Hayvan Savar isimli bir trafik sistemi geliştirildi

Erciyes Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi Muhammed Yusuf Güvendi, hayvanları kara ve demir yollarından uzak tutmayı sağlayan, böylece neden oldukları kazalar ile ölümlerini engellemeye katkı sunan bir sistem geliştirdi.

Hayvanların aniden yola çıkmaları nedeniyle yaşanan trafik kazalarında hayvan ölümlerinin yanında çok sayıda kişinin de hayatını kaybetmesi nedeniyle bu tür olaylara çözüm arayışına girişen Güvendi, hayvanları kara ve demir yollarından uzaklaştırıcı ultrasonik “hayvan savar” cihazı tasarladı.

Hayvanlar ve insanlar trafik kazasından korunacak

Güvendi, şunları söyledi, “Bu sensör etrafta canlı gördüğü zaman uyarı veriyor. O canlının ne olduğunu tespit eden devre kartı, hayvanı rahatsız eden sesin yayılmasını sağlıyor. Bu da hayvanların belli bir tepki süresinden sonra uzaklaşmasını sağlıyor. Bu, otomobillerin, trenlerin, tramvayların önüne entegre edilerek hayvanları yollardan uzak tutmak, kazalara ve hayvanların telef olmasına engel olmak adına geliştirdiğimiz bir sistem. Frekans yayan bu sistem, insanları rahatsız etmeyen fakat hayvanları rahatsız edip uzaklaştıran 27 bin ile 30 bin hertz arası dalga yayıyor. Bu sayede hayvanlar ölmeyecek ve hayvanların sebep olduğu trafik kazalarında azalma yaşanacak.”

Exit mobile version