çalışma prensipleri daha farklı olan hoparlör tipleri de mevcuttur. Bunlardan en çok kullanılanı Piezzo hoparlörlerdir. Yapılarındaki hassasiyet nedeniyle fiziksel olarak düşük frekanslardan zarar görürler. Bu nedenden dolayı yüksek frekans sürücüsü yani tweeter olarak kullanılırlar.
Sürücüler kullanım alanlarına, okuyacakları frekanslara göre farklı boyutlarda inch biriminden vurgulanarak çeşitlenirler. örneğin mid frekans sürücüleri genel olarak 1kHz ile 100 Hz arasını okurlar ve istenilen güce ve karaktere göre boyutları değişir. 8″ ,10″ , 12″ ,15″ en çok kullanılan mid frekans sürücüleridir. 1″,1.5″, 2″, 2.5″, 3″ve 4″ de yüksel frekans sürücülerinde çok kullanılanlardandır. Bas frekans sürücülerinde ise en çok 15″ ve 18″ tercih edilir.
Farklı boyutlardaki bu sürücüler, her frekans aralığını sağlıklı okuyamazlar. Kapasitesinden daha fazla bir aralığı okumaya çalışan sürücü zorlanacak, frekans cevabında deformasyona uğrayacak ve hatta fiziksel zarar görecektir. Bu nedenle daha önceki aylarda işlediğimiz x-over kullanımı ses kalitesi ve sürücü ömrü için zorunlu bir ekipmandır.
Crossover, sisteme power amplilerden hemen önce dahil edilir. 31 band grafik EQ sisteme mikserin master çıkışındaki insert’lerden dahil edilmiş ise sinyal mikser çıkışından alınıp crossover’a gönderilir. Yani sinyal mikserden, 31 band grafik EQ’ya gönderildikten sonra crossover’a yönlendirilir.
Crossover’a giren 20Hz ile 20kHz aralığındaki sinyal, crossover içerisinde çeşitli frekans aralıklarında filitrelenir. Bu farklı frekans aralıkları, farklı frekas aralıklarını okuma özelliğine sahip hoparlörlere bağlı crossover’ın farklı çıkışlarına yönlendirilir. |