticaret Bakanlığı, Eylül ortasında yeni ihracat kontrolleri yürürlüğe koyacağını ve telekomun belirli Amerikan yarı iletken teknolojisine erişimini sınırlayacağını duyurdu. Buna cevaben holding, akıllı telefon işini ayakta tutmak için elektronik bileşenleri stoklamaya başladı. Ancak çip envanteri azaldıkça bazı zor seçimler yapması gerekiyordu.

Huawei, Honor’u satarak önbelleğe alınmış parçalarını yalnızca birinci sınıf ve dolayısıyla daha kazançlı donanımlarda kullanabilir. Telekom ayrıca, telefon işinden çıkarken kendisini sürdürmek için teklif ettiği 15,2 milyar dolarlık nakit enjeksiyonunu da kullanabilir.

Digital China için, Honor’un çoğunluk hissesini satın almak, gelir akışlarını çeşitlendirecektir. Geçmişte şirket, yan kuruluşlarının ürünlerini dağıtmak için Huawei ile birlikte çalışıyordu. Bu önceki ilişki ve sektör deneyimi, varlık transferini oldukça sorunsuz hale getirmelidir. Ek olarak, piyasa analistleri Reuters’e, markanın Huawei ile olan bağlantıları koparsa artık ABD yaptırımlarından etkilenmeyeceğini söyledi.

Shenzhen destekli üç yatırım şirketi de bir Honor parçasına sahip olmaktan çok fayda sağlayacaklar. Düşük bütçeli bir satıcı olarak, marjları çok büyük değil, ancak kâr getiren bir kuruluştur.

Bununla birlikte, Honor’un yeni sahipleri, marka halka açılırsa muhtemelen yatırımlarından anlamlı bir getiri elde edecekler. Huawei’in satın alma zorlukları olmadan şirket, birinci sınıf telefon tekliflerini nispeten hızlı bir şekilde sunabilirdi. Çin elektronik sektöründeki popülaritesi göz önüne alındığında, eski sahibinin pazar payını ve 12 haneli gelirini artırabilir.

Digital China ve Shenzhen, bu senaryoda bir pazarlık olarak 15,2 milyar dolarlık sermaye harcamalarına geri dönebilir.

Exit mobile version