Hosting Nedir? Web Hosting Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bir web sitesi kurmak, eğer hiç teknik bilginiz yoksa, ilk bakışta zorlayıcı bir görev olarak görülebilir, ancak iyi seçilmiş çevrimiçi bir hizmet sağlayıcı süreci basitleştirir. İster yeni kurulan bir e-ticaret şirketi isterse çevrimiçi bir varlık oluşturmaya çalışan küçük bir işletme olun, bir web sitesi mevcut ve potansiyel müşteriler için çevrimiçi bir merkezdir. Ancak, bu, yalnızca güvenilir bir web hosting hizmeti ile mümkün olur.

Web hosting, alan adı kaydı ve hosting’le ilgili terminolojiler ortalama bir kişi için kafa karıştırıcı olabilir. Bir kişinin bir web sitesi başlatma konusunda deneyimi olmadığını veya web sitesi barındırmanın teknik yönlerine aşina olmadığını varsayalım. Bu noktada beklentilerinizi karşılayacak bir web hosting hizmeti seçmek zorlu bir görev olacaktır. Fakat bunun için şirketlerin deneyimli bir BT uzmanı ile çalışmasına gerek yoktur. Ancak, web sitesi sahiplerinin ya da yöneticilerin web sitelerine ilişkin bilinçli kararlar verebilmek için web hosting hizmetlerinin tüm yönlerini anlaması gerekir.

Hosting Nedir?

Hosting, bir web sitesinin tüm içeriğinin depolandığı çevrimiçi bir alandır. Web sitesi dosyalarının bir sunucuda depolanmasını ve internet kullanıcıları tarafından erişilebilir olmasını sağlar. Hosting, web sitesinin internette aktif kalmasının tek yoludur.

Web hosting nasıl çalışır?

Web sitenizi oluşturduğunuzda bilgi ve birikimlerimizi insanlarla paylaşmak istersiniz. Bu nedenle öncelikle dosyalarınızı web hosting’e yüklemeniz gerekir.

Bir kişi web sitenizin adresini tarayıcısına yazdığında, cihazı web sitenizin barındırıldığı sunucuya bir istek göndererek web sitenizi oluşturan dosyaları ister. Sunucu daha sonra bu dosyaları kullanıcının cihazına geri gönderir ve cihaz da bunları bir web sayfası olarak görüntüler.

Sunucu alanını diğer web siteleriyle paylaştığınız paylaşımlı hosting veya kendi sunucunuza sahip olduğunuz dedicated hosting gibi farklı web hosting türleri vardır. Bir hosting planı seçtikten ve web sitenizin dosyalarını sunucuya yükledikten sonra web siteniz canlıya geçer ve internet bağlantısı olan herkes tarafından erişilebilir olur.

DNS (Alan Adı Sistemi), alan adını hosting’e bağlamak için kullanılır. Bu, alan adına web sitenizin hangi web sunucusunda barındırıldığını söyler. Çünkü her sunucunun DNS’i farklıdır.

Web Hosting Online İşletmeler ve Bireyler İçin Neden Önemlidir?

Web hosting, çevrimiçi işletmeler ve bireyler için çok önemlidir, çünkü çevrimiçi bir varlık oluşturmalarına ve küresel bir kitleye ulaşmalarına olanak tanır. İşletmelerin ürün veya hizmetlerini sergilemeleri ve müşterilerle bağlantı kurmaları için bir ortam sağlarken, bireyler de fikirlerini ve uzmanlıklarını dünyayla paylaşmak için web hosting’i kullanabilir.

Web Hosting Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Hosting satın alırken, aşağıda listelenen bazı temel özellikleri göz önünde bulundurmanız gerekir:

  1. Farklı hosting türlerini anlayın

İşletmeniz için doğru olanı seçebilmeniz için paylaşımlı, dedicated hosting, cloud hosting ve VPS gibi farklı hosting türleri arasındaki farkları bilmeniz gerekir.

Paylaşımlı hosting (shared hosting), bir sunucuyu seçtiğiniz hosting sağlayıcının diğer birkaç müşterisiyle paylaştığınız anlamına gelir. Sunucu sahibi sunucuyu neredeyse tamamen yönetir (ancak sitenizi ve hesabınızı siz yönetirsiniz). Birçok müşteri sunucunun kullanımı için ödeme yaptığından sizden çok az ücret alabilirler. Ancak sizin dışınızdaki şirketler de bu sunucunun kaynaklarını kullanır. Bu da sunucudaki diğer sitelerden birine gelen yoğun trafiğin sitenizin performansını düşürebileceği anlamına gelir.

Dedicated hosting ile tüm sunucu üzerinde tek kontrol sahibi siz olursunuz. Dedicated hosting’in birçok avantajı vardır, ancak diğer hosting türlerine oranla oldukça maliyetlidir. Sunucunun tamamında sadece web siteniz barındırıldığı için tamamen sizin kontrolünüz altındadır. Bu sayede işletim sisteminizde ve diğer ayarlarda istediğiniz değişikliği yapabilirsiniz. Dedicated hosting’in en önemli avantajı, aşırı trafikten kaynaklanan kayıpları önleyebilmenizdir. Bu, web sitenizin hızını ve performansını artırır.

VPS hosting’i paylaşımlı ve dedicated hosting’in bir kombinasyonu olarak düşünebiliriz. Bu modelde, özel bir sunucunuz vardır, ancak bu sunucu fiziksel bir sunucu değil, sanal bir sunucudur. VPS’de bir sunucu birçok farklı sanal sunucuya bölünür. Bir web sitesi için yalnızca üzerinde yetkiye sahip olduğu bir sanal sunucu sağlanır.

Burada, bir web sitesi paylaşımlı hosting’e kıyasla daha fazla alan, bilgi işlem gücü ve bant genişliği alır. Bu nedenle sayfa yükleme süresi VPS hosting’de paylaşımlı hosting’e göre daha hızlıdır. Dedicated hosting’den daha iyi değildir, ancak paylaşımlı hosting’den daha iyidir.

Cloud hostin’de web sitenizi barındırmak için tek bir sunucu değil, birçok sunucu bir arada bulunur. Bu sayede web sitenizdeki yüksek trafik, yükleme hızını etkilemez. Ancak dedicated hosting’de olduğu gibi sunucunun tamamını kontrol edemezsiniz. Sunucu ayarlarını değiştiremez veya özel yazılımlar yükleyemezsiniz. Bununla birlikte, basit bir web siteniz varsa ve çok fazla teknik seçeneğe ihtiyacınız yoksa, bulut barındırma sizin için iyi bir seçenek olabilir.

Yönetilen WordPress hosting, bir tür paylaşımlı hosting’dir. Çoğu yeni blog yazarı bir WordPress blogu oluştururken paylaşımlı hosting kullanır. Ancak WordPress hosting, paylaşımlı hosting’den biraz farklıdır. WordPress hosting ile web siteniz tamamen hosting şirketi tarafından yönetilir. Örneğin, hosting ile ilgili teknik çalışmalar, web sitesi hızının korunması, web sitesi yedeklemesinin sürdürülmesi vb. görevler karşılığında hosting şirketi ekstra ücret alır.

Reseller hosting, bir hosting şirketinden hosting satın alabildiğiniz ve müşterinizin web sitesini bu hosting üzerinde barındırabildiğiniz bir hosting türüdür. Bir hosting şirketinden 10.000 TL değerinde bayi hosting satın aldığınızı, 5 müşterinizin web sitesini bu hostinge bağladığınızı ve hostingi her birine yıllık 7.000 TL karşılığında sattığınızı varsayalım. Bu size 25.000 TL kâr sağlayacaktır. Ancak, tüm bunları yapmak için iyi bir teknik bilgiye sahip olmanız gerekir.

  1. Bant Genişliği

Bant genişliği, belirli bir süre içinde web siteniz ile ziyaretçiler arasında aktarılan veri miktarını ifade eder. Daha fazla bant genişliği ile daha fazla kişi web sitenize kesintisiz olarak aynı anda erişebilirken, düşük bant genişliği ile web sitenizin hızı yavaşlayabilir.

  1. Çalışma Süresi ve Kesinti Süresi

Uptime, hosting sunucunuzun ziyaretçiler için ortalama ne kadar süreyle kullanılabilir olduğu ile ilgilidir. Daha az çalışma süresine sahipseniz, ziyaretçileriniz sitenizi ziyaret ettiklerinde yalnızca boş beyaz sayfalar görür.

Bu nedenle, güçlü çalışma süresine sahip bir hosting sağlayıcısı seçmek çok önemlidir. Ortalama olarak, %99,5’in üzerinde bir çalışma süresi iyi olarak kabul edilir, ancak bazı premium hosting şirketleri %99,9 çalışma süresi sağlamaktadır.

Bu noktada, daha yüksek çalışma süresine ve daha az kesinti süresine sahip bir hosting sağlayıcı seçmeniz önerilir.

  1. Depolama Alanı

Sunucu depolama alanı veya disk alanı, web hosting seçerken göz önünde bulundurmanız gereken ilk şeylerden biridir.

Depolama alanı, web sitenizi ve dosyalarınızı depolamanız için sunucuda sağlanan alan miktarıdır.

Yeni başlayanlar için birkaç Gigabayt depolama alanına sahip olmak yeterlidir. Ancak daha fazla depolama alanına sahip olmak daha iyidir ve daha az risk içerir.

Günümüzde normalde birçok hosting sağlayıcı, temel planlarında minimum 10 GB depolama alanı sağlar. Fakat bazıları sınırsız depolama alanı sunar. Ancak, hiçbir şey sınırsız değildir. Çoğu zaman hosting şirketleri sınırsız depolama alanı sunduğunu söyler, ancak daha fazla depolama alanı kullanmanızı kısıtlayacak başka şartlar ve koşulları vardır.

Ancak orta ölçekli bir web sitesiyseniz, bu sizi etkilemez. Bu nedenle, en az 10 GB depolama alanı sağlayan bir web hosting seçimi, hosting satın alırken göz önünde bulundurmanız gereken önemli bir şeydir.

  1. E-posta

Web hosting’e ek olarak, kendiniz veya işletmeniz için özel bir e-posta adresi oluşturmanıza olanak tanıyan e-posta hosting özelliğini de kullanabilirsiniz. E-posta hosting ile e-posta alma ve gönderme, virüs ve spam filtreleri, adres defteri, takvim vb. gibi daha birçok özelliğe sahip olursunuz.

  1. Düzenli Yedeklemeler

Her gün 30.000’den fazla web sitesi saldırıya uğrar ve bunların çoğu küçük işletme siteleridir. Bu nedenle düzenli yedekleme yapmanız web siteniz için ekstra güvenlik sağlar. Birçok premium hosting şirketi, web sitenizin yedeklerini 30 gün boyunca tutan düzenli yedekleme seçeneği sunar. Ancak bazı hosting şirketleri yedekleme sağlamaz.

Bu yüzden web hosting satın almadan önce yedekleme seçeneğinin de dikkate alınması gerekir. Ayrıca yedekleme arşivlerinin birkaç gün boyunca kullanılabilir olduğundan emin olmanız şarttır.

  1. İlk Fiyat vs Yenileme Fiyatı

Çoğu kişi hosting satın almak için hostingin güncel fiyatına bakar. Ancak çoğu zaman hosting şirketleri yeni müşteriler için genellikle %20 ila %90 indirim sağlar.

Ancak yenileme sırasında, standart fiyatları ödemek zorunda kalırsınız. Standart fiyat, indirimsiz orijinal fiyattır.

Bu indirimler, hosting şirketleri tarafından yeni müşterileri çekmek için kullanılır. Yani, yenileme sırasında indirim beklemeyemezsiniz.

Bu nedenle, bir hosting planı satın alırken, indirimle birlikte orijinal fiyatlarını da kontrol etmeniz gerekir. Zaten indirimli bir hosting satın aldıysanız, ancak yenileme fiyatları çok yüksekse, web hosting sağlayıcıyı değiştirmek fiyatları düşürmenin en iyi yoludur. Ancak mevcut hosting hizmeti ile daha rahat ediyorsanız, fazladan harcama yapabilirsiniz.

  1. Müşteri Desteği

Hosting sağlayıcı seçmeden önce sağlayıcınızın teknik destek sunup sunmadığını öğrenmeniz gerekir. Sağlayıcıyı 7/24 arayabilir misiniz? Sağlayıcı hangi saatlerde müsait? Onlara e-posta gönderebilir ve sorununuzu açıklayabilir misiniz? Yanıt süresi ne kadardır? Canlı sohbet işlevi var mıdır? Forumlar, öğretici makaleler vb. bilgi edinebileceğiniz alanları var mı?

  1. Premium Güvenlik 

Daha önce de belirttiğimiz gibi, her gün 30.000’den fazla web sitesi saldırıya uğrar, bu nedenle uygun güvenlik özelliklerini analiz etmeniz önemlidir.

Bu noktada güçlü güvenlik özelliklerine sahip bir hosting sağlayıcı seçmek, kötü amaçlı yazılım saldırıları riskini azaltmanıza yardımcı olur.

Genellikle saygın hosting şirketleri DDoS koruma, spam koruma, kötü amaçlı yazılım taraması, iki faktörlü kimlik doğrulama ve web hosting güvenlik duvarı gibi temel güvenlik özellikleriyle gelir.

Ancak bazı hosting şirketleri bu temel özelliklerden yoksundur. Bu nedenle, web hosting seçerken kabul edilebilir düzeyde güvenlik özellikleri olduğunu bilmeniz önemlidir.

Daha yüksek güvenliğe ihtiyacınız varsa ve bilgisayar korsanlığı sorunları hakkında endişelenmenize gerek yoksa, yönetilen web hosting’i tercih edebilirsiniz.

  1. Fiyat ve Hosting Planları

Piyasada bulunan binlerce hosting şirketi ile her fiyat aralığına uygun hosting şirketi bulabilirsiniz.

Ayda 1 dolardan daha az bir fiyata veya ayda 1000 dolara bi hosting seçeneği bulmanız mümkündür.

Bu noktada bir müşteri olarak, yukarıdaki tüm özellikleri makul bir fiyata veren bazı hosting sağlayıcıları karşılaştırmanız gerekir.

Hosting planlarını karşılaştırmak, fazladan harcadığınız her dolar karşılığında alacağınız önemli özelliklerin neler olduğu konusunda size genel bir bakış sağlayacaktır.

  1. Hosting Şirketinin İtibarını ve Yorumları İnceleyin

Kazançlı tekliflerden yararlanmadan önce sunucunun piyasadaki itibarını incelemek için biraz zaman ayırın. Bu, hosting hizmetlerinin kullanıcıları tarafından gönderilen yorumları ve güvenilirlikleri hakkında harika bilgiler sağlar.

Bu yüzden her zaman büyük indirimler sunan bir hosting sağlayıcı yerine makul bir piyasa değerine sahip bir web hosting sağlayıcısı tercih edin. İleride başınızı ağrıtmamak için daha yüksek kaliteye para ödemeye değebileceğini unutmayın.

  1. Lokasyon

Veri merkezinin ziyaretçilerinize yakın olması, web sitenizin o bölgeden gelen web ziyaretçileri için hızlı yükleneceği anlamına gelir. Bu nedenle, size yakın bir web hosting hizmetini tercih edebilirsiniz. Ayrıca İçerik Dağıtım Ağı (CDN) özelliği olan bir web hosting hizmeti de satın alabilirsiniz.

Exit mobile version