Hebefrenik şizofreni, bu psikolojik rahatsızlıkla uğraşan herkesin aynı belirtileri göstermeyeceğinin bir göstergesidir. Her şizofreni vakası bunu aynı şekilde yaşamaz. Bunun alt çeşitleri de vardır. Bu çeşitlendirme, yaşanan semptomlara bağlı olarak yapılır.
Şizofreninin alt türlerinin tanıları için ayrıdır. Şizofreni genellikle yanlış anlaşılan bir durum olsa da iyi bir uzmanın desteği ile belirtiler daha kontrollü bir şekilde yönetilebilir ve bunun sonucunda da bireyler daha iyi bir yaşam sürebilir.
Hebefrenik Şizofreni Nedir?
Hebefrenik şizofreni çoğunlukla 15 ila 20 yaşlarında görülen bir durumdur. Düzensiz şizofreni olarak da adlandırılır.
Bu durumdan muzdarip olan kişilerde Konudan konuya hızlı bir şekilde geçerken konuşmalarda tutarsızlık, normal yüz ifadelerinden farklı yüz ifadeleri sergilemek, jestlerin duyguları yeterince ya da hiç yansıtmaması, ciddi bir durumdan bahsedilirken gülmek gibi anormal tepkilerde bulunmak gibi semptomlar görülür.
Şizofreni teşhisi konmadan önce bir uzman mutlaka semptomları gözden geçirmeli ve doğru teşhisi koymalıdır.
Hebefrenik Şizofreni Belirtileri Neler?
- Dağınık düşünceler
- İçinde bulunulan durumda tuhaf olabilecek yüz ifadeleri
- Yanlış duyguları göstermek
- Konuşma biçiminde durağanlık ve dağınıklık
- Günlük aktiviteleri gerçekleştirmede zorlanmak
- Konudan konuya hızlıca atlamak ve kelimeleri seçmekte güçlük çekmek
Şizofreni hastaları büyük bir çoğunlukla konuşmada zorlanma, düşünceleri karıştırma eğilimindedir. Bu her insanda farklı şekillerde ortaya çıkar. Her şizofreni hastası aynı davranmaz. Buradaki karışıklıktan kasıt duruma göre yapılan tespitle belli olur. Kişi içinde bulunduğu durumun farkında değilmiş gibi konuşmalı ve konuşmalarında da tutarsızlık görmelidir.
Bu hastalar konuşmaları takip etmekte zorlanabilir. Kelimeleri doğru bir şekilde sıralayamayabilir, cümleleri doğru bir şekilde kuramayabilir. Belirli kelimeleri, düşünceleri çok sık tekrar edebilir. Gerçekte var olmayan kelimeler kullanabilir. Kendisine yönelik bir soru sorulduğunda konudan alakasız bir cevap verebilir.
Hebefrenik Şizofreni Tedavisi Nasıldır?
Düzensiz şizofreninin tedavisinde de şizofreninin diğer alt türlerinde de geçerli sayılan tedavi yöntemleri kullanılabilir. İlaçlar, bireyin çevresinden destek, bilişsel davranışçı terapi ve gerekli olduğunda hastaneye yatmak buna örnek olarak verilebilir.
Düzensiz şizofreni tedavisinde öncelik her zaman semptomları kontrol altına almaya verilir. Bu, hastalığın tamamen ortadan kaldırılmayacağını ancak belirtilerin yönetilmesi ile hastalıktan bir şekilde kurtulunabileceği anlamına geliyor.
Yorum Yap