Seneler boyunca sayısız bilim kurgu filminde kullanılan hologram nedir ve nasıl yapılır? Bu teknoloji belki bundan seneler önce sadece bilim kurgu filmlerinde kullanılan vazgeçilmez bir öge olarak görülüyordu.
Star Wars, Iron Man, Black Mirror ve çok daha film ve dizide kullanılan teknoloji artık gerçek hayatta da kullanılan teknolojilerden biri oldu.
Peki, henüz filmlerdeki seviyeye gelmeyen bu teknoloji tam olarak nedir? Gerçek hayatta nasıl çalışır? Hologram nasıl yapılır? Bu yazının sonunda bunun gibi sorulara yanıt bulacaksınız.
Hologram Nedir?
Hologram, nesneleri yansıtan ışıklarla oluşturulan üç boyutlu görüntülerdir. Fiziksel bir nesnenin bütün özelliklerini korur. Alışagelmişin dışındaki ürünlerin tanıtımında görsellik açısından ilgi çekicilik elde edilmek isteniyorsa hologram teknolojisinin çok büyük faydası görülebilir.
Hologram teknolojisinin gelişimi 60’lı yılların başına dayanıyor. İlk adım, Emmett Leith ve Juris Upatnieks’in 3 boyutlu nesnelerini kaydeden lazer teknolojisi ile atıldı. Bu teknolojinin üzerine ağırlık verilen uzun bir dönem boyunca yeni yöntemler geliştirildi. Bunun sonucunda da hologram teknolojisi çok daha iyi bir hâle geldi.
Geleneksel 3D projeksiyonların aksine çıplak gözle çok kolay bir şekilde görünebilen teknolojinin birçok çeşidi bulunuyor. Ne var ki söz konusu hologramlar hayallerimizdeki hologramlara dönüşmekten en azından şimdilik çok uzaktır.
Tupac Shakur’un canlı olarak göründüğü sunumlarda aslında gerçek bir hologram kullanılmıyor. Öte yandan gerçek zamanlı olarak 3 boyutlu görüntü yansıtan yeni bir teknoloji üzerinde de çalışmalara devam ediliyor. Bu teknolojinin farkı ise hareket etkisidir.
Bu teknolojinin geliştikçe maliyetin de arttığını unutmamak gerekiyor. Ne de olsa ortada işlenmesi gereken büyük bir veri var ve bunu yapmak o kadar da kolay değildir.
Hologram Nasıl Yapılır?
Hologram oluşturmak için bir nesne ya da canlıya, nesne ya da canlının üzerinde kullanılacak bir lazer ışını, görüntünün net kalmasına yardımcı olacak araçlar ve uygun bir kayıt ortamına ihtiyacınız vardır.
Lazer ışını eşit olacak şekilde bölünür ve ışınlar aynalarla yönlendirilir. Bölünen ışınlardan biri nesne veya canlı üzerine yönlendirilirken diğeri ise kaydın yapıldığı ortama yansıtılır. Bu sayede hedeften gelen ışın görüntüde bir uyumsuzluğa neden olmaz. Bununla birlikte daha net bir görüntü elde edilir.
Yorum Yap